Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θυμήθηκε πάλι τους κώδικες δεοντολογίας

Στους κώδικες δεοντολογίας επανήλθε και χτες ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαππας, σε μια προσπάθεια «επίδειξης» κυβερνητικού ενδιαφέροντος, για να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, που για τόσα χρόνια φυσικά η κυβέρνηση το έχει αφήσει να «ζει» στην ασυδοσία και την αδιαφάνεια.

Ο Χρήστος Πρωτόπαππας δεν απέκρυψε όμως και τον κρυφό του, όπως φαίνεται, πόθο για κανόνες «αυτορρύθμισης», λέγοντας πως «μακάρι να υπήρχε αυτορρύθμιση, μακάρι να μπορούσαν τα ίδια τα ΜΜΕ χωρίς καμία παρέμβαση, ούτε καν έλεγχο, να είχαν οδηγήσει σε κώδικες δεοντολογίας» και ισχυρές αυτορρυθμίσεις. Από την άλλη πλευρά θέλησε να διευκρινίσει πως για τους κώδικες δεοντολογίας δε θα είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση αλλά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Για μία επίσης ακόμη φορά, επιχείρησε να φανεί ανοιχτός στο διάλογο, για όλα τα θέματα που αφορούν στο χώρο των ΜΜΕ, καθώς και το επίμαχο νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο». Επικοινώνησε όπως είπε με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Αριστείδη Μανωλάκο και του ζήτησε να συναντηθούν, για να συζητήσουν όλα τα θέματα τα οποία η κυβέρνηση προτίθεται να προωθήσει το επόμενο διάστημα στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. Ειδικότερα ο υπουργός Τύπου στάθηκε στο νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο», καθώς και στους κώδικες δεοντολογίας με τη συμπλήρωση των κωδίκων δεοντολογίας βάσει της πρότασης του ΕΣΡ.

Αναφερόμενος στον κώδικα Δαγτόγλου, δεν μπόρεσε παρά να παραδεχτεί - έστω και σε μικρή «δόση» - την αυθαιρεσία που επικρατεί εδώ και δέκα χρόνια στο χώρο των ΜΜΕ. Συγκεκριμένα είπε πως ο κώδικας αυτός είναι παλαιότερος της εποχής της «άνθησης και της επέκτασης -και μάλιστα με τον τρόπο που έγινε ήταν και λίγο αυθαίρετος ως γνωρίζετε- των τηλεοπτικών Μέσων, επειδή έχει διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο». Αφού διευκρίνισε ότι η πρόταση των κωδίκων δεοντολογίας δε θα είναι της κυβέρνησης, σημείωσε ότι θα τεθεί στο διάλογο η πρόταση του ΕΣΡ και πως «δυστυχώς ή ευτυχώς» η κυβέρνηση έχει την αρμοδιότητα να καταρτίσει το ΠΔ, προκειμένου οι κώδικες να έχουν ισχύ.

Ο υπουργός Τύπου θυμήθηκε και το δημόσιο αγαθό, τις συχνότητες, που όπως είναι γνωστό όλα αυτά τα χρόνια μεγαλοεπιχειρηματίες και επιχειρηματίες ανεξέλεγκτα με τη συνδρομή της κυβέρνησης, τις πουλάνε, τις αγοράζουνε και τις εξαγοράζουν. Οι συχνότητες, είπε ο Χρήστος Πρωτόπαππας, ανήκουν στον ελληνικό λαό, είναι δημόσιο αγαθό και από τη στιγμή που γίνεται χρήση ενός δημόσιου αγαθού «είναι λογικό να υπάρχει κώδικας δεοντολογίας».

Σε σχέση με το ΕΣΡ και την εφαρμογή του νόμου για την αλλαγή σύνθεσής του, ο Χρήστος Πρωτόπαππας είπε πως ήδη έχει στείλει επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο. Για το μείζον θέμα του «βασικού μετόχου» και του ποσοστού, ο Χρήστος Πρωτόπαππας και χθες δε θέλησε ν' απαντήσει, λέγοντας πως μόλις αποφασίσουν τα κυβερνητικά όργανα, τότε θα το ανακοινώσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ