Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
5 ΜΑΡΤΗ 1943
Εξήντα χρόνια από τη ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης

Η ΠΟΑΟ και η ΠΕΑΕΑ καλούν σε εκδηλώσεις τιμής σήμερα στην πλατεία Κοραή

Με συγκέντρωση στον πεζόδρομο της πλατείας Κοραή, σήμερα, Τετάρτη, στις 11.30 το πρωί, επίσκεψη και κατάθεση στεφάνου στα υπόγεια της κομαντατούρ στις 12 μ. αποδίδεται τιμή στη μεγαλειώδη διαδήλωση των πλέον των 300.000 Αθηναίων στις 5 του Μάρτη 1943, ενώ, προηγουμένως, στις 11 το πρωί, θα ψαλεί τρισάγιο στον ναό Αγ. Γεωργίου Καρύτση (Χρ. Λαδά).

Τη μέρα αυτή, 5 του Μάρτη 1943, ο αθηναϊκός λαός πραγματοποίησε μια πρωτοφανή διαδήλωση, μοναδική σ' όλη την κατεχόμενη Ευρώπη, που οργάνωσε το ΕΑΜ με πρωτοστατούντες τους κομμουνιστές και την Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ. Κατεβαίνοντας στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες λαού, που κατέκλυσαν όλο το κέντρο, από το Σύνταγμα έως την Ομόνοια και τους γύρω χώρους, απαίτησαν τη ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης. Ο άοπλος λαός συγκρούστηκε με τα πάνοπλα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα δίνοντας δεκάδες νεκρούς, κατέλαβε το υπουργείο Εργασίας, όπου και κατέστρεψε τους καταλόγους που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση των κουίσλιγκ. Ετσι εξανάγκασε τον Χίτλερ να πάρει πίσω την απόφασή του, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η μοναδική κατεχόμενη χώρα της Ευρώπης που δεν έστειλε ούτε έναν στρατιώτη να πολεμήσει στο Ανατολικό Μέτωπο στο πλευρό των χιτλερικών κατά της ΕΣΣΔ.

Το κατόρθωμα αυτό, που αποτελεί τίτλο τιμής για το ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ, η οποία έπαιρνε, τότε, «το βάπτισμα του πυρός» - αφού είχε ιδρυθεί λίγες μόλις μέρες πριν, στις 23 του Φλεβάρη 1943 - και, βεβαίως, για τους κομμουνιστές, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την κινητοποίηση και συμμετοχή του λαού στη διαδήλωση. Ενώ η τεράστια επιτυχία της κινητοποίησης έδωσε αυτοπεποίθηση στον ελληνικό λαό και «φτερά» στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας με τον τιμημένο λαϊκό στρατό του, τον ΕΛΑΣ.

Τιμή και δόξα του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, αυτός ο αγώνας έδειξε, επίσης, πως όταν οι λαοί αγωνίζονται μπορούν, μπόρεσαν ακόμα και την απόφαση του χιτλερικού σφαγέα, που τότε ήταν παντοδύναμος, να την ανατρέψουν. Αυτό το μήνυμα-παρακαταθήκη δείχνει πως και σήμερα οι λαοί -και ο ελληνικός λαός - με τη μαζική καθολική πάλη τους μπορούν να σταματήσουν και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο του Μπους κατά του ιρακινού λαού.

Για να στείλουν αυτό το μήνυμα και να τιμήσουν το μεγαλειώδες συλλαλητήριο του λαού της Αθήνας και των τιμημένων νεκρών, η Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) καλούν τους αντιστασιακούς, όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις με τα τιμημένα λάβαρά τους να δώσουν μια ακόμα φορά το «παρών». Καλούν τους εργαζόμενους και τη νεολαία μας να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση-εκδήλωση, σήμερα, Τετάρτη 5 του Μάρτη, στον πεζόδρομο της πλατείας Κοραή. Μπορούμε να ματαιώσουμε και τα πολεμοκάπηλα σχέδια του Μπους, της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ