ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΣΕΑ
Για όσους πιστεύουν την κυβέρνηση...

Τώρα υπογράφηκαν τα «ψίχουλα» κοροϊδίας για τη ζημιές του 1999 και 2000!

Τα ψεύτικα το λόγια τα μεγάλα της κυβέρνησης, για τις «παχυλές» αποζημιώσεις που υποτίθεται πως θα δοθούν από τα ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης) στους πληγέντες από την πρόσφατη κακοκαιρία αγροτοκτηνοτρόφους, έρχονται να επιβεβαιώσουν τρεις συναπτές ανακοινώσεις, που έβγαλε χτες το υπουργείο Γεωργίας.

Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε χτες πως ο Γ. Δρυς υπέγραψε τρεις αποφάσεις για την καταβολή οικονομικών ενισχύσεων, δηλαδή αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ, σε αγροτοκτηνοτρόφους και ιχθυοκαλλιεργητές σε 29 νομούς του χώρας, που έπαθαν ζημιές -τις οποίες δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ - μέσα στα έτη 1999 και 2000. Πρόκειται τους νομούς Αττικής, Ηρακλείου, Εύβοιας, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Λευκάδας, Χανίων, Ρεθύμνου, Καστοριάς, Κοζάνης, Δράμας, Λάρισας, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Αιτωλοακαρνανίας, Θεσπρωτίας, Μαγνησίας, Πέλλας, Καβάλας, Ξάνθης, Μεσσηνίας, Χίου, Αρτας, Φθιώτιδας, Λακωνίας, Αργολίδας, Τρικάλων και Βοιωτίας. Κι η ανακοίνωση αυτή βγήκε εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων για να τονιστεί το κυβερνητικό ενδιαφέρον... προς τους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους!

Το θέμα όμως είναι πως 2 και 3 χρόνια μετά, έρχεται το υπουργείο Γεωργίας και ανακοινώνει ότι υπογράφηκαν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για να ξεκινήσει μετά από μερικούς ακόμα μήνες η καταβολή των αποζημιώσεων από τα ΠΣΕΑ σε όσους από τους παθόντες του 1999 και του 2000 κρίθηκαν τελικά δικαιούχοι στους παραπάνω νομούς. Και τι... αποζημιώσεις, να δουν τα μάτια τους!

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται στο 30% της αξίας της απολεσθείσας παραγωγής. Κι όπως επίσης αναφέρεται, η απολεσθείσα παραγωγή υπολογίζεται μετά τη σύγκριση της μειωμένης παραγωγής του έτους που συνέβη το γεγονός και του μέσου όρου της παραγωγής των 3 προηγούμενων ετών, ή των 4 προηγούμενων ετών για την περίπτωση των ελαιόδεντρων. Η ουσία πάντως είναι πως δεν πρόκειται να αποζημιωθεί ούτε το 1/3 της ζημιάς σε κάθε περίπτωση. Αλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κοροϊδίας είναι η αποζημίωση των αποθηκευμένων ζωοτροφών. Εδώ διευκρινίζεται πως η αποζημίωση θα ανέρχεται στο 50% της μέσης τιμής παραγωγού το έτος 2000. Δηλαδή, για παράδειγμα η τιμή παραγωγού στο καλαμπόκι ήταν γύρω στις 40 δραχμές το κιλό το 2000, αλλά ο κτηνοτρόφος το αγόρασε για ζωοτροφή 80 με 100 δραχμές το κιλό, για να πάρει το 2002 αποζημίωση 20 δραχμές το κιλό!

Τα παραπάνω δείχνουν πόσο δίκαιες... αποζημιώσεις θα πάρουν, όταν πάρουν, οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι μέσω των ΠΣΕΑ για τις ζημίες από την κακοκαιρία του Δεκέμβρη 2001 - Γενάρη 2002. Και δείχνουν εκτός των άλλων πόση αξία έχουν οι κυβερνητικές υποσχέσεις διά στόματος Γ. Δρυ ότι εξασφαλίστηκαν τάχα 50 δισ. δραχμές για τα ΠΣΕΑ και πως θα δοθούν αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς. Και δυστυχώς για τους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους η κυβερνητική κοροϊδία στην προκειμένη περίπτωση είναι αυταπόδεικτη!

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους!

Αγρότες στο μπλόκο της Ανθήλης
Αγρότες στο μπλόκο της Ανθήλης
ΛΙΒΑΔΕΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Ανυποχώρητοι και με αποφασιστικότητα, ξεχειλισμένοι πλέον από αγανάκτηση και οργή - μετά τις προχτεσινές αρνητικές απαντήσεις της κυβέρνησης στην Πανθεσσαλική Επιτροπή των Αγροτών - οι ξωμάχοι των μπλόκων στην Ανθήλη, στο Μώλο και στο Δρούγο Δομοκού στη Φθιώτιδα, καθώς και στη Λιβαδειά της Βοιωτίας, συνεχίζουν με πάθος το δρόμο που επέλεξαν πριν από έντεκα μέρες, βγαίνοντας στους δρόμους του αγώνα, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική, ενάντια στην προσπάθεια ξεριζωμού από τη γη και τα χωριά τους.

Γι' αυτό συνεχίζουν να κλείνουν περιοδικά τους δρόμους, γι' αυτό υπόσχονται κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Εξάλλου προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι αποφάσεις των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα που συνεδρίασαν χτες το πρωί στην Ανθήλη, στο Δρούγο και στη Λιβαδειά, ενόψει της χτεσινής πανελλαδικής σύσκεψης που είχαν στη Θεσσαλονίκη. Το κλίμα στα μετερίζια του αγώνα είναι μαχητικό, το ηθικό ακμαιότατο. Να πώς το μετέφερε στο «Ρ» ο Κ. Μπασδέκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Νομού Φθιώτιδας, που βρίσκεται στο μπλόκο της Ανθήλης: «Μόλις οι αγρότες πληροφορήθηκαν το νέο κυβερνητικό εμπαιγμό ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες. Οχι βέβαια ότι περίμεναν λύση των προβλημάτων τους, αλλά να ορισμένοι ήλπιζαν ότι κάτι μπορεί να βγει. Διαψεύσθηκαν και ξέσπασαν. Γι' αυτό μας εξουσιοδότησαν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».

Παρόμοιο κλίμα συναντάς και στα άλλα μπλόκα. Οπως μας είπε ο Παναγιώτης Καραβαγγέλης, μέλος της ΣΕ Αγροτών Βοιωτίας, η απόφαση τους είναι συνέχιση του αγώνα και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Τη θέληση και αποφασιστικότητα των αγροτών της Λιβαδειάς μετέφεραν και στην πανελλαδική συνάντηση χτες. Από κει και πέρα κλιμάκια της ΣΕ, από σήμερα, θα επισκεφτούν πάλι τα χωριά και θα καλέσουν τους αγρότες να ενισχύσουν τα μπλόκα.

Σ' αυτή την κατεύθυνση αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από την Πελασγία θα ενταχθούν σήμερα στο μπλόκο της Ανθήλης. Με μια ξεχωριστή κίνηση, αλλά με τα ίδια τα αιτήματα της πανελλαδικής κινητοποίησης, αγρότες της Αμφίκλειας «στρατοπέδευσαν» τα τρακτέρ τους στην Παλιά Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας. Παραμένουν τα μπλόκα στον κόμβο Βαλίων στην Εθνική Οδό Θήβας - Λιβαδειάς και στο Κριεκούκι (στην Παλιά Εθνική Οδό Θήβας - Αθηνών), όπου συμμετέχουν και αγρότες από το Καπαρέλι.

Και από το μπλόκο του Δρούγου το μήνυμα είναι συνέχιση του αγώνα - «όσο πάρει» - και κλιμάκωσή του. Μάλιστα η Συντονιστική Επιτροπή κάλεσε τους αγρότες, γενικά τους κατοίκους της Θεσσαλιώτιδας, σε συγκέντρωση χτες το απόγευμα, για να διατρανωθεί εκεί η απόφασή τους για ανυποχώρητο αγώνα.

ΘΑΣΟΣ
Συλλαλητήριο ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική

Μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και γενικότερα της ΕΕ και συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου της Θάσου πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι αγρότες του νησιού. Στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Θάσου συμμετείχαν οι παραγωγοί με τα μηχανήματά τους, ενώ παρόντες για να εκφράσουν τη συμπαράσταση τους ήταν οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι του νησιού.

Οπως τόνισαν στην ομιλία τους οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, Π. Ροδάς και Αρ. Δρακόντας, συνεχής είναι η μείωση του αγροτικού εισοδήματος με άμεσο αποτέλεσμα την αποθάρρυνση των νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με την αγροτική οικονομία. Ιδιαίτερα στη Θάσο, πρόσθεσαν, οι αποθαρρυντικές τιμές στο λάδι, στα κτηνοτροφικά προϊόντα κλπ. οδηγούν τη νεολαία του νησιού στη μετανάστευση και στη διάλυση των περισσότερων χωριών, που ήδη έχει περιοριστεί κατά πολύ ο μόνιμος πληθυσμός τους.

Την πλήρη συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους αγρότες εξέφρασε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Μερέσης

Με το ψήφισμά τους οι συγκεντρωμένοι κάλεσαν την κυβέρνηση να αντισταθεί στους Ευρωπαίους εταίρους, που σε κάθε αναθεώρηση της ΚΑΠ περιορίζουν τις δυνατότητες ανάπτυξης της Ν.Ευρώπης και ιδιαίτερα της Ελλάδας. Οδηγούν στον περιορισμό του αγροτικού πληθυσμού, στον περιορισμό καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ασκούν πολιτική αφανισμού του αγροτικού πληθυσμού.

Για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος ζητούν άμεσα να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα:

- Να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΑΤΕ, αλλά αντίθετα να οργανωθεί καλύτερα, να στηριχτεί από το κράτος, ώστε να λειτουργήσει σαν πραγματικό στήριγμα του αγρότη.

-Κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας.

-Λήψη μέτρων για τον έλεγχο των τιμών στα γεωργοεφόδια

-Να καταβληθούν πλήρεις αποζημιώσεις στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους από τον παγετό.

-Κατάργηση των ποσοστώσεων στα κτηνοτροφικά προϊόντα

-Ενίσχυση της αλιείας κύρια της παράκτιας με μέτρα προστασίας και αναπαραγωγής του αλιευτικού πλούτου.

-Διευκολύνσεις στους μελισσοκόμους της Θάσου που ασκούν νομαδική μελισσοκομία κλπ.

Αναβλήθηκαν δίκες αγροτών

ΛΑΜΙΑ.-

Σε αναβολή οδηγήθηκε η δίκη των δύο αγροτών από το Νέο Μοναστήρι του Δήμου Θεσσαλιώτιδας της Φθιώτιδας. Οι δύο αγρότες είχαν παραπεμφθεί, απ' την αστυνομία, με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών», για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις το Φλεβάρη του 1998. Η νέα δίκη καθορίστηκε για τις 28 Γενάρη του 2003.

Αναβολή, λόγω μη προσέλευσης του αστυνομικού - μάρτυρα κατηγορίας, δόθηκε και στη δεύτερη δίκη των έξι αγροτών από την Αμφίκλεια, που θα δίκαζε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ