Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στην ημερήσια διάταξη οι προεδρικές εκλογές

Τα πολιτικά κόμματα της Ρωσίας, λίγες μόλις βδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές πρέπει να καθορίσουν τη στάση τους για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Μέχρι τις 6 Γενάρη 2004, τα πολιτικά κόμματα που πέρασαν το «κατώφλι» του 5% πρέπει να ανακηρύξουν τον υποψήφιό τους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα αποφύγουν τη διαδικασία συλλογής 2 εκατομμυρίων υπογραφών. Ηδη την υποψηφιότητά του έθεσε ο νυν Πρόεδρος Β. Πούτιν, ο οποίος δήλωσε πως δε θα είναι υποψήφιος κάποιου συγκεκριμένου κόμματος, αλλά «επιτροπής πολιτών», που θα συγκεντρώσει τα 2 εκατομμύρια υπογραφές. Η «επιτροπή πολιτών» συγκροτήθηκε τη Δευτέρα 22/12.

Την ίδια ώρα, το κεντροδεξιό κόμμα «Γιάμπλακο», που πλησίασε, άλλα δεν κατάφερε, να πλησιάσει το εκλογικό πλαφόν, αποφάσισε να απέχει από τις προεδρικές εκλογές. Αυτό δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Γκρ. Γιαβλίνσκι. Επίσης, στελέχη από 3 κόμματα της ρωσικής δεξιάς, του «Γιάμπλακο», της «Ενωσης δεξιών δυνάμεων» και της «Δημοκρατικής Ρωσίας», με ανακοίνωσή τους σημειώνουν πως «η μη συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές είναι η μόνη διέξοδος σε συνθήκες μιας άνευ προηγουμένου πίεσης κι εκφοβισμού των ψηφοφόρων, καθώς επίσης έλλειψης ανεξάρτητων ΜΜΕ». Αντίθετα, ο αυτοεξόριστος στο Λονδίνο μεγαλοεπιχειρηματίας Μπ. Μπερεζόφσκι δήλωσε έτοιμος να στηρίξει ηθικά και υλικά τον όποιο δεξιό υποψήφιο κατέβει ενάντια στον Β. Πούτιν.

Τις επόμενες μέρες, αποφάσεις για το θέμα των προεδρικών εκλογών αναμένεται να πάρει και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ