Κυριακή 19 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Φως για τα βρέφη που "αγνοούνται"

MAΔPITH. -

Η πολύχρονη δικτατορία της χώρας που χαρακτηρίστηκε ως μαύρη περίοδος - ίσως η πιο περίεργη και αδίστακτη από ό,τι στις υπόλοιπες πολύπαθες χώρες της Λατινικής Αμερικής - έχει αφήσει ακόμα πολλές ανοιχτές πληγές στον αργεντίνικο λαό και πολλά ερωτήματα που αιωρούνται και εξακολουθούν να ζητούν μία απάντηση.

Η αργεντίνικη χούντα και οι ηγέτες της είχαν επιδοθεί σε ένα πολύ "βρώμικο πόλεμο" με απαγωγές, βασανισμούς, και δολοφονίες εναντίον των αριστερών ανταρτών, μέλη αριστερών οργανώσεων αλλά και οπαδών. Ο κατάλογος των φρικαλεοτήτων της δικτατορίας είναι μακροσκελής, ενώ μία από τις πιο συνταρακτικές υποθέσεις, αυτή της αρπαγής νεογέννητων από τις κρατούμενες μητέρες τους στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή (1976- 1983) ίσως λάβει κάποιο τέλος ή έστω βοηθήσει να δοθούν κάποιες ικανοποιητικές απαντήσεις που βασανίζουν μητέρες και οικογένειες σχεδόν δύο δεκαετίες. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο Αργεντίνος δικαστής Αντόλφο Μπανιάσκο,που ερευνά την εν λόγω υπόθεση. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε πρόσφατα στην ισπανική πρωτεύουσα, δήλωσε ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί είναι πλέον αρκετά για την προσαγωγή των υπευθύνων στρατιωτικών στη Δικαιοσύνη. Ο δικαστής, πραγματοποίησε περιοδεία σε ευρωπαϊκές χώρες για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων σχετικά με την υπόθεση της αρπαγής βρεφών από πολιτικές κρατούμενες στη διάρκεια του "βρώμικου πολέμου".

Εκατοντάδες γυναίκες που είχαν συλληφθεί ενώ βρίσκονταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης δολοφονήθηκαν αμέσως μετά τον τοκετό και όπως πιστεύουν οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολλά από τα νεογέννητα βρέφη υιοθετήθηκαν παράνομα από οικογένειες στρατιωτικών, ώστε να ανατραφούν ανεπηρέαστα από τις ιδέες της Αριστεράς. Ο δικαστής Μπανιάσκο δήλωσε ότι στην Ισπανία συζήτησε με τρεις γυναίκες, οι οποίες την εποχή του "βρώμικου πολέμου" ήταν κρατούμενες σε ένα από τα διαβόητα εκείνα κρατητήρια που ελέγχονταν από το Πολεμικό Ναυτικό και "επιβεβαίωσαν τον τρόπο με τον οποίο συνέβησαν τα γεγονότα και τα διαδοχικά στάδια της διαδικασίας και αποκάλυψαν ποιος βρισκόταν πίσω από όλα αυτά", δήλωσε ο δικαστής.

Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται στις αρχές αυτού του χρόνου και τα ευρήματα της έρευνας οδήγησαν τον πρώην δικτάτορα Βιντέλα στη φυλακή, αλλά αποφυλακίστηκε εκ νέου την Πέμπτη το βράδυ λόγω ηλικίας, ενώ τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Ο Χόρχε Βιντέλα,που ηγήθηκε του πραξικοπήματος το 1976, συνελήφθη την Ιούνη, μετά από δικαστική εντολή του ομοσπονδιακού δικαστήΡομπέρτο Μάρκεβιτς, ως υπεύθυνος για πολλές απαγωγές βρεφών. Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1983 ο Βιντέλα είχε καταδικαστεί, το 1985, σε ισόβια δεσμά για 66 υποθέσεις φόνων, 306 απαγωγές και 97 κατηγορίες βασανισμού. Ομως η χάρη που χορήγησε ο Αργεντίνος Πρόεδρος Κάρλος Μένεμ, το 1990, στους υπαίτιους του πραξικοπήματος και τους ιθύνοντες του δικτατορικού καθεστώτος που είχαν προσαχθεί στη Δικαιοσύνη και καταδικαστεί για τις αθρόες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έδωσε στον Βιντέλα και πάλι την ελευθερία του. Δυστυχώς για αυτόν, η προεδρική χάρη δεν αφορά τις περιπτώσεις απαγωγής βρεφών από τους επίορκους αξιωματικούς.

Στη Δικαιοσύνη ήδη έχουν παραπεμφθεί πέντε υποθέσεις που εμπλέκουν ένα σύνολο περίπου 30 αξιωματούχων του στρατού εκείνη την περίοδο. Ομως, η κυβέρνηση της Αργεντινής υπολογίζει σε 15.000, ανάμεσα σε αυτά περίπου 500 βρέφη, περίπου τον αριθμό των ατόμων που εξαφανίστηκαν και δολοφονήθηκαν στη διάρκεια της δικτατορίας, αλλά σύμφωνα με τις οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο πραγματικός τους αριθμός φτάνει τις 30.000 και ο αριθμός των εξαφανισμένων βρεφών είναι πολλαπλάσιος.

Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ