Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Σκληρά «παζάρια» κεκλεισμένων των θυρών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΠΕΚΙΝΟ-ΜΟΣΧΑ-ΠΑΡΙΣΙ.--

Αρχισε, χτες το απόγευμα, κεκλεισμένων των θυρών άλλη μια κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Επί τάπητος» βρίσκονται, αυτή τη φορά, δύο κείμενα: Η πρόταση ψηφίσματος που συνυπογράφουν ΗΠΑ-Βρετανία-Ισπανία και υποστηρίζει η Βουλγαρία, όπου αναφέρεται ότι το Ιράκ «έχασε την τελευταία ευκαιρία να συμμορφωθεί», άρα και ανοίγει ο δρόμος για στρατιωτική δράση, και το μνημόνιο που συνυπογράφουν Γαλλία-Γερμανία-Ρωσία και υποστηρίζουν Κίνα και Ρωσία, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης και παράτασης των επιθεωρήσεων.

Οι υπόλοιποι «6» του Συμβουλίου Ασφαλείας, Αγκόλα, Καμερούν, Χιλή, Γουινέα, Μεξικό και Πακιστάν, μη μόνιμα μέλη, φέρονται να βρίσκονται υπό ασφυκτικό καθεστώς διπλωματικών πιέσεων εκατέρωθεν, καθώς η ψήφος τους θα είναι καθοριστική. Ενδεικτικό, ίσως, των σκληρών μαραθώνιων «παζαριών» είναι το γεγονός ότι, χτες, στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, με λίγη διαφορά ώρας, έφθασαν απεσταλμένοι των ΗΠΑ και του Ιράκ. Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν στη Ν. Υόρκη. Οπως έγινε, επίσης, γνωστό, ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, θα ενημερώσει, γραπτώς, τα μέλη του Συμβουλίου, μέσα στο Σαββατοκύριακο, για την πορεία των επιθεωρήσεων και θα παρουσιάσει επισήμως τη νέα του έκθεση στις 7 του Μάρτη.

Αρκετές ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης δεν είχε γίνει καμία επίσημη δήλωση. Εντούτοις, η ατμόσφαιρα περιγραφόταν από διπλωμάτες ως «μάλλον εκρηκτική». Λίγο νωρίτερα, οι ΥΠΕΞ Ρωσίας-Κίνας επαναδιαβεβαίωναν, στο Πεκίνο, την πεποίθησή τους ότι «ο πόλεμος μπορεί και πρέπει να αποφευχθεί».

Ο Ρώσος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, συμφωνώντας να «συνεργαστούν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια λύση προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας». Εντούτοις, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαναλάμβανε, μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο, ότι «η Μόσχα δεν μπορεί, στην παρούσα φάση, να υποστηρίξει μια απόφαση που θα δρομολογεί την ανάληψη στρατιωτικής δράσης». Οι Πούτιν - Σρέντερ δήλωναν έτοιμοι να συνομιλήσουν με όλες τις πλευρές αλλά όχι «έτοιμοι για πόλεμο».

Στο Παρίσι, ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνιζε πως η Γαλλία «αν κρίνει ότι έχουν εξαντληθεί τα διπλωματικά μέσα θα συνεργαστεί στρατιωτικά με τις ΗΠΑ, αλλά αυτό δε συμβαίνει σήμερα». Την ίδια στιγμή, για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα, ο Αμερικανός πρέσβης στη γαλλική πρωτεύουσα προειδοποιούσε ότι «η Γαλλία θα υποστεί σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες αν επιμείνει σε αυτήν τη συμπεριφορά, τώρα που επιβάλλεται η λήψη απόφασης». «Δεν υπάρχει χρόνος για άλλες προθεσμίες», συμπλήρωνε, μιλώντας στο ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν.

Η αβεβαιότητα, σε συνδυασμό, όπως λένε οι ειδικοί, με το δριμύ κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τις ΗΠΑ, υποχρεώνοντάς τες να αποδεσμεύσουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από τα αποθέματά τους, εκτόξευσαν, χτες, στα ύψη την τιμή του μαύρου χρυσού, που άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή της ιρακινής εισβολής στο Κουβέιτ. Καθησυχαστικός, όμως, εμφανίστηκε ο γγ του ΟΠΕΚ, επαναλαμβάνοντας ότι το «πετρέλαιο δε θα χρησιμοποιηθεί ως όπλο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ