ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
1978: Η μεγάλη απεργία των ανθρακωρύχων στις ΗΠΑ

Αμερικανοί απεργοί ανθρακωρύχοι έξω από τις στοές περιφρουρούν την απεργία τους
Αμερικανοί απεργοί ανθρακωρύχοι έξω από τις στοές περιφρουρούν την απεργία τους
Στις 9 του Φλεβάρη 1978, στις πρώτες σελίδες όλων των αμερικανικών εφημερίδων, γίνεται λόγος για κίνδυνο παράλυσης όλης της χώρας εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των ανθρακωρύχων, που συνεχιζόταν για 72η μέρα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, παρεμβαίνει προσωπικά. Αφ' ενός, ζητάει από τους εργοδότες να μεταβάλουν κάποιους από τους όρους των συμβάσεων εργασίας και, αφ' ετέρου, καταφεύγει στο νόμο Χάρτλεϊ-Ταφτ, που παρέχει στις κρατικές αρχές το δικαίωμα να αναστείλουν μια απεργία επί 80 μέρες και να χρησιμοποιήσουν αυτό το διάστημα για διαπραγματεύσεις με στόχο τη σύναψη συμφωνίας.

Η απεργία των Αμερικανών ανθρακωρύχων ήταν η μεγαλύτερη στα χρονικά του κλάδου από άποψη διάρκειας, μαζικότητας, μαχητικότητας και επιπτώσεων. Αρχισε στις 5 του Δεκέμβρη 1977 από την Ενωση Ανθρακωρύχων των ΗΠΑ. Οι ανθρακωρύχοι εξεγείρονται αρνούμενοι να δεχτούν τρεις όρους στις νέες συμβάσεις εργασίας που προτείνουν οι εργοδότες. Ο πρώτος είναι η μείωση των επιδομάτων ανθυγιεινού επαγγέλματος σε μια κατηγορία εργαζομένων όπου οι πιθανότητες αναπηρίας ή χρόνιων παθήσεων των πνευμόνων είναι εξαιρετικά υψηλές. Δεύτερος όρος, που αντιμετωπίζεται με καχυποψία, είναι η καθιέρωση πριμ παραγωγικότητας. Τρίτος όρος, τα χρηματικά πρόστιμα που επιδιώκει να επιβάλει η εργοδοσία για τις «αδικαιολόγητες» απουσίες εργαζομένων κατά τη διάρκεια των απεργιών.

Από τις πρώτες μέρες φαίνεται ότι η απεργία αυτή θα είναι μια σκληρή μάχη μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Οι ιδιοκτήτες των ανθρακωρυχείων, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τα εσωτερικά προβλήματα του ιστορικού συνδικάτου των ανθρακωρύχων, τηρούν αδιάλλακτη στάση. Ομως οι εργαζόμενοι επιδεικνύουν αξιοθαύμαστη ενότητα και αντοχή. Από το δεύτερο μήνα της απεργίας οι επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ παίρνουν δραματικές διαστάσεις. Σε πολλές πόλεις παρουσιάζονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ, εξαιτίας των ενεργειακών ελλείψεων, αρκετές βιομηχανίες αναγκάζονται να κάνουν περικοπές στην παραγωγή τους ή και να τη διακόψουν εντελώς.

Στις 24 του Φλεβάρη, ύστερα από 81 μέρες απεργίας, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών υποχωρούν και δέχονται τροποποιήσεις στους όρους των συμβάσεων. Ωστόσο, μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει τον Κάρτερ και τους εργοδότες, καθώς οι εργαζόμενοι αρνούνται να υποχωρήσουν και συνεχίζουν με πείσμα την απεργία τους. Στις 25 του Μάρτη 1978 οι ανθρακωρύχοι τερματίζουν την απεργία τους, που διήρκεσε 110 μέρες, και επιστρέφουν στην εργασία τους έχοντας πετύχει την υπογραφή τριετών συμβάσεων εργασίας οι οποίες προβλέπουν αύξηση του ωρομισθίου κατά 2,4 δολάρια. Ετσι, το μέσο ημερομίσθιο των ανθρακωρύχων διαμορφώνεται από 62,4 σε 81,6 δολάρια, αυξημένο κατά 3Ο%. Μια μεγάλη νίκη.


ΠΡΟΣΩΠΑ

1923 Γεννιέται ο Μπρένταν Μπίαν. Ιρλανδός συγγραφέας και αγωνιστής για την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας. Στις αυτοβιογραφικές του νουβέλες «Στο σωφρονιστήριο» (1958) και «Εξομολόγηση ενός Ιρλανδού επαναστάτη» που δημοσιεύτηκε το 1965, ένα χρόνο μετά το θάνατό του, ο Μπίαν περιέγραψε τη συμμετοχή του στην παράνομη δράση των Ιρλανδών επαναστατών κατά τη δεκαετία του 1930 και την ιδιαίτερη σκληρότητα των αγγλικών στρατευμάτων απέναντι στο λαό της Ιρλανδίας. Στα έργα του περιγράφει ακόμη με ιδιαίτερο ρεαλισμό τη ζωή στις αγγλικές φυλακές, όπου έζησε περίπου εννέα χρόνια καταδικασμένος για τη συμμετοχή του στο απελευθερωτικό κίνημα. Τα θεατρικά του έργα «Ο μελλοθάνατος» (1956) και «Ενας Ομηρος» (1958), στρεφόταν εναντίον της αναισθησίας και της σκληρότητας που κυριαρχούν στο σύγχρονο αστικό κόσμο και καταδικάζουν τη βία. Στην Ελλάδα έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός από το ανέβασμα του έργου «Ενας Ομηρος» και με τη θαυμάσια μουσική και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ένα από τα οποία, το «Γελαστό παιδί», έγινε διεθνής επιτυχία.


ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1933 Στο «Ριζοσπάστη» δημοσιεύεται απόφαση της Συνδιάσκεψης των Κομμουνιστικών Κομμάτων: Γερμανίας, Γαλλίας, Αγγλίας, Πολωνίας, Τσεχοσλοβακίας, Αυστρίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου, που συνήλθε στο Εσσεν για κοινή δράση κατά του φασισμού και τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των Κομμουνιστικών Κομμάτων.

1934 Υπογράφεται στην Αθήνα από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρουμανίας, της Γιουγκοσλαβίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας το «Σύμφωνο Βαλκανικής Συνεργασίας».

1967 Δεκάδες άτομα χάνουν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίζονται από ισχυρότατο σεισμό που πλήττει την Κολομβία.

1967 Σφοδρότατες αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για ανάπλαση του φαληρικού όρμου, με επιχωμάτωση της παραλίας σε βάθος 400 μέτρων, ώστε να δημιουργηθούν χώροι αναψυχής, πλαζ, τουριστικές και μη εγκαταστάσεις.

1975 Μεταγωγικό σκάφος της «Λουφτβάφε», που μεταφέρει άνδρες και υλικό στο Πεδίο Βολής Κρήτης, συντρίβεται στα Λευκά Ορη λίγο πριν από την προσγείωσή του στη Σούδα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 43 επιβαίνοντες σ' αυτό.


Καιρός

Για σήμερα σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στη νότια Ελλάδα θα είναι αυξημένες και είναι πιθανό αργότερα να βρέξει τοπικά στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα νότια πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 2 έως 17 βαθμούς, στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα από 5 έως 19 και στα νησιά από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ