Κυριακή 12 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Για τη «δίκη» Σαντάμ

Μια δίκη σκάνδαλο ήρθε να προστεθεί στο δράμα του λαού του Ιράκ. Πρόκειται για τη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν. Το σκάνδαλο βρίσκεται στη διά συνοπτικών κατ' ουσία διαδικασιών, διενέργειά της. Κυρίως όμως στο ίδιο το κατηγορητήριο. Το δικαστήριο της αμερικανόπνευστης κυβέρνησης, «Τσολάκογλου του Ιράκ», κατηγόρησε τον Σαντάμ Χουσεΐν για εγκλήματα που διέπραξε εις βάρος μερίδων των Ιρακινών. Δεν αναφέρθηκε όμως ότι την ίδια εκείνη περίοδο ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν το υπ' αριθμόν ένα χαϊδεμένο παιδί των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο. Οτι, δηλαδή, τα φερόμενα κατά το δικαστήριο εγκλήματά του είχαν κατ' ουσία τη στήριξη των ίδιων αφεντικών, των ΗΠΑ, που στηρίζουν την τωρινή διορισμένη κυβέρνηση διά των κατοχικών όπλων. Η αναφορά αυτού του γνωστού στη διεθνή κοινή γνώμη γεγονότος, θα αποκάλυπτε ότι η δραματική ιστορία του Ιράκ οφείλεται στην αλλαγή της πολιτικής σκακιέρας και των προτεραιοτήτων ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Η στήριξη του Σαντάμ Χουσεΐν κατά τη διάρκεια του ιρανο-ιρακινού πολέμου μετατράπηκε κατόπιν στην καταρράκωσή του ως στυγερό εγκληματία - δικτάτορα. Η γνωστή αγγλοσαξωνική πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» μεταφέρθηκε από τον ευρύτερο αραβικό χώρο, δηλ. τον πόλεμο Ιράκ - Ιράν, στο εσωτερικό μιας αραβικής χώρας, το Ιράκ.

Οι «Τσολάκογλου» βρέθηκαν ως συνήθως κι η υποδαύλιση των θρησκευτικών διαφορών σε μερίδα του ιρακινού λαού μπήκε σε ενέργεια από τη διεθνή «των παπαγάλων των ΜΜΕ», για την παραπληροφόρηση της διεθνούς κοινής γνώμης. Ολο το κακό ήταν ο αιμοσταγής Ιρακινός δικτάτορας που έπρεπε να τεθεί στο πυρ το εξώτερο... Οπερ και εγένετο... Επιπλέον απόδειξη των επιδιώξεων της αγγλο-αμερικανικής πολιτικής ήταν και η διαβεβαίωση των ΗΠΑ προς τον Σαντάμ Χουσεΐν ότι δε θα αναμειχθούν σε περίπτωση εισβολής του Ιράκ στο Κουβέιτ. Το πράσινο φως δόθηκε στον δικτάτορα για να οδηγηθεί στη σφαγή που οι ίδιοι προκάλεσαν και στην καταστροφή της χώρας του. Η ιμπεριαλιστική επέμβαση και κατοχή στο Ιράκ ήταν μόνο η αρχή του γενικότερου σχεδίου υποταγής του αραβικού κόσμου. Ακολούθησαν οι διαρροές πολεμικών απειλών πότε κατά του Ιράν και πότε κατά της Συρίας, χωρών που περιλαμβάνονται στους «κακούς» της αμερικάνικης λίστας.

Οταν όμως διαπίστωσαν ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για μια νέα επέμβαση, ενεργοποίησαν τον χωροφύλακα της Μέσης Ανατολής, το Ισραήλ, να καταστρέψει την πολύπαθη χώρα του Λιβάνου. Το σενάριο εξελίχθηκε εδώ σε πλάγια οδό με τη «φιλανθρωπική» παρουσία του ευρωενωσίτικου ιμπεριαλισμού. Τώρα το όλο ζήτημα της ιμπεριαλιστικής πολεμικής επέμβασης και υποταγής της Μέσης Ανατολής παραμένει ανοιχτό σε προσωρινή μουγγάδα. Το μέλλον επιφυλάσσει πολλά...

Το όλο παιχνίδι της θανατικής καταδίκης του ιρακινού δικτάτορα είναι κρίκος των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων στη Μέση Ανατολή. Η συνεχιζόμενη αντίσταση του ιρακινού λαού στον κατοχικό εισβολέα που οι παπαγάλοι των ΜΜΕ ονομάζουν τρομοκρατία επιβεβαιώνει την παλιά αρχή ότι κάθε λαός έχει δικαίωμα και χρέος να χρησιμοποιεί κάθε πρόσφορο μέσο κατά των ξένων δυνάμεων κατοχής. Επιβεβαιώνει ακόμη ότι η επιλογή του τρόπου οργάνωσης μιας χώρας ανήκει στον ίδιο το λαό της όπως κι η ανατροπή ενός αντιλαϊκού δικτάτορα και του καθεστώτος του. Το σκάνδαλο της «στημένης» δίκης του Σαντάμ Χουσεΐν δε βρίσκεται απλά στην υπερβολή της θανατικής καταδίκης. Βρίσκεται στο τι σκοπό επιδιώκει και στη σύνδεσή του με όλα τα γεγονότα που προηγήθηκαν και έπονται να γίνουν από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, στον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της Μέσης Ανατολής με την έντονη οσμή του πετρελαίου.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με αφορμή την εκτέλεση Σαντάμ (2007-01-06 00:00:00.0)
Η σφαγή συνεχίζεται (2007-01-03 00:00:00.0)
Τα κατοχικά στρατεύματα παραμένουν στόχος (2003-12-17 00:00:00.0)
Καθημερινές επιθέσεις (2003-07-05 00:00:00.0)
«Οραματίζεται» και επισήμως για Ιράκ ο Μπους (2003-02-28 00:00:00.0)
Οι πραγματικοί στόχοι και... (2002-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ