Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολύνεκρη ισραηλινή εισβολή

Οκτώ νεκροί και 40 τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός της ισραηλινής εισβολής στον προσφυγικό καταυλισμό Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, που συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ

Νεκρός Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά

Associated Press

Νεκρός Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά
ΡΑΜΑΛΑ - ΡΑΦΑ - ΚΑΪΡΟ.--

Τα πλέον αιματηρά επεισόδια, των τελευταίων δύο μηνών, ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους σημειώθηκαν, χτες, κατά τη διάρκεια μίας από τις μεγαλύτερες εισβολές που έχει πραγματοποιήσει ο ισραηλινός στρατός στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα. Την ίδια στιγμή, προς μεγάλη ειρωνεία ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ είχε συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους για να κανονίσουν λεπτομέρειες της επικείμενης, στο άμεσο μέλλον, συνάντησης του Αριέλ Σαρόν με τον Αχμάντ Κορέι.

Οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν, ανάμεσα στους οποίους και 9 παιδιά, κατά τη διάρκεια των σκληρών μαχών που ξέσπασαν όταν ο ισραηλινός στρατός εισέβαλλε με 40 άρματα μάχης, υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, στον προσφυγικό καταυλισμό Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Η εισβολή έγινε τα ξημερώματα και οι ανταλλαγές πυρών συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ, ακόμη και κατά τη διάρκεια των πρώτων κηδειών των θυμάτων. Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές είχαν λάβει θέσεις σε αρκετά κτίρια ενώ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δεκάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Επίσης, κατεδαφίστηκαν, μέχρι το βράδυ, 7 σπίτια.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό η εισβολή είχε στόχο «την ανακάλυψη υπογείων σηράγγων από τις οποίες εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο όπλα». Εντούτοις, το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για αντίποινα, καθώς αργά το βράδυ της Δευτέρας Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκότωσαν, σε ενέδρα, δύο Ισραηλινούς αξιωματικούς, στην ευρύτερη περιοχή της Ράφα, πριν πέσουν και οι ίδιοι νεκροί από τα ισραηλινά πυρά. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα». Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ υποστήριξε ότι το Ισραήλ επιμένει στην επιθετική του πολιτική σαμποτάροντας τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης και επανέλαβε την έκκλησή του για ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

Εκκληση ειρήνευσης απηύθυνε, χτες, ενόψει των Χριστουγέννων και ο Λατίνος Πατριάρχης Μισέλ Σαμπάχ, ο οποίος επισκέφθηκε κατά το έθιμο τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Μέσα από τη Μουκάταα, ο Σαμπάχ κάλεσε το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει στον Γιάσερ Αραφάτ και του μετέφερε τις ευχές του, αφού ο Παλαιστίνιος ηγέτης δε θα μπορέσει, λόγω της απαγόρευσης, να μεταβεί στο Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ, όπως έπραττε κάθε χρόνο αν και μουσουλμάνος. Ο Λατίνος πατριάρχης ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του τονίζοντας ότι «τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και οι Ισραηλινοί υποφέρουν και δεν επιθυμούν την αιματοχυσία. Η ειρήνη είναι εφικτή».

Συλλήψεις για τα επεισόδια με τον Μάχερ

Στο Κάιρο επέστρεψε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Αχμάντ Μάχερ, μετά από ολιγόωρη νοσηλεία σε ισραηλινό νοσοκομείο εξαιτίας των αναπνευστικών προβλημάτων που παρουσίασε κατά τη διάρκεια επίθεσης που δέχτηκε από φανατικούς μουσουλμάνους, ενώ προσευχόταν στο τέμενος αλ Ακσα. Ο Μάχερ, μιλώντας στην εφημερίδα «Αλ Αχράμ», χαρακτήρισε την επίθεση εναντίον του «ανοησία», η οποία «δεν αντανακλά τα πραγματικά συναισθήματα των Παλαιστινίων» και κατέστησε σαφές ότι τέτοιου είδους «περιστατικά» ενισχύουν την αποφασιστικότητα της Αιγύπτου να διαμεσολαβήσει για την επίτευξη ειρήνης.

Την επίθεση καταδίκασε με κατηγορηματικό τρόπο και η Π. Αρχή. Μάλιστα, αντιπροσωπεία της, με επικεφαλής τον υπεύθυνο του πολιτικού γραφείου της ΟΑΠ, Φαρούκ Καντούμι, μεταβαίνει στο Κάιρο για να εκφράσει την αποδοκιμασία της για την επίθεση στον Μάχερ και να συνομιλήσει με την αιγυπτιακή ηγεσία για την πρόοδο της διαμεσολάβησής της. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν, επίσης, ο Πρόεδρος του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, Ραφίκ αλ Νάτσε, ο ΥΠΕΞ, Ναμπίλ Σάαθ, ο σύμβουλος ασφαλείας του Γιάσερ Αραφάτ, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, και ο πρόεδρος των Ισλαμικών Δικαστηρίων, Σέικ Ταϊσίρ αλ Ταμίνι.

Την επίθεση κατά του Μάχερ καταδίκασε ως «ανεύθυνη πράξη που αμαυρώνει το ήθος των μουσουλμάνων και των Παλαιστινίων» και η ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση «Τζιχάντ». Χτες το μεσημέρι, η ισραηλινή Αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 5 υπόπτους για την επίθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ