Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Στη γραμμή των ΗΠΑ

Δεμένη πισθάγκωνα στο αμερικανικό πολεμικό άρμα η ελληνική κυβέρνηση

Η Αθήνα βαθμιαία ευθυγραμμίζεται απολύτως με τις αμερικανικές κινήσεις κατά του Ιράκ και, παρά τη «φιλειρηνική» της ρητορεία, προσφέρει όχι μόνο ανοχή, αλλά «γην και ύδωρ», προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιδιώξεις της Ουάσιγκτον.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Κόλιν Πάουελ και τη σύμβουλο του Μπους σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις. Στις επαφές του αυτές ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται, εκτός των άλλων, να συζητήσει και το αμερικανικό αίτημα, να διαθέσει η Ελλάδα τους πυραύλους «Patriot» για την αμυντική θωράκιση της Τουρκίας. Το θέμα της συνδρομής όλων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία, προκειμένου να εμφανιστεί το «αρραγές» μέτωπο της συμμαχίας στον πόλεμο κατά του Ιράκ, θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Ο Κ. Σημίτης

Για τις εξελίξεις γύρω από το Ιράκ, μίλησε χτες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός μετέφερε στους υπουργούς τον προβληματισμό του ΓΓ του ΟΗΕ, τον οποίο διαπίστωσε κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αθήνα. «Μπορώ, είπε, να μεταφέρω τον προβληματισμό του για το τι θα συμβεί, διότι είναι φανερό ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δε θέλει ποτέ μια λύση, η οποία δε θα έχει την αποδοχή, τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Γι' αυτό, κάθε προσπάθεια, η οποία γίνεται για να ξεπεραστούν ή να μην εφαρμοστούν αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί στα Ηνωμένα Εθνη, τον βρίσκει αντίθετο. Από τη συζήτηση αυτή, κατάλαβα ότι μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, μέχρι τα μέσα του Μάρτη, θα προσπαθήσει ιδίως να ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό, εάν οι επιθεωρήσεις θα συνεχιστούν, πόσο και με ποιο αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με την ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, το επόμενο δεκαήμερο είναι εξαιρετικά κρίσιμο. «Θα δούμε, είπε, μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, ποια θα είναι η εξέλιξη. Εμείς, σύμφωνα με αυτά που έχουν αποφασιστεί στην ΕΕ, έχουμε πάντα τις εξής κεντρικές αρχές:

Πρώτον, ότι η πρωτοβουλία ανήκει στα Ηνωμένα Εθνη και τα Ηνωμένα Εθνη αποφασίζουν για το τι θα γίνει.

Δεύτερον, ότι πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών 1441.

Και τρίτον - και αυτονόητο - ότι ο πόλεμος είναι η τελευταία λύση, όταν έχουν αποτύχει όλες οι άλλες λύσεις».

Παραιτήθηκε Αμερικανός σύμβουλος στην Αθήνα

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παραίτηση που υπέβαλε ο πολιτικός σύμβουλος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Μπ. Κίσλινγκ. Στην επιστολή παραίτησής του, την οποία υπέβαλε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Πάουελ, ο Αμερικανός διπλωμάτης, που επί εικοσαετία εργαζόταν για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, δηλώνει ότι διαφωνεί με τις κινήσεις της χώρας του κατά του Ιράκ, οι οποίες - όπως δηλώνει - βρίσκονται εκτός του πλαισίου της Διεθνούς Νομιμότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ