Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σαρόν: «Μετανιώνω που δε σκοτώσαμε τον Αραφάτ στο Λίβανο»
  • Θύελλα παλαιστινιακών και ευρωπαϊκών αντιδράσεων προκάλεσαν δηλώσεις του Αριέλ Σαρόν
  • «Ανησυχεί βαθιά» το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την «πρωτοφανή κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή» και καλεί σε τερματισμό της

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

«Μετανιώνω που ο ισραηλινός στρατός δε δολοφόνησε τον Γιάσερ Αραφάτ στο Λίβανο». Αυτό υποστηρίζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε αποστροφή συνέντευξης που παραχώρησε στην ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ» και αναμένεται στο σύνολό της να δημοσιευτεί σήμερα. Η δήλωση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την παλαιστινιακή πλευρά, αλλά και την αποδοκιμασία της ΕΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφραζε τη «βαθιά ανησυχία του για την, άνευ προηγουμένου, κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή», καλούσε σε άμεσο τερματισμό της και επανάληψη των συνομιλιών, ενώ το αρμόδιο γραφείο του Οργανισμού για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες ζήτησε την «άμεση συγκέντρωση 15 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να αποφευχθεί η ανθρωπιστική καταστροφή που επίκειται στα αυτόνομα εδάφη».

«Λυπάμαι που δε δολοφονήθηκε από τον ισραηλινό στρατό, το 1982, ο Γιάσερ Αραφάτ, αλλά δεν υπήρχε τότε τέτοια απόφαση», υποστήριξε ο Αριέλ Σαρόν, που σπεύδει, όμως, σε κάποιο άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης να συμπληρώσει ότι «ο Γιάσερ Αραφάτ θα ανακτήσει τη θέση του συνομιλητή του Ισραήλ σε περίπτωση που πατάξει τους τρομοκράτες». Λαλίστατος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ», τονίζει ότι «δεν υπάρχει μόνο ο Αραφάτ για να συνομιλήσει το Ισραήλ, αλλά και άλλοι Παλαιστίνιοι ηγέτες». Παράλληλα, συμπληρώνει ότι αν ικανοποιηθούν τα ισραηλινά αιτήματα, ο ίδιος «θα δεχόταν να παραχωρήσει κάποια από τα εδάφη που το Ισραήλ κατέλαβε το 1967, για να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος, αποστρατικοποιημένο».

Οι δηλώσεις Σαρόν προκάλεσαν την άμεση παλαιστινιακή αντίδραση. Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ τόνιζε ότι «πρόκειται για ανοιχτή παραδοχή των προθέσεων της ισραηλινής ηγεσίας, αντανακλά το ποιόν της και αποδεικνύει ότι ο Σαρόν θέλει να διορθώσει, σήμερα, αυτό που δεν έκανε κατά την εισβολή στο Λίβανο». Εντονότατη ήταν και η αντίδραση του Ισπανού υπουργού Εξωτερικών, Ζοζέ Πικέ, του οποίου η χώρα προεδρεύει της ΕΕ. Ο Πικέ δήλωνε ότι «προκαλούν λύπη και είναι απορριπτέες».

Σκληρός εμφανίστηκε και ο απεσταλμένος της ΕΕ, στο Ισραήλ, Ζαν Μπρετεσέ, που έχει αναλάβει να καταγράψει τις ζημιές που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινές επιδρομές στις παλαιστινιακές υποδομές που έχει χρηματοδοτήσει η ΕΕ. Ο Μπρετεσέ εκτίμησε ότι «η καταστροφή υποδομών επιδεινώνει την αιματοχυσία και κατά την άποψη της ΕΕ αποτελεί απαράδεκτη τακτική», ενώ υπολόγισε σε 17 εκατομμύρια ευρώ τις ζημιές. Κάλεσε, μάλιστα, την ισραηλινή ηγεσία να προσπαθήσει «να επιλύσει τα αίτια της παλαιστινιακής εξέγερσης και να μη μιλά μόνο για τις οικονομικές απώλειες του Ισραήλ εξαιτίας της Ιντιφάντα». Ως ελαφρά παραφωνία στην ευρωπαϊκή θέση, πάντως, εξέλαβαν πολλοί αναλυτές τις δηλώσεις του Γερμανού Καγκελάριου, που υποστήριξε ότι η «ΕΕ οφείλει να πιέσει περισσότερο τον Αραφάτ», ενώ η «Ουάσιγκτον είναι αυτή που θα πρέπει να αναλάβει την αναβίωση του διαλόγου».

«Απλή αναφορά στο παρελθόν, που δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές προθέσεις της ισραηλινής ηγεσίας» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ραανάν Γκισίν, τις δηλώσεις του Αριέλ Σαρόν. Παράλληλα, ο Γκίντεον Σέερ, έτερος εκπρόσωπος του Σαρόν, δήλωνε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, στις 7 Φλεβάρη, για «συντονίσουν τις θέσεις τους στο Μεσανατολικό», ενώ η αιγυπτιακή ηγεσία φερόταν να ενεργοποιείται αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες αποκατάστασης του διαλόγου.

Συνεχίζεται η βία

Δύο Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά επειδή «τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό σε δρόμο του συμπλέγματος εποικισμών Γκους Κατίφ στη Λωρίδα της Γάζας». Την ευθύνη για τη βόμβα ανέλαβε η «Χαμάς». Λίγο αργότερα, όλμοι έπλητταν άλλο σημείο του εποικιστικού συμπλέγματος, χωρίς, όμως, να υπάρξουν ούτε εκεί θύματα. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιουνίς, όπου και έκανε 15 συλλήψεις. Στη Ραμάλα, με τη συμμετοχή χιλιάδων Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε η κηδεία της Γουάφα Ιντρές, που φέρεται να ήταν ο καμικάζι αυτοκτονίας που ανατινάχτηκε στη δυτική Ιερουσαλήμ, την Κυριακή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ