Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Τα κατοχικά στρατεύματα παραμένουν στόχος

Το τρένο με προμήθειες για τις κατοχικές δυνάμεις έχει δεχτεί επίθεση από την ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Το τρένο με προμήθειες για τις κατοχικές δυνάμεις έχει δεχτεί επίθεση από την ιρακινή αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΣΑΜΑΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ -ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Ο Σαντάμ Χουσεΐν βρίσκεται πια παντού, σε οθόνες τηλεοράσεων, πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Οι Αμερικανοί όπως τουλάχιστον αφήνει να εννοηθεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ, ευελπιστούν ότι αυτή η αιχμαλωσία θα έχει σημαντικά οφέλη, παρ' όλα αυτά τα κατοχικά στρατεύματα παραμένουν ο στόχος της ιρακινής αντίστασης.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν λοιπόν... Στο Τικρίτ τρία μέλη των κατοχικών δυνάμεων τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας όταν Ιρακινοί επιτέθηκαν σε αμερικανικό στρατιωτικό κονβόι. Ανεξάρτητα Μέσα κάνουν λόγο και για σφοδρές μάχες στη Σαμάρα, χωρίς όμως να υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες. Λίγο αργότερα οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις δήλωσαν ότι της επίθεσης ακολούθησε μάχη, με αποτέλεσμα 11 Ιρακινούς οπλοφόρους νεκρούς...

Ομως συγκρούσεις υπήρξαν και στην περίπτωση των διαδηλώσεων που συνεχίστηκαν και όπου τα κατοχικά στρατεύματα εξακολουθούν να διαλύουν διά της βίας. Διαδηλώσεις έγιναν σε διάφορες διάσπαρτες πόλεις του επονομαζόμενου σουνιτικού τριγώνου, όπου σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού τουλάχιστον 3 Ιρακινοί σκοτώθηκαν στη Φαλούτζα και το Ραμάντι. Εκατοντάδες ήταν αυτοί που έστρεψαν τα βέλη τους κατά των κατοχικών στρατευμάτων στις διαδηλώσεις που έγιναν στις δύο πόλεις, ενώ σύμφωνα με το «Reuters», κατέλαβαν και τα γραφεία του δημάρχου της Φαλούτζα, που έχει διοριστεί από τους Αμερικανούς. Οι συγκρούσεις με τα κατοχικά στρατεύματα δεν έλειψαν και οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ «απαντώντας σε πυρά οπλοφόρων», σύμφωνα με τη CENTCOM.

Τραυματίας στρατιώτης των κατοχικών δυνάμεων μεταφέρεται από συναδέλφους του

Associated Press

Τραυματίας στρατιώτης των κατοχικών δυνάμεων μεταφέρεται από συναδέλφους του
Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 1.000 φοιτητές διαδήλωσαν στο Πανεπιστήμιο της Μοσούλης κατά των κατοχικών στρατευμάτων, σύμφωνα με το BBC. Αργότερα οι φοιτητές ενώθηκαν με άλλους διαδηλωτές και η συγκέντρωση αυτή εξελίχθηκε - όπως ήταν φυσικό - σε σύγκρουση με τα κατοχικά στρατεύματα, με αποτέλεσμα έναν Ιρακινό αστυνομικό νεκρό και ακόμη έναν τραυματία.

Τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια η κατοχή

Στο μεταξύ, στο Ιράκ έφθασε χτες ο αρχηγός των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, ο οποίος ερωτώμενος για την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων στο Ιράκ μετά τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν, δήλωσε (σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ότι «θα εξαρτηθεί από τα γεγονότα που θα λάβουν χώρα τα επόμενα δύο χρόνια. Θα καθοριστεί στο μέλλον», ενώ δεν επιβεβαίωσε τις φήμες και για τη σύλληψη του Ιζάτ Ιμπραχίμ Αλ Ντούρι που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα και ειδικά από την κουβεϊτιανή τηλεόραση που μετέδωσε μάλιστα ότι ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιρακινού Συμβουλίου Διοίκησης της Επανάστασης παραδόθηκε στις κατοχικές δυνάμεις.

Οσον αφορά την πλέον προβεβλημένη πια πτυχή του πολέμου που μαίνεται στο Ιράκ, τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν, ποικίλες απόψεις, θέσεις και υποθέσεις εξακολουθούν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Χτες οι υποθέσεις περιστράφηκαν γύρω από τη «μελλοντική δίκη»... Περί την άνοιξη του 2004 αναμένεται να αρχίσει η δίκη του Σαντάμ, σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post».

Πάντως, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε δηλώσεις τους αργά χθες το βράδυ τόνισε ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ θα πρέπει να τιμωρηθεί με την «εσχάτη των ποινών» αν και... «εναπόκειται στον ιρακινό λαό να αποφασίσει»..!

Το Δημαρχείο με τη διορισμένη διοίκηση στη Φαλούτζα, μετά την «άλωση» από τους διαδηλωτές

Associated Press

Το Δημαρχείο με τη διορισμένη διοίκηση στη Φαλούτζα, μετά την «άλωση» από τους διαδηλωτές
Την άποψη ότι η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν αποτελεί ευκαιρία για τους Ιρακινούς να αναλάβουν την τύχη τους στα χέρια τους εξέφρασε ο Κόφι Ανάν, ενώ ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι δεν έχει βοηθήσει το Ιράκ και κάλεσε τον Ανάν να το πράξει τώρα.

Προσδοκίες της Ουάσιγκτον

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον προσδοκά η αιχμαλωσία του Σαντάμ Χουσεΐν να αποφέρει αύξηση της υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας στις επιχειρήσεις σταθεροποίησης και ανοικοδόμησης του Ιράκ...

Ηδη, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεργαστούν για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, όπως έγινε γνωστό μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε στο Παρίσι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Τζέιμς Μπέικερ με το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Γάλλου προέδρου. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν πως το θέμα του ιρακινού εξωτερικού χρέους πρέπει να βρει λύση στη διάσκεψη των πιστωτών του Ιράκ, του ομίλου του Παρισιού, το 2004. Αργά χτες το βράδυ ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν τη συνάντησή του με τον Μπέικερ δήλωσε ότι και η Γερμανία είναι έτοιμη να «προσφέρει σημαντική βοήθεια».

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του Μπέικερ η Μόσχα. Υπενθυμίζεται ότι ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Τζέιμς Μπέικερ, βρίσκεται στην Ευρώπη έχοντας επαφές με στόχο να διαπραγματευτεί την αναθεώρηση των οφειλών του Ιράκ αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η αποστολή του Μπέικερ εκτείνεται και πέρα από οικονομικά ζητήματα... Στόχος του να πείσει τους κυρίους πιστωτές του Ιράκ στην Ευρώπη να άρουν ένα σημαντικό μέρος των 120 δισ. δολαρίων, τα οποία χρωστά η Βαγδάτη.

Τέλος, η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν συνεχίζει να έχει πολλαπλές πολιτικές παρενέργειες στις ΗΠΑ. Καταρχήν, σύμφωνα με τα αμερικανικά Μέσα, η σύλληψη έδωσε σημαντική βοήθεια στον Μπους, αφού στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνει να κερδίζει έδαφος, ειδικά ανάμεσα στους αναποφάσιστους των προεδρικών του 2004. Από την άλλη πλευρά, αναμοχλεύει πάθη και μίση εντός του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Χάουαρντ Ντιν δέχτηκε τη δριμεία επίθεση ενός άλλου υποψηφίου των Δημοκρατικών, του Τζο Λίμπερμαν, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι προωθεί πολιτικές, οι οποίες θα είχαν αφήσει τον Σαντάμ Χουσεΐν όχι στη φυλακή, αλλά στην εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ