Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Το βάρος στη μαζική δουλιά

Τα κομμουνιστικά κόμματα της Ρωσίας ανασκουμπώνονται μετά τις εκλογές

Από τις πρόσφατες εκλογές

Associated Press

Από τις πρόσφατες εκλογές
Στις 19 Δεκέμβρη θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στη Ρωσία, από την Κεντρική εκλογική επιτροπή της χώρας. Στο μεταξύ το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) συνεχίζει την παράλληλη καταμέτρηση, που όμως δε φαίνεται, προς το παρόν να έχει μεγάλες αποκλίσεις από τα αποτελέσματα που δίνουν οι αρχές.

Νέα Επιστολή Γκενάντι Ζιουγκάνοφ

Στις 16 Δεκέμβρη με νέα επιστολή του προς τα μέλη και τους οπαδούς του ΚΚΡΟ, ο Πρόεδρος της ΚΕ του κόμματος αναφέρεται τόσο στις αιτίες των εκλογικών απωλειών, όσο και στα άμεσα καθήκοντα του ΚΚΡΟ το προσεχές διάστημα.

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ θεωρεί πως στο αποτέλεσμα των εκλογών επέδρασε τόσο η τηλεοπτική χειραγώγηση, η νοθεία σε ορισμένες περιοχές, η συκοφαντία σε βάρος του ΚΚΡΟ, αλλά και τα λάθη που έκανε το κόμμα το προηγούμενο διάστημα. Ως τέτοια αναφέρονται η επανάπαυση εξαιτίας των προηγούμενων θετικών εκλογικών αποτελεσμάτων, η κακή δουλιά του κόμματος στις εργατικές κολεκτίβες, η καθυστέρηση στην ανανέωση του στελεχικού δυναμικού, η λειψή επαγρύπνηση στις προσπάθειες των αρχών να διασπάσουν από το εσωτερικό το κόμμα. Κύριο καθήκον το οποίο προβάλλει ο ηγέτης του κόμματος αυτή τη στιγμή είναι η διαφύλαξη της ενότητας του κόμματος. Ταυτόχρονα προβάλλει 7 σημεία, που τα χαρακτηρίζει «θέσεις» και που αφορούν: Την εσωκομματική συζήτηση και τη συλλογή εμπειριών από τις κομματικές δυνάμεις. Την κοινοβουλευτική δουλιά (το ΚΚΡΟ θα έχει στη νέα Δούμα 55 βουλευτές) και τις προσεχείς προεδρικές εκλογές, όπου παρουσιάζονται και οι δύο απόψεις που κυριαρχούν σήμερα στο κόμμα, δηλ. η κάθοδος υποψηφίου του ΚΚΡΟ, ή η αποχή από τις προεδρικές εκλογές εξαιτίας του ότι αυτές παίρνουν όλο και περισσότερο χαρακτήρα «εκλογικής φάρσας». Τη στροφή της προσοχής των κομματικών οργανώσεων στο μαζικό κίνημα. Τη ανανέωση του στελεχικού δυναμικού. Τη δουλιά με τα συνδικάτα. Τη δουλιά με τις γυναίκες. Την αναδιοργάνωση της ιδεολογικής δουλιάς και του κομματικού Τύπου.

Συνέντευξη Βίκτορ Τιούλκιν

Από τη μεριά του ο Βίκτορ Τιούλκιν, Συμπρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - Κόμματων των κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), που εκλέχτηκε βουλευτής στις τελευταίες εκλογές, με συνέντευξη του στο communist.ru, θεωρεί πως η εκλογική υποχώρηση που παρατηρήθηκε δεν οφείλεται αποκλειστικά στην προεκλογική περίοδο. Κατά τη γνώμη του είναι αποτέλεσμα όλης της προηγούμενης, από το 1993, πολιτικής που ακολούθησε το ΚΚΡΟ, καλλιεργώντας κοινοβουλευτικές αυταπάτες και υποχωρώντας από σημαντικές μαρξιστικές θέσεις, καθώς επίσης οφείλεται στην έλλειψη ριζοσπαστικής έκφρασης με μη κοινοβουλευτικές μορφές των αιτημάτων που πρόβαλλαν οι κομμουνιστές. Ο ηγέτης του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ υπερασπίζεται την απόφαση του κόμματός του να συνεργαστεί στις εκλογές με το ΚΚΡΟ, υπογραμμίζοντας πως το καθεστώς γίνεται όλο και πιο αυταρχικό, αυθαίρετα δεν επέτρεψε σε μονοεδρικές περιφέρειες υποψηφιότητες τόσο του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ όσο και του ΚΚΡΟ και σε μια περίπτωση που εμφανιζόταν ένα ριζοσπαστικό εκλογικό σχήμα, με αυθαίρετο τρόπο θα το απέκλειε από τη συμμετοχή στις εκλογές. Ο Β. Τιούλκιν σημειώνει μεταξύ των άλλων πως το ΚΚΡΟ δεν μπόρεσε πειστικά να απαντήσει στην επίθεση ότι εκφράζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης κι όχι κάποιο τμήμα της ολιγαρχίας, όπως η επίσημη προπαγάνδα διέδιδε. Κι όπως χαρακτηριστικά προσθέτει, από τους 256 υποψηφίους που υπήρχαν στη λίστα του ΚΚΡΟ μόλις 8 ήταν εργάτες, εκ των οποίων οι 6 είχαν υποδειχτεί από το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ στα πλαίσια της συμφωνίας των δύο κομμάτων. Τέλος ο ηγέτης του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ σημειώνει ότι το κόμμα του θα χρησιμοποιήσει την κοινοβουλευτική έδρα που απέκτησε και τις δυνατότητες που αυτή δίνει, για την οργάνωση μερικών ακόμη κέντρων εργατικής αντίστασης, σαν αυτά που ήδη λειτουργούν στην περιοχή του Αρζαμάς-16, και των ανθρακωρύχων στη Βορκουτά, μια και η προσοχή, όπως τονίζει, θα πρέπει να στραφεί στην οργάνωση του εργατικού κινήματος, υποτάσσοντας την όποια κοινοβουλευτική δουλιά στην ανάγκη ανάπτυξης της ταξικής πάλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ