ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εκσυγχρονισμός» του στρατεύματος με... δηλητηριάσεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Με αφορμή την τροφική δηλητηρίαση των 300 περίπου νεοσύλλεκτων ναυτών του Κέντρου Εκπαίδευσης Πόρου, η ΚΝΕ καταγγέλλει με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κεντρικού Συμβουλίου της την πολιτική αθρόων ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακόμη και στις Ενοπλες Δυνάμεις. «Οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της γενικότερης προσπάθειας αλλαγής του ρόλου και του προσανατολισμού τους και μετατροπής τους σε επιθετικές δυνάμεις στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ και της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων», τονίζει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Το συγκεκριμένο περιστατικό, επιπροσθέτως, αναδεικνύει τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί η ανάθεση σε ιδιώτες της σίτισης των στρατευμένων, της οποίας μάλιστα το κόστος είναι εξαιρετικά αυξημένο. Είναι χαρακτηριστικό πως η σύμβαση του Πολεμικού Ναυτικού με την ιδιωτική εταιρία κέτερινγκ προβλέπει 4,17 ευρώ ανά άτομο αντί 2,79 που δαπανούσε το ΠΝ προηγούμενα.

Εκτός αυτού εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά και για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των στρατιωτικών μονάδων, μέρος της οποίας είναι και η εξασφάλιση αυτάρκειας στην τροφοδοσία τους και την παρασκευή του φαγητού των στρατιωτών. Η ετοιμότητα αυτή σαφώς και δεν εξασφαλίζεται με την εξάρτηση από ιδιωτικές εταιρίες που ετοιμάζουν γεύματα αμφιβόλου ποιότητας σε χώρους μακριά από τα στρατόπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό μόνο ως πρόκληση μπορούν να εκληφθούν οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος σα να μη συνέβη τίποτα επανέλαβε την εμμονή της κυβέρνησης στον "εκσυγχρονισμό" του στρατεύματος, αναγγέλλοντας μάλιστα και γενίκευση του προγράμματος ανάθεσης σε ιδιωτικές εταιρίες της σίτισης των στρατιωτών στα κέντρα νεοσύλλεκτων.

Η προσπάθεια του υπουργού Εθνικής Αμυνας να αποδώσει την ιδιωτικοποίηση της σίτισης του στρατεύματος στη μείωση της στρατιωτικής θητείας, την οποία μονίμως επικαλείται η κυβέρνηση κάθε φορά που ανακύπτουν προβλήματα, δεν αποτελεί παρά προσπάθεια άμβλυνσης των αντιδράσεων που προκαλεί ο αναπροσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν αποτελεί παρά προσπάθεια να δελεαστούν ο ελληνικός λαός και η νεολαία και να συγκατανεύσουν στον επικίνδυνο νέο ρόλο που θα κληθούν να παίξουν και οι ελληνικές ΕΔ, συμβάλλοντας στην ταχύτερη προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Τα πρώτα βήματα στη Νέα Υόρκη

Τα πρώτα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου για θέματα «υψηλής πολιτικής» πραγματοποιούνται το προσεχές διήμερο στη Ν. Υόρκη, όπου έφτασε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου.

Ο υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη αναφέρθηκε στη σημασία των επαφών που θα έχει το επόμενο τριήμερο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ελληνική παρουσία σε έναν χώρο όπου συναντώνται τόσο πολλές προσωπικότητες διεθνούς επιρροής.

Ο Γ. Παπανδρέου θα συμμετάσχει σε δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, μία για την εξωτερική πολιτική της Ευρώπης και μία για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη θα συναντηθεί και με τον Τούρκο ομόλογό του, Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος επίσης συμμετέχει στις εργασίες της Διάσκεψης. «Θα τον ενημερώσω για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την έναρξη διερευνητικών επαφών», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, που σημείωσε ότι στα τελευταία τρία χρόνια, κάθε φορά που βρίσκεται σε ένα διεθνές συνέδριο, στο οποίο συμμετέχει και ο Τούρκος ομόλογός του, «το έχουμε κάνει κανόνα να προσπαθούμε να συναντιόμαστε και να τα λέμε».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η διαδικασία αυτή του διαλόγου έχει ξεκινήσει εδώ και δυο χρόνια, προσθέτοντας ότι θα έχει την ευκαιρία να ξαναδεί τον Ι. Τζεμ στις 12 και 13 του Φλεβάρη στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον πρώην δήμαρχο της πόλης Ρούντι Τζουλιάνι, όπως και με αρκετούς Βαλκάνιους ηγέτες.

Μετά τη Νέα Υόρκη ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Σολτ Λέικ Σίτι, όπου μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλο, αλλά και την πρόεδρο του «Αθήνα 2004», Γιάννα Αγγελοπούλου, θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. «Θα μας δοθεί η ευκαιρία να προβάλουμε και την ιδέα της ολυμπιακής εκεχειρίας», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι απεσταλμένος του ελληνικού κράτους έχει ήδη αναχωρήσει για την Ινδία και το Πακιστάν μεταφέροντας στις δυο χώρες επιστολή που αναφέρεται στην ανάγκη εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

-- Στις Σέρρες θα βρεθεί σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή (2-3 του Φλεβάρη) ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Σήμερα, στις 12 μ., θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΠΚΑ, ενώ το βράδυ θα χαιρετίσει στη συνεστίαση της Κομματικής Οργάνωσης Σερρών, στο «Στέκι του Ραφ» στα Κιόσκια. Την Κυριακή, στις 10.30 το πρωί, θα πάρει μέρος σε εκδήλωση της ΝΑΣ Σερρών, στην οποία θα γίνει η παρουσίαση της εκλογικής διακήρυξης. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΕΠΚΑ, στην οδό Εθνικής Αντίστασης 34.

-- Η Κομματική Οργάνωση Ταύρου του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση αύριο Κυριακή, 3 του Φλεβάρη 2002, στις 11 π.μ., στο Δημαρχείο του Ταύρου, με θέμα: Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ομιλητής θα είναι ο Στέλιος Λάμπρου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου του ΚΚΕ.

-- Η Νομαρχιακή Οργάνωση Λευκάδας του ΚΚΕ πραγματοποιεί αύριο, Κυριακή, στις 10.30 το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο Λευκάδας, εκδήλωση-συζήτηση για τις θέσεις του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

-- Η ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Αχαρνών του ΚΚΕ καλεί στην εκδήλωση αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, που διοργανώνει την Τετάρτη 6 του Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της, Αχαρνών 297. Θα μιλήσουν ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και εκπρόσωπος της παλαιστινιακής παροικίας στην Ελλάδα. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας, ενώ θα προβληθεί και ταινία με αποκαλυπτικά στιγμιότυπα της ισραηλινής θηριωδίας σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

- H Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ καλεί στη συνεστίαση που θα γίνει την Παρασκευή 8 του Φλεβάρη στις 9.30 μ.μ. στο «Πριν το Χάραμα» με την ευχή για καλή χρονιά και «με την ελπίδα ότι στη χρονιά που διανύουμε θα φέρουμε πιο κοντά την προοπτική του Λαϊκού Μετώπου και της Λαϊκής Εξουσίας».

Φιλειρηνικές δραστηριότητες

- Η Επιτροπή Ειρήνης Πατησίων - Ριζούπολης καλεί αύριο Κυριακή, 3 του Φλεβάρη, στις 10 το πρωί, στην εκδήλωση που διοργανώνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας, Ταϋγέτου 60, με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν στην ειρήνη. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Οι Μαζικοί Φορείς Υμηττού Ενάντια στον Πόλεμο πραγματοποιούν εκδήλωση - συζήτηση τη Δευτέρα 4 Φλεβάρη και ώρα 7.00 μ.μ., στην αίθουσα του ΦΟΥ (Θράκης και Σμύρνης), στην πλατεία Υμηττού.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αχαΐας και η Κίνηση για την Υπεράσπιση των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων και Λαϊκών Ελευθεριών καλούν σε σύσκεψη τη Δευτέρα 4 Φλεβάρη στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας (2ος όροφος), με θέμα τις διώξεις των φιλειρηνιστών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση στον Αραξο το 1999. Η δίκη θα γίνει την Δευτέρα 11 Φλεβάρη στην Πάτρα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνέλευση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου

Αύριο Κυριακή 3 του Φλεβάρη, στις 11 π.μ., το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης καλεί τα μέλη του και τους φίλους του κουβανικού λαού στην ετήσια απολογιστική συνέλευση, που θα γίνει στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Θέματα της συνέλευσης θα είναι: Απολογισμός δράσης του Συνδέσμου το 2001 και προγραμματισμός για το 2002, καθώς και ενημέρωση για το Ευρωπαϊκό Συνέδριο, που έγινε στις 13-14 του Οκτώβρη 2001, με κεντρικό σύνθημα «Να σταματήσει ο αποκλεισμός της Κούβας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ