Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Τα θέλει όλα η Αγκυρα.

Με αμηχανία παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τις κινήσεις της Αγκυρας, η οποία, έχοντας εξασφαλίσει κλίμα διαλόγου στα ελληνοτουρκικά, προωθεί την επιθυμία της να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εντός του 2002. Ταυτόχρονα, ενώ οι συζητήσεις μεταξύ Κληρίδη - Ντενκτάς δεν παρουσιάζουν καμία πρόοδο, η Τουρκία συνεχίζει να εξοπλίζει τα στρατεύματα κατοχής, μεταφέροντας πολεμικό υλικό.

Ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, απαντώντας χτες σε ερωτήσεις παραδέχτηκε ότι «έχουν γίνει κάποιες τέτοιες μεταφορές» στρατιωτικού υλικού και προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι «είχε αποσυρθεί παλαιότερα αυτό το υλικό με την πρόφαση της επισκευής, και τώρα, από ό,τι φαίνεται, επέστρεψε».

Πάντως, ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι «τέτοιου είδους κινήσεις δεν πετυχαίνουν τίποτα περισσότερο από το να δημιουργούν ή να αυξάνουν τις εντάσεις σε μια ευαίσθητη περιοχή. Θα περιμέναμε από την τουρκική πλευρά, σε μια εποχή που ο διάλογος εξελίσσεται, να επιδεικνύει μια πιο υπεύθυνη στάση. Η αδιαλλαξία δεν είναι καλός σύμβουλος. Εκείνο που θέλουμε να συστήσουμε είναι να θυμηθεί η τουρκική πλευρά ότι δεν έχει πετύχει τίποτα με την αδιαλλαξία, ότι η διεθνής κοινότητα απαιτεί να προχωρήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό και να βρεθεί λύση και ότι τέτοιες κινήσεις που δημιουργούν ένταση θα πρέπει να αποφεύγονται. Εμείς συμβάλλουμε θετικά σε αυτό».

Ο Τζεμ

Εν τω μεταξύ με δηλώσεις του ο υπουργός εξωτερικών της τουρκίας περιγράφει τους στόχους της χώρας του να καθοριστεί μια σταθερή ημερομηνία εντός του έτους για την έναρξη των συνομιλιών για την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Περιμένουμε, ελπίζουμε, ότι ως το τέλος της προεδρίας της Δανίας στο τέλος του 2002, θα έχουν ανακοινωθεί οι ημερομηνίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων", δήλωσε ο Ισμαήλ Τζεμ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Δανό ομόλογό του Περ Στιγκ Μέλερ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αγκυρα. «Βεβαίως, δε γνωρίζουμε εάν θα είναι ή δε θα είναι δυνατό κάτι τέτοιο, αλλά αυτός είναι ο σταθερός μας στόχος και θα εργαστούμε γι' αυτόν», πρόσθεσε ο Τζεμ.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν και να επιτευχθούν, αλλά ευελπιστούμε.... ότι, εάν συνεχίσουμε τη σωστή εργασία μαζί, τότε θα είναι δυνατόν να οριστούν ημερομηνίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι τη λήξη της προεδρίας της Δανίας", κατέληξε ο Τζεμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ