ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαρκείς διαβουλεύσεις Αθήνας - Λευκωσίας

Σε διαρκή επαφή και πλήρη διαβούλευση βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία ενόψει και της επικείμενης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργου Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ, στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της κοινής διάσκεψης ΕΕ - Ισλαμικής Διάσκεψης.

Αυτό δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος όταν ρωτήθηκε κατά πόσο το Κυπριακό θα τεθεί στη συνάντηση αυτή, σημείωσε πως «ο κ. Παπανδρέου έχει επανειλημμένα τοποθετήσει την εμπλοκή του Κυπριακού στη διαδικασία εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και έχει πει επανειλημμένα ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση αυτών των σχέσεων χωρίς τη σωστή επίλυση του Κυπριακού».

«Από εκεί και πέρα κάθε προσπάθεια, υπό αυτή την προϋπόθεση, της Ελλάδας και της Τουρκίας να υπερβούν διαφορές και να δημιουργήσουν καλύτερο κλίμα είναι κάτι το οποίο εξ αντανακλάσεως μπορεί να υποβοηθήσει και τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού», ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επικείμενη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, για να παραστεί στη διάσκεψη και του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι η ίδια η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπολη «έχει μεγάλη πολιτική σημασία και σε σχέση με τη διεύρυνση της ΕΕ αλλά και σε σχέση με τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού». Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Βρετανού απεσταλμένου για το Κυπριακό, Λόρδου Χάνεϊ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δε θα κομίσει οποιεσδήποτε προτάσεις. Ο Λόρδος Χάνεϊ θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 12 και 13 Φλεβάρη.

Εξάλλου, ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επισκεφθεί στις αρχές Μάρτη την Αθήνα και την Αγκυρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Κύπρος δεν περιλαμβάνεται στην περιοδεία αυτή του κ. Γουέστον.

Τέλος, ο κ. Παπαπέτρου απέφυγε να σχολιάσει δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη ότι υπήρξε κάποια σύγκλιση στο θέμα της ασφάλειας, σημειώνοντας ότι καμία συμφωνία «δεν μπορεί να υπάρξει σε τίποτε, εκτός αν υπάρξει πλήρης συμφωνία», επισημαίνοντας πως είναι πρόωρο να αντλήσει κάποιος συμπεράσματα αναφορικά με τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς, αν δηλαδή υπάρχει επιθυμία για λύση του Κυπριακού ή γίνονται κινήσεις τακτικής.

Ανησυχίες προκαλεί
η μεταφορά οπλικών συστημάτων

Οι μαξιμαλιστικές θέσεις του Ντενκτάς στο τραπέζι του διαλόγου και οι κινήσεις ενίσχυσης του «Αττίλα» στα Κατεχόμενα ανησυχούν έντονα την κυπριακή κυβέρνηση για τις τουρκικές προθέσεις και επιδιώξεις.

Η μεταφορά στα Κατεχόμενα την περασμένη βδομάδα πολεμικού υλικού με αρματαγωγό και τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη που προσγειώθηκαν στο παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου, έχει σημάνει συναγερμό τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο υπουργείο Αμυνας της Κύπρου.

Το τελευταίο και η Εθνική Φρουρά έχουν καταγράψει όλες τις κινήσεις του «Αττίλα» σε στρατιωτικό επίπεδο, για να τεθούν στη συνέχεια σε διπλωματικό επίπεδο υπόψη διεθνών οργανισμών και ξένων κυβερνήσεων.

Τρίτες χώρες, πάντως, όπως οι Αμερικανοί που δραστηριοποιήθηκαν πρόσφατα για να αποενεργοποιηθούν νέα οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς, δεν αντέδρασαν μέχρι στιγμής στις τουρκικές ενέργειες.

Καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν ότι η μεταφορά οπλικών συστημάτων στα Κατεχόμενα εντάσσεται στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας για ενίσχυση και συντήρηση του κλίματος, έντασης και εκφοβισμού. Η τακτική αυτή αποσκοπεί να στείλει μήνυμα προς την ΕΕ, η οποία ολοκληρώνει μέχρι το τέλος του χρόνου τις διαπραγματεύσεις ένταξης με την Κύπρο, αλλά και να διαμορφώσει εκβιαστικό κλίμα στο τραπέζι του διαλόγου. Η Λευκωσία σε συνεννόηση με την Αθήνα αξιολογούν τις εξελίξεις και διαμορφώνουν τη δική τους τακτική.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Τα θέλει όλα η Αγκυρα.

Με αμηχανία παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τις κινήσεις της Αγκυρας, η οποία, έχοντας εξασφαλίσει κλίμα διαλόγου στα ελληνοτουρκικά, προωθεί την επιθυμία της να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εντός του 2002. Ταυτόχρονα, ενώ οι συζητήσεις μεταξύ Κληρίδη - Ντενκτάς δεν παρουσιάζουν καμία πρόοδο, η Τουρκία συνεχίζει να εξοπλίζει τα στρατεύματα κατοχής, μεταφέροντας πολεμικό υλικό.

Ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, απαντώντας χτες σε ερωτήσεις παραδέχτηκε ότι «έχουν γίνει κάποιες τέτοιες μεταφορές» στρατιωτικού υλικού και προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι «είχε αποσυρθεί παλαιότερα αυτό το υλικό με την πρόφαση της επισκευής, και τώρα, από ό,τι φαίνεται, επέστρεψε».

Πάντως, ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι «τέτοιου είδους κινήσεις δεν πετυχαίνουν τίποτα περισσότερο από το να δημιουργούν ή να αυξάνουν τις εντάσεις σε μια ευαίσθητη περιοχή. Θα περιμέναμε από την τουρκική πλευρά, σε μια εποχή που ο διάλογος εξελίσσεται, να επιδεικνύει μια πιο υπεύθυνη στάση. Η αδιαλλαξία δεν είναι καλός σύμβουλος. Εκείνο που θέλουμε να συστήσουμε είναι να θυμηθεί η τουρκική πλευρά ότι δεν έχει πετύχει τίποτα με την αδιαλλαξία, ότι η διεθνής κοινότητα απαιτεί να προχωρήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό και να βρεθεί λύση και ότι τέτοιες κινήσεις που δημιουργούν ένταση θα πρέπει να αποφεύγονται. Εμείς συμβάλλουμε θετικά σε αυτό».

Ο Τζεμ

Εν τω μεταξύ με δηλώσεις του ο υπουργός εξωτερικών της τουρκίας περιγράφει τους στόχους της χώρας του να καθοριστεί μια σταθερή ημερομηνία εντός του έτους για την έναρξη των συνομιλιών για την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Περιμένουμε, ελπίζουμε, ότι ως το τέλος της προεδρίας της Δανίας στο τέλος του 2002, θα έχουν ανακοινωθεί οι ημερομηνίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων", δήλωσε ο Ισμαήλ Τζεμ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Δανό ομόλογό του Περ Στιγκ Μέλερ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αγκυρα. «Βεβαίως, δε γνωρίζουμε εάν θα είναι ή δε θα είναι δυνατό κάτι τέτοιο, αλλά αυτός είναι ο σταθερός μας στόχος και θα εργαστούμε γι' αυτόν», πρόσθεσε ο Τζεμ.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν και να επιτευχθούν, αλλά ευελπιστούμε.... ότι, εάν συνεχίσουμε τη σωστή εργασία μαζί, τότε θα είναι δυνατόν να οριστούν ημερομηνίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι τη λήξη της προεδρίας της Δανίας", κατέληξε ο Τζεμ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντίθετοι στην ελληνική εμπλοκή στο πόλεμο

Την αντίθεσή τους στη δημιουργία Ευρωστρατού και «Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης», δηλώνουν με ψήφισμα της Γενικής τους Συνέλευσης οι υπάλληλοι Συμβολαιογραφείων του Ν. Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Καλούν την κυβέρνηση να διατάξει χωρίς καθυστέρηση την επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων που βρίσκονται εκτός συνόρων και να ανακαλέσει την απόφασή της για αποστολή Στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

«Η νέα λογική που προωθείται παγκόσμια, ότι οι πόλεμοι μπορούν να κηρύσσονται με αφορμή τον ενδεχόμενο κίνδυνο από τρομοκρατικές πράξεις, θεωρούμε ότι είναι εργαλείο των οικονομικά ισχυρών χωρών του πλανήτη για να επιβάλλουν βίαια και μόνιμα την πολιτική - στρατιωτική και οικονομικής τους κυριαρχία», σημειώνουν στο ψήφισμά τους. Τέλος δηλώνουν πως «ο ρόλος του ελληνικού στρατού περιορίζεται και μόνο στην υπεράσπιση των εθνικών μας συνόρων και ότι οποιαδήποτε παρουσία του και δραστηριότητα έξω από αυτά είναι επιθετική ενέργεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ