Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συλλήψεις και «αυξήσεις»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Δεκάδες συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή σε αντικατοχικές επιθέσεις ανακοίνωσαν χτες οι Αμερικανοί επιτελείς καθώς συνεχίζονται, για πολλοστή μέρα, οι ευρείες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις περιοχές γύρω από τις πόλεις Σαμάρα, Φαλούτζα, Μπαακούμπα, Τικρίτ και Κιρκούκ. Σύμφωνα, πάντα, με τις κατοχικές δυνάμεις, ανάμεσα στους δεκάδες συλληφθέντες, εκτός από ισλαμιστές, συμπεριλαμβάνονται και τουλάχιστον 3 - 4 άτομα «στενά συνδεδεμένα» με τον νούμερο 1 καταζητούμενο, πλέον, τον πρώην συνεργάτη του Σαντάμ Χουσεΐν, Ιζάτ Ιμπραχίμ αλ Ντούρι, που εκτιμάται ότι «συντονίζει» μέρος των αντικατοχικών επιθέσεων.

Ενώ σε Κιρκούκ και Μπαακούμπα κυριαρχούσαν οι συλλήψεις, στη Μοσούλη νεκρός έπεσε από πυρά αγνώστων ένας Τουρκομάνος δικαστής. Πριν από 15 μέρες, άλλος ένας δικαστής, Χριστιανός, είχε δολοφονηθεί. Αγνωστα παρέμεναν τα κίνητρα των δολοφονιών. Στην ίδια πόλη, αμερικανική αυτοκινητοπομπή δέχτηκε επίθεση με όλμους με αποτέλεσμα να τραυματιστεί 1 Αμερικανός στρατιώτης.

Την ίδια στιγμή, από τη Βαγδάτη, ο κατοχικός διοικητής, Πολ Μπρέμερ, ανακοίνωνε το διπλασιασμό των μισθών των ανδρών των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, εκτιμώντας ότι «είναι απαραίτητο εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών εργασίας τους, αφού βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με την τρομοκρατία». Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός μισθός όλων των εργαζομένων στο Ιράκ, τώρα, κυμαίνεται ανάμεσα στα 60 - 80 δολάρια το μήνα.

Νοτιότερα, στη Νατζάφ, αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου είχε συνάντηση με έναν από τους ισχυρότερους Σιίτες ηγέτες, τον Αγιατολάχ Αλί αλ Χουσεϊνί αλ Σιστάνι, στον οποίον επανέλαβαν την πάγια θέση του Συνδέσμου περί επίσπευσης του τερματισμού της κατοχής.

Τουρκικές προειδοποιήσεις

«Πόνο και αίμα» θα προκαλέσει κάθε «προσπάθεια που θα στραφεί εναντίον της εδαφικής και πολιτικής ενότητας και ακεραιότητας του Ιράκ», προειδοποίησε χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Οι δηλώσεις του Αμπντουλάχ Γκιουλ αποτελούν, ουσιαστικά, απάντηση στην πρόταση που έγινε γνωστό ότι κατέθεσαν οι κουρδικές οργανώσεις στο διορισμένο Προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την οποία ζητείται να υιοθετηθεί νόμος που θα προβλέπει την εγκαθίδρυση ομοσπονδίας πριν εκπονηθεί το Σύνταγμα της χώρας, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2005.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ