Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συμβιβασμοί των κομμάτων

Πολύ γελαστά τα πρόσωπα των προέδρων των τριών κομμάτων της αστικής αντιπολίτευσης, που οι φωτογραφίες τους δημοσιεύονται στο χτεσινό γερμανικό Τύπο (16 Δεκέμβρη). Και έχουν λόγο γι' αυτό, λένε με βάση το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στην Επιτροπή Μεσολάβησης με την κυβέρνηση Σρέντερ. Επί μήνες κράτησαν οι εκεί συζητήσεις για πολλές από τις διατάξεις των νέων εργασιακών, φορολογικών, κοινωνικών και άλλων νόμων. Τα τρία αντιπολιτευτικά κόμματα επέμεναν στις τροποποιήσεις τους, που τις απέρριπτε η «κοκκινο-πράσινη» κυβέρνηση. Ως τη νύχτα της (προχτεσινής) Δευτέρας προς Τρίτη, οπότε ανακοινώθηκε ο συμβιβασμός. Ολες οι λεπτομέρειες δεν είναι βέβαια ακόμα γνωστές και αναμένεται ως το τέλος της βδομάδας να δημοσιευτεί όλη η συμφωνία στον Τύπο.

Πάντως η αντιπολιτευόμενη πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) κυρία Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένη, επειδή το κόμμα της «έβαλε την υπογραφή του» στις μεταρρυθμίσεις (επιτυχία δηλαδή). Το ίδιο ο πρόεδρος της Βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), Εντμουντ Στόιμπερ, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα είναι «σινιάλο προς την οικονομία ότι κάτι μπορεί να κινηθεί».

Στην αισιοδοξία δεν μπορούσε φυσικά να μείνει πίσω ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Δήλωσε πραγματικά ότι το αποτέλεσμα του συμβιβασμού είναι αξιόλογο, γιατί η μείωση των φόρων «θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση της ανόδου».

Με τα παραπάνω δε συμφωνούν αρκετοί και από το ίδιο το κυβερνητικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD). Ετσι ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής στο Μπούντεσταγκ από το Σάαρ, Οτμαρ Σράινερ, δήλωσε ότι θα ψηφίσει την Παρασκευή εναντίον, γιατί δεν μπορεί να συμφωνήσει με τη νομική υποχρέωση των μακροχρόνιων ανέργων να αναλαμβάνουν οποιαδήποτε εργασία τούς προσφέρεται. Αυτό, είπε, οδηγεί σε «ημερομίσθια φτώχειας».

«Αρνητικά εκφράστηκαν και άλλοι κριτικοί των μεταρρυθμίσεων από το SPD, όπως ο Χορστ Σμιντμπάουερ και η Βαυαρή βουλευτίνα Σίγκριντ Σκαρπέλη - Σπερκ». Η τελευταία είπε συγκεκριμένα ότι «οι αποφάσεις της Επιτροπής Συμβιβασμού φέρνουν και άλλες χειροτερεύσεις για τους πιο πληγωμένους και πιο αδύνατους στην αγορά της εργασίας».

Ο πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ, Λόταρ Μπίσκι, βλέπει το αποτέλεσμα ως εξής: «Ενας υπερμεγάλος συνασπισμός των αβέβαιων συμβιβασμών και της κοινωνικής αγριότητας. Τα συμφέροντα των ανατολικών γερμανικών κρατιδίων έπεσαν στον πάτο». Εκπρόσωπος του Attac δήλωσε ότι «για μια μείωση φόρων που κερδίζουν προπάντων οι πλούσιοι, η κυβέρνηση θυσιάζει σημαντικά επιτεύγματα του κοινωνικού κράτους».

Τέλος, ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας, Κλάους Τσίμερμαν, σε αντίθεση προς τον καγκελάριο, δε βλέπει στα νέα μέτρα καμιά ώθηση. Η απόφαση της Επιτροπής, δήλωσε, «δε φέρνει κανένα μπροστά. Το ερχόμενο έτος ασφαλώς θα αρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ