ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Προ των πυλών ο Μακρη-Θεοδωρισμός

Να απαιτήσουν την άρση της απόφασης της κυβέρνησης, που απαγορεύει την παρουσία Δικαστικών Αντιπροσώπων στις αρχαιρεσίες των συνδικάτων, ζητά απ' όλα χωρίς εξαίρεση τα συνδικαλιστικά όργανα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Το ΠΑΜΕ χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή αυθαίρετη και αντιδημοκρατική και ζητά να οριστούν άμεσα δικαστικοί αντιπρόσωποι στα σωματεία που έχει ξεκινήσει διαδικασία εκλογών. Σημειώνεται ότι την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει και τα συνδικαλιστικά όργανα των δικαστών. Με την ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Με πρόφαση τις αλλαγές στο Σύνταγμα η κυβέρνηση προχώρησε στην απαγόρευση παρουσίας Δικαστικών Αντιπροσώπων στις αρχαιρεσίες όλων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων. Πρόκειται για μια απόφαση αυθαίρετη και αντιδημοκρατική, που μεταξύ άλλων στόχο έχει την προσπάθεια εκφυλισμού Συνδικάτων, την αλλοίωση συσχετισμών και την επί της ουσίας στήριξη της ασυδοσίας του Κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Κι όλα αυτά με το ψευτοεπιχείρημα πως έτσι τάχα θα ενισχυθεί η "ανεξαρτησία" των συνδικάτων!!

Οχι πως οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στο σύνολο τους ενδιαφέρονταν για τη γνήσια και ανόθευτη έκφραση της θέλησης των εργαζομένων στις διαδικασίες των εκλογών, αλλά κάτω από την πίεση των Εφορευτικών Επιτροπών και των συνδικαλιστικών στελεχών του ταξικού κινήματος υποχρεώνονταν να εξασφαλίζουν τα ελάχιστα, τα στοιχειώδη προσχήματα. Τώρα με την απόφαση της κυβέρνησης οι συνθήκες των εποχών Μακρή, του Θεοδώρου και του Καρακίτσου είναι ξανά προ των πυλών. Καλούμε όλα χωρίς εξαίρεση τα Συνδικαλιστικά Οργανα από τη βάση ως την κορυφή, να απαιτήσουν αμέσως να αρθεί αυτή η απόφαση και να οριστούν Δικαστικοί Αντιπρόσωποι στα Σωματεία που ήδη έχουν μπει σε διαδικασίες Αρχαιρεσιών».

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΠΝΟ
Σύμβαση - οδηγός... για τη στεριά!

Από κοινού η πρωτοπορία του κεφαλαίου, οι εφοπλιστές και οι υπάλληλοί τους στην ΠΝΟ έδωσαν το σήμα για το πού πρέπει να κινηθούν οι συμβάσεις. Σφοδρή αντίδραση από ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Δε δουλεύει μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να αυγαταίνουν τα κέρδη των εφοπλιστών, αλλά και οι συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ που έχουν καταλάβει ελέω ν.330/76 την πλειοψηφία στη διοίκηση της ΠΝΟ. Χτες έσπευσαν να υπογράψουν με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) ένα κατάπτυστο μνημόνιο συμφωνίας, το οποίο ορίζει ότι η φετινή συλλογική σύμβαση εργασίας για τους ναυτεργάτες των ποντοπόρων πλοίων θα προβλέπει αύξηση των μισθών μόλις ...5%!

Η συμφωνία αυτή έρχεται να αποδείξει ότι οι συνδικαλιστές αυτοί είναι άκρως επικίνδυνοι για τα ναυτεργατικά συμφέροντα και ότι ταυτόχρονα οδηγούν στον εκφυλισμό και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:

Οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας από την πρώτη κιόλας διαπραγματευτική συνάντηση ξεπούλησαν ακόμα κι αυτό το «μισερό» διεκδικητικό πλαίσιο που είχαν διαμορφώσει, το οποίο προέβλεπε αύξηση 8% και μια σειρά άλλων αιτημάτων. Συμφώνησαν σε αυτή τη σύμβαση, όταν οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν αυξήσει τα πλοία τους κατά 200 μέσα σε ένα χρόνο, φτάνοντας περίπου τα 3.600, μοστράρουν στις λίστες των 200 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, ενώ η κυβέρνηση τους μείωσε και τη φορολογία κατά 70%. Υπέγραψαν αυτό το μνημόνιο που δεν προβλέπει τίποτα άλλο εκτός από αυτό το ποσοστό της ντροπής, όταν οι ναυτεργάτες έχουν διωχτεί μαζικά από τα ποντοπόρα πλοία, ενώ εφοπλιστές και κυβέρνηση ετοιμάζουν από κοινού νέα ακόμα πιο σκληρά αντιναυτεργατικά μέτρα.

Αυτή τη «συναλλαγή» μεταξύ πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας και ΕΕΕ κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ που συμμετέχουν στη διοίκηση. Μάλιστα τα δύο ναυτεργατικά σωματεία θα στείλουν προς την ΠΝΟ και την ΕΕΕ εξώδικο, με το οποίο θα απαιτήσουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της ναυτεργατικής οικογένειας. Παράλληλα, από σήμερα με περιοδείες στα καράβια και στα στέκια των ανέργων και τέλεξ άρχισαν να ενημερώνουν τους ναυτεργάτες για τα «έργα» της ΠΝΟ και να ετοιμάζουν το έδαφος για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Εστησαν φιέστα για να δικαιολογήσουν το Μεσαίωνα

Δε χάνει καιρό ούτε περιορίζει τα μέσα που μπορεί να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, για να επιβάλει στην κοινωνία την αντεργατική και βαθιά αντιλαϊκή πολιτική της. Αυτή την πολιτική, την «απασχολησιμότητα», την «επιχειρηματικότητα», την «προσαρμοστικότητα» και τη «διά βίου μάθηση», εξύμνησαν χτες ο οργανισμός «Τζενερέσιον Γιούροπ» και τρεις νέοι, οι οποίοι μετείχαν από την πλευρά της Ελλάδας στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με θέμα «Το μέλλον της εργασίας».

Ενα μέλλον αναχρονιστικό, μεσαιωνικό, μαύρο κι άραχνο, το οποίο θέλησαν να παρουσιάσουν «ρόδινο», με κριτήριο την υλοποίηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Δεν είναι τυχαίο ότι ένας από τους βασικούς ομιλητές ήταν ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιόλας, ο οποίος χαιρέτισε το πρόσφατο συνέδριο και τις προτάσεις του (για την καλύτερη εφαρμογή των παραπάνω κατευθύνσεων). Ούτε ότι χορηγοί του «μη κυβερνητικού οργανισμού» «Τζενερέσιον Γιούροπ», στο σκέλος που αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι η πολυεθνική «Κόκα - Κόλα» και η «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ», εκπρόσωποι των οποίων τοποθετήθηκαν χτες για το συνέδριο. Ενα συνέδριο που σκοπό είχε να εμφανίσει αυθαίρετα τους νέους της Ευρωπαϊκής Ενωσης να... απαιτούν οι ίδιοι τον αντεργατικό μεσαίωνα που θέλει να τους επιβάλει το κεφάλαιο!

Στην παρουσίαση μίλησε και η Μαριέττα Γιαννάκου από τη ΝΔ, η οποία βρήκε εξαιρετικά πολλά σημεία συμφωνίας με τον υφυπουργό. Ο Ι. Κοκκάλας, αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Α. Αμπαριώτου, αναπληρώτρια διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκθείασαν από την πλευρά τους τις προτάσεις των... νέων και τη δραστηριότητα του οργανισμού.

Τι πρότειναν οι εντεταλμένοι νέοι; Αναθεώρηση των ρυθμίσεων για την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων, μπροστά και στη διεύρυνση της ΕΕ. Πανευρωπαϊκό... ΟΑΕΔ που θα διευκολύνει την κινητικότητα. Ενταξη της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση. Τυποποίηση των διαδικασιών για τη δημιουργία επιχείρησης σε όλα τα κράτη - μέλη. Ανάπτυξη της διά βίου μάθησης!

Λεπτομέρεια: Οι τρεις αντιπρόσωποι της Ελλάδας εκπροσωπούσαν υποτίθεται τον «μέσο νέο» εργαζόμενο, φοιτητή, ελεύθερο επαγγελματία. Υπήρξαν περίπου 4.000 αιτήσεις συμμετοχής. Επιλέχθηκαν αρχικά 317, από τους οποίους η κριτική επιτροπή στις Βρυξέλλες επέλεξε 3! Τον διευθύνοντα σύμβουλο γραφείου ευρέσεως εργασίας του διαδικτύου, μια ασκούμενη δικηγόρο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες και έναν διδακτορικό ερευνητή εργασιακών σχέσεων...

Συνέλευση εμποροϋπαλλήλων

Αύριο, Κυριακή, στις 10.30 το πρωί, πραγματοποιείται η Α' Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, στα γραφεία του συλλόγου. Οι εμποροϋπάλληλοι καλούνται να συμμετέχουν μαζικά στην αυριανή συνέλευση για να συντονίσουν τη δράση τους και να διεκδικήσουν όλα αυτά που τους ανήκουν.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΒΙΣ»
Τιμωρήθηκαν εργαζόμενοι!

Με παύση εργασίας πέντε ημερών και διά ασήμαντον αφορμήν τιμώρησε τρεις εργαζόμενους η διεύθυνση του εργοστασίου τύπου και χάρτου ΒΙΣ, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία «Φιλίππου», που εδρεύει στο Βόλο! Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η εργοδοσία της ΒΙΣ ακολουθεί τέτοιου είδους πρακτικές. Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Μαγνησίας η εργοδοσία «συνεχίζοντας την απαράδεκτη στάση της τιμώρησε τρεις εργαζόμενους με προσωρινή παύση εργασίας, επιχειρώντας την τρομοκράτηση των εργαζομένων της επιχείρησης». Και συνεχίζει: «Καλούμε την εργοδοσία ν' ανακαλέσει τις τιμωρίες των εργαζομένων, που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές. Καλούμε το συνδικάτο με τους εργαζόμενους, με τη συνεπή και ανυποχώρητη δράση τους, να βάλουν στο καλάθι των αχρήστων τις αντιδημοκρατικές και αυταρχικές πρακτικές της εργοδοσίας». Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Μαγνησίας επισημαίνει: «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα είναι απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που ενθαρρύνει την εργοδοτική αυθαιρεσία και έχουμε τέτοια φαινόμενα τελευταία σε πολλές επιχειρήσεις της περιοχής μας. Είναι υποχρέωση κάθε εργαζομένου, κάθε ενεργού πολίτη και κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου ν' αντιδράσει, ν' απομονώσει και να καταδικάσει αυτές τις απαράδεκτες, για πολιτισμένη κοινωνία, πρακτικές, που, αλίμονο, αν επικρατήσουν».

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Εργατικό «όχι» στην ιδιωτικοποίηση

Αιφνίδια συμβολική κατάληψη των γραφείων του γενικού διευθυντή των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) έκαναν χτες το πρωί τα 68 μέλη του Γενικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, απαιτώντας να παραμείνει η επιχείρηση υπό τον έλεγχο του δημοσίου. Μετά την κατάληψη των γραφείων που διήρκεσε μισή ώρα (11 π.μ. - 11.30 π.μ.) το Γενικό Συμβούλιο συνέχισε τη συνεδρίαση - είχε ξεκινήσει πριν την κατάληψη - και εξουσιοδότησε το ΔΣ του σωματείου να προχωρήσει σε κάθε μορφή αγωνιστικής κινητοποίησης που αυτό θα κρίνει. Κυρίαρχα αιτήματα των εργαζομένων είναι να καταργηθεί στην πράξη ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι και προβλέπει την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου στους ιδιώτες και κατ' επέκταση την ακύρωση των σχετικών διαγωνισμών. Ακόμα αποφασίστηκε ο συντονισμός δράσης με δημάρχους της περιοχής, πρατηριούχους και σωματεία εργαζομένων άλλων ΔΕΚΟ μέσω της δημιουργίας Επιτροπής Αγώνα. Τέλος, καταγγέλλεται η στάση του γενικού διευθυντή Θ. Καραχάλιου, που στο όνομα της περικοπής δαπανών μιλάει για μείωση προσωπικού και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την ίδια ώρα που με έξοδα της εταιρίας αγόρασε δύο υπερπολυτελή αυτοκίνητα περίπου 100.000.000 δραχμών!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ