Σάββατο 5 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Καθημερινές επιθέσεις

Ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσεΐν μετέδωσε το «Αλ Τζαζίρα»

Μετά την επίθεση από την ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Μετά την επίθεση από την ιρακινή αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΠΑΛΑΝΤ.--

Για πολλοστή μέρα, χτες, τα αμερικανικά στρατεύματα έγιναν στόχος επιθέσεων σε διάφορα σημεία του Ιράκ, μια ημέρα μετά την επικήρυξη, εκ μέρους των ΗΠΑ, του Σαντάμ και των δύο γιων του για 25 και 15 εκατομμύρια δολάρια αντιστοίχως. Αυτήν τη χρονική στιγμή επέλεξαν και οι άγνωστοι που απέστειλαν, χτες, στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, «Αλ Τζαζίρα», ηχογραφημένο μήνυμα το οποίο αποδίδουν στον Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος φέρεται να καλεί τον ιρακινό λαό, από κάπου εντός της χώρας, σε αντίσταση και σε αιματοκύλισμα των «άπιστων κατακτητών». Στην Ουάσιγκτον, πάντως, εν μέσω της εθνικής εορτής, η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» υποστήριζε, επικαλούμενη αξιωματούχους της CIA, ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δε διέθεταν καμία νέα πληροφορία για το ιρακινό οπλοστάσιο μετά την αποχώρηση των επιθεωρητών από το Ιράκ, το 1998.

Ούτε μια μέρα δε φαίνεται να κυλά ήρεμα για τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ελεύθερος σκοπευτής σκότωσε Αμερικανό στρατιώτη που φρουρούσε το Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης. Λίγες ώρες αργότερα, σε δυτική συνοικία της ιρακινής πρωτεύουσας, εκρηκτικός μηχανισμός εκτοξεύτηκε εναντίον αμερικανικής αυτοκινητοπομπής με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ένας Αμερικανός και τρεις Ιρακινοί περαστικοί.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, όλμοι έπληξαν αμερικανική στρατιωτική βάση στο Μπάλαντ, 90 χλμ βορειοδυτικά της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 19 στρατιώτες, αρκετοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στην ίδια περιοχή, το ξημέρωμα, αμερικανική αυτοκινητοπομπή έπεσε σε ενέδρα και ακολούθησε σκληρή και πολύωρη μάχη. Σύμφωνα με τις επίσημες αμερικανικές ανακοινώσεις, δεν υπήρξαν αμερικανικές απώλειες, αλλά σκοτώθηκαν 11 Ιρακινοί ένοπλοι. Με βάση τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αμερικανοί επιτελείς από την 1η Μάη, οπότε ο Πρόεδρος Μπους κήρυξε το τέλος του πολέμου, έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις 27 Αμερικανοί, ενώ υπολογίστηκε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δέχονται, κατά μέσο όρο, 13 επιθέσεις τη μέρα!

ψάχνοντας για στοιχεία σε ένα από τα σημεία που δέχτηκαν επίθεση

Associated Press

ψάχνοντας για στοιχεία σε ένα από τα σημεία που δέχτηκαν επίθεση
Την ίδια στιγμή, το «Αλ Τζαζίρα» μετέδιδε ηχογραφημένο μήνυμα που απέστειλαν άγνωστοι στο δίκτυο ανήμερα της εθνικής επετείου των ΗΠΑ, στο οποίο μια φωνή που αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσεΐν απευθύνεται στον ιρακινό λαό καλώντας τον να στραφεί ενάντια στις αμερικανικές δυνάμεις και να μη βοηθήσει τους «απίστους κατακτητές». Στο μήνυμα υποστηρίζεται ότι «έχουν ήδη στηθεί πυρήνες τζιχάντ -ιερού πολέμου - σε όλο το Ιράκ και οι επιθέσεις τους θα κλιμακωθούν. Κάθε μέρα που περνά οι κατακτητές θα έχουν ολοένα και περισσότερες απώλειες». Επίσης, αναφέρεται ότι ο ομιλών, που φέρεται να είναι ο Σαντάμ, βρίσκεται κάπου στο Ιράκ «μαζί με ένα σύντροφό του».

Ειδικοί ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η φωνή έμοιαζε πολύ στον Σαντάμ Χουσεΐν, όπως και ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε, με πολλούς ιδιωματισμούς και παρομοιώσεις. Αμερικανοί και Βρετανοί δήλωναν ότι θα εξετάσουν την αυθεντικότητα του μηνύματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα αναβολή της δίκης Χουσεΐν(2005-11-29 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι δολοφονίες σουνιτών - σιιτών(2005-05-18 00:00:00.0)
Τα κατοχικά στρατεύματα παραμένουν στόχος(2003-12-17 00:00:00.0)
Αναζητείται τρόπος αντιμετώπισης της αντίστασης(2003-12-05 00:00:00.0)
Χρόνο ζήτησε ο Μπους, διαπιστώνοντας «πρόοδο»(2003-07-31 00:00:00.0)
Στρατιωτικές ετοιμασίες εκατέρωθεν(2003-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ