Κυριακή 19 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Ενωτικό μήνυμα Σαντάμ προς Αραβες

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Με ομιλία προς το σύνολο του αραβικού κόσμου, που μεταδόθηκε απευθείας από δορυφόρο σε όλες τις αραβικές χώρες, τίμησε την 30ή επέτειο από την άνοδό του στην εξουσία ο Ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσεϊν.Από την ομιλία του, που είχε σαφώς ενωτικό χαρακτήρα όσον αφορά τους Αραβες, δεν έλειψαν οι αιχμές για τις αραβικές χώρες που υπέγραψαν συμφωνίες ειρήνης με το Ισραήλ, αλλά και για όσες δεν εξέφρασαν δυναμικά τη δυσαρέσκειά τους για τις αλλεπάλληλες ισραηλινές ολιγωρίες στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων σημείων.

"Ο ιρακινός λαός πληρώνει ακριβά το τίμημα της περηφάνιας του", τόνισε ο Ιρακινός ηγέτης, αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο Ιράκ και αφιέρωσε αρκετή ώρα στην αναφορά στοιχείων για τη θνησιμότητα των μικρών παιδιών, για την έλλειψη φαρμάκων και για την έλλειψη τροφίμων και ιατρικής υποδομής. Εντούτοις, ο Σαντάμ Χουσεϊν υπογράμμισε ότι ιρακινός λαός αντέχει και άφησε να διαφανεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας ότι οι κυρώσεις σε βάρος της χώρας του θα αρθούν σύντομα. Ο Ιρακινός Πρόεδρος κάλεσε τους Αραβες να υποστηρίξουν το δίκαιο και να αντισταθούν ενωμένοι απέναντι στον εχθρό, άφησε υπονοούμενα για όσους έχουν συνεργαστεί με το Ισραήλ αλλά απέφυγε να τους κατονομάσει ανοιχτά.

Το περιεχόμενο του προχθεσινού μηνύματος του Σαντάμ Χουσεϊν, καθώς και το γεγονός ότι επέλεξε να μεταδοθεί, μέσω δορυφόρου, σε όλες τις αραβικές χώρες, σχολιάστηκε ιδιαιτέρως από πολιτικούς αναλυτές, που εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των προσπαθειών επίτευξης διπλωματικής υποστήριξης από τον αραβικό κόσμο, που καταβάλλει τον τελευταίο καιρό η Βαγδάτη. Με τον ίδιο ακριβώς σκοπό εκτιμάται ότι επισκέφθηκαν μια σειρά από αραβικές χώρες, τους τελευταίους μήνες, ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ και ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ