ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΑΕΑ
Πάντα μπροστά οι αντιστασιακοί

Αποψη από την εκδήλωση στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ. Φώτο: Γιώργος ΛΙΟΝΑΚΗΣ
Αποψη από την εκδήλωση στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ. Φώτο: Γιώργος ΛΙΟΝΑΚΗΣ
Σε κλίμα αγωνιστικής έξαρσης και συντροφικής ατμόσφαιρας, όπως ταιριάζει στους αγωνιστές της αθάνατης ΕΑΜικής Αντίστασης, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης πραγματοποίησε την εκδήλωση κοπής της πίτας για το 2002. Τα τραγούδια του αγώνα και τα αντάρτικα που τραγούδησαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο μέλη της χορωδίας της ΠΕΑΕΑ ήρθαν να τονίσουν, ακριβώς, την αποφασιστικότητα της χρυσής γενιάς της Αντίστασης, όπως εκφράστηκε στο χαιρετισμό του Προέδρου Ν. Τερζόγλου, να συνεχίσουν τον αγώνα κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τις βάρβαρες πολεμικές επιλογές των ιμπεριαλιστών, των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κατά των λαών που αντιστέκονται.

Παρόντες, στη ζεστή αυτή εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ, πέρα από τις πολλές δεκάδες των αγωνιστών της αντίστασης, ήταν εκπρόσωποι των διοικήσεων των άλλων οργανώσεων της Αντίστασης, όπως ο Ευάγγελος Μαχαίρας, επίτιμος πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και μέλος της διοίκησης του Εθνικού Συμβουλίου για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο Ν. Καραντηνός, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αντιστασιακών δημοσιογράφων, ο Γρ. Φώτος, πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ, από την ΟΓΕ, το Κέντρο Μελέτης της Ιστορίας της Αντίστασης, την ΠΕΣΑΘΕΑ, ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ και άλλοι. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Κώστας Βουλγαρόπουλος, μέλος της ΚΕ, παίρνοντας το κομμάτι της πίτας δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την περηφάνια του Κόμματος για το έπος της Αντίστασης και τους αγωνιστές της.

Στη μνήμη του ΠΟΡΦΥΡΗ

Θανάσης Πορφύρης
Θανάσης Πορφύρης
Στις 11 Φλεβάρη συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του αγωνιστή ΘΑΝΑΣΗ Βασίλη ΠΟΡΦΥΡΗ, μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1913 στο χωριό Οξυά της Κόνιτσας. Μικρός ορφάνεψε από πατέρα, από τα 12 χρόνια του ήρθε στην Αθήνα και μπήκε στη βιοπάλη. Στην αρχή δούλεψε ως «παιδί» σε εμπορικό κατάστημα και αργότερα ως ελαιοχρωματιστής.

Το 1939 παντρεύτηκε την Ανδρονίκη Παπαχρήστου και απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - ΕΛΑΣ - στην Κατοχή, στον εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ.

Από το φθινόπωρο του 1949 κατέφυγε πολιτικός πρόσφυγας στην Αλβανία, αργότερα στην Τσεχοσλοβακία και από το 1955 έζησε στη Ρουμανία, από όπου επαναπατρίστηκε το 1976.

Στη Ρουμανία ήταν δραστήριο μέλος του Συλλόγου των Πολ. Προσφύγων, στην αρχή δούλεψε σε εργοστάσιο κατασκευής επίπλων στο Φαλτιτσέν και αργότερα ως δάσκαλος σε παιδιά πολ. προσφύγων στην πόλη Ονέστι. Για τους πολιτικούς πρόσφυγες ήταν ο «δάσκαλος».

Με την επιστροφή του στην πατρίδα συνεχίζει την κομματική δράση του και ενεργοποιείται στο Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ.

Ο Θανάσης Πορφύρης ασχολήθηκε με τα προβλήματα του χωριού Οξυά και αρθρογραφούσε στο τοπικό περιοδικό και στην εφημερίδα της Κόνιτσας.

Ως το θάνατό του παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Ολοι μας θα τον θυμούμαστε όσο ζούμε.

Οι συναγωνιστές του

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Περιστέρι

Από σήμερα και για 8 μήνες προβλέπεται να παραμείνει κλειστό στην κυκλοφορία των οχημάτων το τμήμα της οδού Εθνάρχου Μακαρίου, από το ύψος της οδού Κύπρου μέχρι την αρχή της οδού Π. Τσαλδάρη, λόγω εργασιών για την κατασκευή του σταθμού Αγιος Αντώνιος της επέκτασης του μετρό προς Περιστέρι.

Οπως ανακοίνωσε χτες η «Αττικό Μετρό ΑΕ», η κυκλοφορία με δημόσια ή ιδιωτικά μέσα πρόκειται να διαμορφωθεί ως εξής:

  • Κατεύθυνση από Αθήνα προς Περιστέρι: α) Τα λεωφορεία και τρόλεϊ από την Εθν. Μακαρίου θα στρίβουν δεξιά προς την οδό Κύπρου και από κει αριστερά μέσω των οδών Αγ. Παύλου και Τανάγρας θα καταλήγουν στην Π. Τσαλδάρη. β) Τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και φορτηγά για τη διαδρομή από Εθν. Μακαρίου προς Βασ. Αλεξάνδρου και Γούναρη θα κατευθύνονται μέσω των οδών Κύπρου, αριστερά Αγ. Παύλου και αριστερά Κουντουριώτη. Για τη διαδρομή από Εθν. Μακαρίου προς Δημαρχείο Περιστερίου, οδό Θηβών και Εκθεσιακό Κέντρο θα κατευθύνονται μέσω των οδών Κύπρου, αριστερά Αγ. Παύλου, αριστερά Κουντουριώτη και δεξιά Π. Τσαλδάρη.
  • Κατεύθυνση από Περιστέρι προς Αθήνα: Ολα τα οχήματα από Π. Τσαλδάρη, από Βασ. Αλεξάνδρου και Γούναρη, θα οδηγούνται δεξιά προς την οδό Π. Μελά (παράπλευρη της Εθν. Μακαρίου στο ύψος των πολυκατοικιών) και στη συνέχεια θα στρίβουν αριστερά και αμέσως δεξιά, καταλήγοντας πάλι στην Εθν. Μακαρίου.
Και στην Π. Ράλλη

Αλλαγές στην κυκλοφορία των τρόλεϊ και των αστικών λεωφορείων που διέρχονται από τον κόμβο Λεωφ. Κηφισού-Π. Ράλλη, ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ για αύριο Κυριακή, από τις 6 τα ξημερώματα μέχρι τη 1 μ.μ.

Ειδικότερα, λόγω έργων ασφαλτόστρωσης στον ισόπεδο κόμβο, αύριο από 6 π.μ. μέχρι 1 μ.μ. θα διακοπεί η λειτουργία της γραμμής τρόλεϊ 21 Ομόνοια-Π. Ράλλη-Νίκαια, ενώ θα τροποποιηθεί και προς τις δύο κατευθύνσεις η διαδρομή των λεωφορειακών γραμμών Β18 Ομόνοια-Πέραμα (μέσω Π. Ράλλη) και Γ18 Ομόνοια-Πέραμα (μέσω Γρ. Λαμπράκη).

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Την Κυριακή 10 Φλεβάρη 2002 το Παράρτημα Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων της ΠΕΑΕΑ τελεί στις 11 π.μ. (στα γραφεία του Παρ/τος), Πολιτικό Μνημόσυνο για τους αγωνιστές της περιοχής που έπεσαν την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα, αλλά και όλους τους αγωνιστές, που «έφυγαν» από τη ζωή.
  • To Παράρτημα Χολαργού της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί στις 10 το πρωί της Κυριακής στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Χολαργού (Περικλέους 55) εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Θα κόψει επίσης την πίτα του.
  • Το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ, ώρα 10.30 το πρωί, κάνει εκλογοαπολογιστική συνέλευση στην αίθουσα των ΕΒΕ (Αράτου 21).
  • Η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ, την Κυριακή 17 Φλεβάρη και ώρα 13.00 το μεσημέρι, στο κοσμικό κέντρο «ΚΙΒΩΤΟΣ» (πρώην Καστέλλο) - Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26 Πατήσια - διοργανώνει για τους φίλους και τα μέλη της, συνεστίαση με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Τηλ:010.223.6600
  • Την πρώτη του συνέλευση πραγματοποιεί, την Κυριακή 17 του Φλεβάρη, ώρα 10 το πρωί, στα γραφεία του (Πειραιώς 6), ο Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Με σχετική επιστολή του ΔΣ του Συλλόγου, καλούνται όλοι οι φίλοι και απόγονοι της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ να προσέλθουν και να εγγραφούν μέλη και να συμμετάσχουν στη συνέλευση και στην ευρύτερη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια για την ανάδειξη και προβολή της ιστορίας της ΕΑ και του ΔΣΕ, που συστηματικά πλαστογραφείται και διαστρεβλώνεται. Οπως και τότε έτσι και τώρα, παλεύουμε για πατρίδα με εθνική ανεξαρτησία και εθνική κυριαρχία, γιατί το μέλλον μας ανήκει, τονίζεται χαρακτηριστικά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ