Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Πολεμικών προετοιμασιών και σεναρίων συνέχεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Την «άμεση κινητοποίηση» δύο ακόμη μεραρχιών διέταξε, χθες, το αμερικανικό Πεντάγωνο, που θα χρησιμεύσουν, πιθανότατα, ως «υποστηρικτικές εφεδρείες». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εντολή κινητοποίησης με τελικό προορισμό την περιοχή του Κόλπου έλαβαν μία τεθωρακισμένη μεραρχία από τη Γερμανία και μία μεραρχία Πεζικού, από το Τέξας, οι οποίες θεωρούνται και από τις πλέον πολυπληθείς που έχουν λάβει εντολή να μεταβούν στον Κόλπο, καθώς αγγίζουν τις 60.000 άνδρες. Παράλληλα, συνέχισαν να φθάνουν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Φέρφορντ, της δυτικής Αγγλίας, αμερικανικά βομβαρδιστικά B 52, τα οποία, πλέον, αριθμούν τα 14.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ», χιλιάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων δρουν, ήδη, μέσα στο Ιράκ. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι 4.000 Αμερικανοί και Αυστραλοί ειδικοί κομάντος, ανάμεσα στους οποίους και 300 Βρετανοί, εισέρχονται και εξέρχονται διαρκώς από το ιρακινό έδαφος, τις τελευταίες ημέρες. Στόχος της επιχείρησης είναι η παρακολούθηση και «έμμεση προστασία» των πετρελαιοπηγών που βρίσκονται δυτικά και βόρεια της Βαγδάτης, προκειμένου να μην πυρποληθούν από το ιρακινό καθεστώς σε περίπτωση επίθεσης.

Επίσης, οι κομάντος φέρονται να εντοπίζουν τις ιρακινές αμυντικές δυνάμεις, γεγονός που η εφημερίδα υποστηρίζει ότι συνδέεται και με την αλλαγή στρατηγικής στις αμερικανο-βρετανικές αεροπορικές επιδρομές, που πραγματοποιούνται στις «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων». Ως κέντρο διοίκησης των επιχειρήσεών τους, αναφέρεται το Κατάρ, ενώ οι βάσεις τους φέρονται να είναι στην Ιορδανία, στο Κουβέιτ και στην Τουρκία.

Τέλος, σύμφωνα με ένα άλλο δημοσίευμα, της αμερικανικής «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», ο αμερικανικός στρατός θα προσπαθήσει να σκοτώσει ή να συλλάβει 50 Ιρακινούς ανώτερους αξιωματούχους, που είτε κατέχουν κομβικές θέσεις είτε είναι στο συγγενικό περιβάλλον του Σαντάμ, αμέσως μετά την έναρξη ενός πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ