Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Εγκληματίες με ... «ανθρώπινο» πρόσωπο

«Ενα πάνελ εκπατρισμένων Ιρακινών, ειδικών σε πετρελαϊκά θέματα, προτείνει το άνοιγμα των τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου της χώρας σε ξένες επενδύσεις, στην περίπτωση που οι αμερικανικές πολεμικές επιχειρήσεις καταφέρουν την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, προσφέροντας πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Η υποστήριξη του πάνελ - που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ - προς τις ξένες επενδύσεις αποτελεί μια ενθαρρυντική εξέλιξη για τις διεθνείς εταιρίες πετρελαίου, πολλές εκ των οποίων είναι πρόθυμες να εκμεταλλευτούν τα ιρακινά κοιτάσματα αργού».

Οσοι νομίσατε ότι πίσω από αυτή την είδηση - που μας λέει ότι οι πολεμικές προετοιμασίες των ΗΠΑ για νέα επέμβαση στο Ιράκ έχουν στόχο τα πετρέλαια - βρίσκεται κομμουνιστικός δάκτυλος ή κάτι παρόμοιο, κάνετε λάθος. Οχι δεν πρόκειται για αντιαμερικανική, κομμουνιστική, αντιιμπεριαλιστική προπαγάνδα. Η ενδιαφέρουσα αυτή είδηση φιλοξενήθηκε χτες στην οικονομική εφημερίδα «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» και είναι δεόντως αποκαλυπτική για το χοντρό παιχνίδι που παίζεται το τελευταίο διάστημα από τους Αμερικανούς και τα τσιράκια τους, με επίκεντρο την απειλή εισβολής στο Ιράκ με διάφορα προσχήματα.

Η είδηση αυτή - που αποκαλύπτει πλήρως την υποκρισία του πλανητάρχη Τζορτζ Μπους και όσων στηρίζουν τα φιλοπόλεμα ιμπεριαλιστικά του σχέδια στο Ιράκ - έχει και συνέχεια, που λέει ότι «το πάνελ που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ περιλαμβάνει ομάδα ειδικών σε θέματα πετρελαίου, αλλά και πρώην τεχνοκρατών που ίσως σε τελικό στάδιο να διαδραματίσουν μείζονα πολιτικό ρόλο στην περίπτωση απομάκρυνσης του Σαντάμ. Η ομάδα ειδικών συναντήθηκε σε ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και παρουσίασε σε αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών, του Πενταγώνου και άλλων αμερικανικών υπηρεσιών τις εκτιμήσεις της για την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράκ και τις προϋποθέσεις για την αποκατάστασή της. Η ομάδα ειδικών τονίζει πως το Ιράκ θα χρειαστεί εγχώρια και ξένα εξειδικευμένα στελέχη για την ανοικοδόμηση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων».

Εδώ τα πράγματα είναι ολοφάνερα. Μιλάνε από μόνα τους. Αντί άλλου σχολίου, θα παραθέσουμε ένα απόσπασμα από το «Κεφάλαιο» του Καρλ Μαρξ, που αποτυπώνει συνοπτικά - αλλά με τον καλύτερο τρόπο το μέγεθος των εγκλημάτων που είναι ικανοί να διαπράξουν οι κεφαλαιοκράτες και οι κάθε είδους υπηρέτες τους (όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ και άλλοι κυβερνήτες) στο κυνήγι του κέρδους. Γράφει λοιπόν ο Κ. Μαρξ, στον 1ο τόμο του Κεφαλαίου: «Με το ανάλογο κέρδος το κεφάλαιο γίνεται θαρραλέο. Με 10% γίνεται σίγουρο και μπορεί να ριχτεί παντού. Με 20% ζωηρεύει. Με 50% γίνεται θετικά παράτολμο. Με 100% ποδοπατάει κάθε ανθρώπινο νόμο. Με 300% δεν υπάρχει έγκλημα που δε ριψοκινδυνεύει να το κάνει, ακόμη και με τον κίνδυνο της καρμανιόλας».

Οι παραπάνω διαπιστώσεις του Καρλ Μαρξ, σχετικά με την επιθετικότητα και τα μεγάλα εγκλήματα που είναι έτοιμο να διαπράξει το μεγάλο κεφάλαιο, δεν είναι απλά σοφές και εύστοχες. Επιβεβαιώνονται και στην πράξη. Το επιβεβαιώνουν τόσο τα εγκλήματα που διέπραξαν οι κυβερνήτες - υπηρέτες των κεφαλαιοκρατών - με τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς που προκάλεσαν οι πολεμικές τους επιχειρήσεις στο Ιράκ (το 1991) στη Βοσνία (1985), στην Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας (1999), στο Αφγανιστάν (2002), όσο και το νέο ματοκύλισμα που σχεδιάζουν με τα σχέδιά τους για νέα εισβολή στο Ιράκ, στη Β. Κορέα και πάει λέγοντας...


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ