ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Εντονη διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό του ΚΚΕ

Ο Αντ. Σκυλλάκος κατήγγειλε τη μεθόδευση για τον αποκλεισμό του τρίτου κόμματος της ελληνικής Βουλής

Προσπάθεια να μετατραπεί η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε προπαγανδιστή των Βρυξελλών.

Την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ για τον αποκλεισμό του από τη Συντακτική Συνέλευση για το μέλλον της ΕΕ, εξέφρασε χτες στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Α. Σκυλλάκος.

Οπως είναι γνωστό στη Συνέλευση από την Ελλάδα μετέχουν δύο τακτικά μέλη και δύο αναπληρωματικά και το ΠΑΣΟΚ «μεγαλόψυχα» διέθεσε τη θέση του αναπληρωτή του στον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο.

Ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι πρέπει να εκπροσωπηθούν όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αφού και η σχετική απόφαση της Συνόδου Κορυφής στο Λάακεν δεν έκανε λόγο για εκπροσώπους τακτικούς ή αναπληρωματικούς από το ίδιο κόμμα, αλλά για εκπροσώπους κοινοβουλίου.

Στην πράξη, είπε, με αυτό που έγινε, με τη διάθεση από το ΠΑΣΟΚ μιας θέσης στο ΣΥΝ, μένει έξω από τη Συνέλευση το ΚΚΕ που είναι και το τρίτο κόμμα της ελληνικής Βουλής. «Είναι διάκριση, τόνισε, σε βάρος του κόμματός μας, συνδέεται με τις αντιλήψεις μας για την ΕΕ και γι' αυτό διαμορφώθηκε με τον τρόπο αυτό η σύνθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση».

Για «στενή και προαποφασισμένη συνεργασία» ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ έκανε λόγο σε παρέμβασή της η Ν. Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας ότι ο Ν. Κωνσταντόπουλος ως αναπληρωτής στη συνέλευση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Αυγερινού είναι αναγκασμένος να υποστηρίζει τις θέσεις του τελευταίου.

Η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σύμφωνα με εισήγηση του προέδρου της Ν. Βρεττού θα οργανώσει ανά την Ελλάδα «ημερίδες» για το μέλλον της ΕΕ και θα προχωρήσει στη δημιουργία σχετικών ραδιοτηλεοπτικών διαφημίσεων, αναλαμβάνοντας έτσι το ρόλο του προπαγανδιστή των Βρυξελλών.

Κατηγορηματικά αντίθετος με αυτήν την πρόταση ήταν ο Αντ. Σκυλλάκος που υπογράμμισε ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η Βουλή να αναλάβει τέτοια δραστηριότητα. Με τον τρόπο αυτό είπε υποβαθμίζεται το Κοινοβούλιο, ενώ κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ούτε και από τον κανονισμό της Βουλής. Ο ρόλος, τόνισε, του κοινοβουλίου δεν είναι να περιδιαβαίνει την Ελλάδα και να προπαγανδίζει τις πολιτικές της ΕΕ και προειδοποίησε ότι εάν προχωρήσει αυτή η διαδικασία τότε το ΚΚΕ θα κάνει τις δικές του ενέργειες.

Επισήμανε δε ότι υπάρχει ο κίνδυνος στο μέλλον η κάθε κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τη Βουλή για να περνάει στην κοινωνία τις θέσεις της είτε αυτές θα αφορούν για παράδειγμα το Ασφαλιστικό ή τα Ελληνοτουρκικά. Θα κληθεί, είπε, τότε η Βουλή με «ημερίδες» ή με διαφημιστικά μηνύματα να υπερασπίζει την εκάστοτε πολιτική της πλειοψηφίας.

Υπενθυμίζεται ότι και στο παρελθόν είχε επιχειρηθεί μια τέτοια διαδικασία, η οποία όμως δεν προχώρησε και το θέμα είναι τι θα πράξει τώρα ο πρόεδρος της Βουλής στον οποίο και ανήκει ο τελικός λόγος.

Ενόψει του συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της ΕΕ που γίνεται τη Δευτέρα ο Ν. Χριστοδουλάκης ενημέρωσε την επιτροπή και προέβλεψε ότι την πρώτη δεκαετία του 2000 η Ελλάδα θα πετύχει την πραγματική σύγκλιση εάν έχει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ψυχρολουσία» από Βρετανία για ευρωστρατό

Μάχη για την «τιμή των όπλων» έδωσε ο Κ. Καραμανλής με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας για το θέμα του ευρωστρατού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες στο Λονδίνο με τον Ζακ Στρο ο πρόεδρος της ΝΔ, γνωρίζοντας εκ των προτέρων την «υποδοχή» που θα είχαν οι «εθνικές» θέσεις του για τον ευρωστρατό, από το συγγραφέα του «κειμένου της Κωνσταντινούπολης», που εξαιρεί Αιγαίο και Κύπρο από το χώρο ευθύνης του ευρωστρατού, επέλεξε να τις εκφράσει με καθαρότητα και «εκ του ασφαλούς».

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά ο Κ. Καραμανλής δεν έκρυψε ότι σε κάποια ζητήματα «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις», προσθέτοντας ότι για το θέμα του ευρωστρατού αυτό που έκανε ήταν να διατυπώσει «με πολύ καθαρό τρόπο τις δικές μας απόψεις». Δηλαδή «οι Ελληνες πολίτες δικαιούνται και απαιτούν να αισθάνονται το ίδιο ασφαλείς, όπως οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες». Ανέφερε ακόμα ότι κατά τη συνάντηση «δεν ειπώθηκε τίποτα περί καινούριας φόρμουλας», άρα οι Βρετανοί (μαζί με τους άλλους «εταίρους» και τις ΗΠΑ) επιμένουν στο αρχικό σχέδιο.

Σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ «βαρύ κλίμα και την ανυποχώρητη στάση της Βρετανίας συνάντησε ο Κ. Καραμανλής στο θέμα του ευρωστρατού κατά τις συνομιλίες που είχε με το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Τζακ Στρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες έγιναν σε έντονο ύφος. Χαρακτηριστικό της συνάντησης ήταν ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε κατά τη διάρκειά της τους συμβούλους του, οι οποίοι επικαλέστηκαν άρθρα και συμφωνίες».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι πρόκειται για ζήτημα αρχής και επισήμανε πως δεν πρόκειται για θέμα κομματικής αντίληψης αφού, όπως σημείωσε στο συνομιλητή του, όλα τα κόμματα στην Ελλάδα έχουν τις ίδιες απόψεις.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη θέση του ότι δε νοείται διεύρυνση, αν δεν είναι η Κύπρος στην ομάδα των νέων κρατών που θα ενταχθούν στην ΕΕ, χωρίς να είναι προαπαιτούμενο η επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού μετά την επανέναρξη των συνομιλιών Κληρίδη -Ντενκτάς.

Στη συζήτηση με τον Ζ. Στρο ο Κ. Καραμανλής έθιξε και το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, σημείο στο οποίο ο Βρετανός υπουργός περιορίστηκε να χαμογελάσει...

ΑΣΚΗΣΗ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - 2002»
Σενάρια χειρισμού κρίσεων

Τη διεξαγωγή της προγραμματισμένης άσκησης «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - 2002» από 8 μέχρι 12 Φλεβάρη ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας. Πρόκειται για διακλαδική τακτική άσκηση άνευ στρατευμάτων, στην οποία συμμετάσχουν τα Γενικά Επιτελεία και οι μείζονες σχηματισμοί των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και φορείς του πολιτικού τομέα.

«Σκοπός της άσκησης, όπως αναφέρεται, είναι η εκπαίδευση των στελεχών σε αντικείμενα χειρισμού κρίσεων και στη διεξαγωγή κοινών συνδυασμένων επιχειρήσεων και ο συντονισμός των επιτελών και του πολιτικού τομέα σε θέματα πολιτικής κινητοποίησης και υποστήριξης των επιχειρήσεων».

Η άσκηση αυτή διεξάγεται σε συνδυασμό με την εκτέλεση στην Κύπρο της ΤΑΑΣ «ΟΛΥΜΠΟΣ - 2002» του Γενικού Επιτελείου Εθνοφρουράς στο πλαίσιο του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας - Κύπρου και θα διευθύνεται από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μ. Παραγιουδάκη από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ).

Δεν είναι σαφές αν στο σενάριο της άσκησης περιλαμβάνονται και επεισόδια, όπως είχε γίνει πέρσι στην ίδια άσκηση, όπου οι Ενοπλες Δυνάμεις σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και με τη συνδρομή άλλων δημοσίων υπηρεσιών εμπλέκονταν στην αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού», που σε συνεργασία με ξένους πράκτορες είχε προβεί, κατά το σενάριο, σε διάφορες δολιοφθορές.

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

- H Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ καλεί στη συνεστίαση, που θα γίνει αύριο Παρασκευή, 8 του Φλεβάρη, στις 9.30 μ.μ., στο «Πριν το Χάραμα», με την ευχή για καλή χρονιά και «με την ελπίδα ότι στη χρονιά που διανύουμε θα φέρουμε πιο κοντά την προοπτική του Λαϊκού Μετώπου και της Λαϊκής Εξουσίας».

- Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ διοργανώνει Πολιτική Εξόρμηση με ομιλίες στελεχών του Κόμματος στο νομό. Στο πλαίσιό της έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω:

- Αύριο Παρασκευή, στην Αετοράχη, στις 6.30 μ.μ. και στο Στεφανόβουνο στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο γραμματέας της ΝΕ, Τάσος Τσιαπλές.

Το Σάββατο:

- Στις 5.30 μ.μ., θα γίνει στο Χατζηγιάννειο ανοιχτή πολιτική εκδήλωση της ΑΕ Εργατοϋπαλλήλων, Συνοικιών και Εμπορίου της Λάρισας, για τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, με ομιλητή τον Χρήστο Χαλκιά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στον Τύρναβο, στις 6.30 μ.μ., θα γίνει εκδήλωση της ΚΟ Τυρνάβου στο Εμμανουήλειο για τις θέσεις του ΚΚΕ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, με ομιλητή τον Τ. Τσιαπλέ.

- Στη Γεράνεια, στις 7 μ.μ., για τις θέσεις του ΚΚΕ για την αγροτική οικονομία, με ομιλητή τον βουλευτή του Κόμματος Τάκη Τσιόγκα.

Την Κυριακή:

- Στη Φαρμάκη, στις 6 μ.μ., και στη Μηλέα στις 8 μ.μ. για τις θέσεις του ΚΚΕ για την αγροτική οικονομία, με ομιλητή επίσης τον Τ. Τσιόγκα.

- Πολιτικές συγκεντρώσεις, με ομιλητή τον βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελο Τζέκη, θα πραγματοποιηθούν στις 5 το απόγευμα στα Στεφανινά και στις 7 μ.μ. στην Αρέθουσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ