ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η βία συνεχίζεται, αλλά προβάλλει και κίνημα αντίδρασης

Παλαιστίνιοι αστυνομικοί επιθεωρούν τα συντρίμμια του γραφείου που χρησιμοποιούσε ο Γιάσερ Αραφάτ στη Ναμπλούς και βομβαρδίστηκε το Σάββατο. Η βία συνεχίζεται

Associated Press

Παλαιστίνιοι αστυνομικοί επιθεωρούν τα συντρίμμια του γραφείου που χρησιμοποιούσε ο Γιάσερ Αραφάτ στη Ναμπλούς και βομβαρδίστηκε το Σάββατο. Η βία συνεχίζεται
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Η σημαντικότερη ίσως είδηση των τελευταίων τριών ημερών δεν είναι οι νέες επιθέσεις αυτοκτονίας την Κυριακή και χτες με τουλάχιστον 4 νεκρούς, αλλά η κίνηση που έκανε το Συμβούλιο για την Ειρήνη και την Ασφάλεια, μια ομάδα που εκπροσωπεί κορυφαίους αξιωματικούς εν αποστρατεία των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων και απόστρατους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών Σιν Μπετ και Μοσάντ: Ηταν μια διαδήλωση, το Σάββατο, που κέρδισε πάρα πολλές εντυπώσεις, με βασικό αίτημα την απόσυρση των δυνάμεων κατοχής από το μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης. Ενα ακόμη αίτημα που πρόβαλε το Συμβούλιο είναι η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Παλαιστινιακή Αρχή και την άμεση εγκαθίδρυση παλαιστινιακού κράτους, ανεξαρτήτως του αν η βία από τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις συνεχιστεί ή όχι.

Στο Συμβούλιο μετέχουν κάπου 1.000 στρατηγοί, συνταγματάρχες και άλλοι αξιωματούχοι από το στρατό και τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο 80% των μελών του έχουν υπογράψει το κείμενο προτάσεων που υποβλήθηκε στην κυβέρνηση. Στη διαδήλωση του Σαββάτου μετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με σχετικές ανταποκρίσεις. Ενα από τα μέλη της οργάνωσης δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν (ο οποίος αρνήθηκε να συναντήσει αντιπροσωπεία του Συμβουλίου) να «συντρίψει» την παλαιστινιακή Ιντιφάντα με στρατιωτικά μέσα «πυροδοτεί τις επιθέσεις» των παλαιστινιακών οργανώσεων.

Θρήνος για τον χαμό του γιού απο ισραηλινά πυρά

Associated Press

Θρήνος για τον χαμό του γιού απο ισραηλινά πυρά
Επιθέσεις που συνεχίστηκαν και χτες: Ενας νεαρός Παλαιστίνιος πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό σε ένα ισραηλινό μπλόκο χτες το απόγευμα, με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ο ίδιος και ένας Ισραηλινός αξιωματούχος, όπως μετέδωσε το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Η έκρηξη σημειώθηκε όταν οι Ισραηλινοί που επάνδρωναν το μπλόκο σταμάτησαν ένα αυτοκίνητο για έλεγχο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο κοντινού ισραηλινού εποικισμού, ο Παλαιστίνιος «βγήκε από το όχημα και ενεργοποίησε τον εκρηκτικό μηχανισμό».

Την Κυριακή, η αστυνομία σταμάτησε ένα «ύποπτο» αυτοκίνητο σε μια στρατιωτική βάση στο Βόρειο Ισραήλ κι ένας από τους Παλαιστινίους που επέβαιναν σε αυτό άνοιξε πυρ κατά των αστυνομικών και σκοτώθηκε από τα πυρά που ανταπέδωσαν οι Ισραηλινοί. Ο οδηγός του αυτοκινήτου σκοτώθηκε όταν εξερράγη ένας μηχανισμός που βρισκόταν «μέσα στο αυτοκίνητο», σύμφωνα πάντα με ισραηλινές πηγές.

Η Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Κυριακής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χα' αρέτζ», στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως οι παλαιστινιακές οργανώσεις στρέφονται σε στρατιωτικούς στόχους.

Χτες έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ σε επιστολή του προς τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ (η Ισπανία έχει την προεδρία της ΕΕ το τρέχον 6μηνο) καταδικάζει τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον παλαιστινιακών εδαφών. Κυβερνητικές πηγές στη Μαδρίτη αναφέρουν πως το γράμμα εστάλη το Σαββατοκύριακο στον Αθνάρ και σε αυτό ο Παλαιστίνιος ηγέτης τονίζει πως το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την πολιτική της επέκτασης των ισραηλινών οικισμών και επισημαίνει ότι ένα παλαιστινιακό κράτος μπορεί να υπάρξει μόνο στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια ώρα ο Σιμόν Πέρες, ο οποίος φερόταν να έχει μυστικές συναντήσεις το Σαββατοκύριακο με τον Παλαιστίνιο αξιωματούχο Αχμάντ Κορέι, έκανε μια αξιοπρόσεκτη δήλωση: Η ΕΕ, είπε, «πρέπει να υποστηρίξει τις ΗΠΑ στον αγώνα τους εναντίον της τρομοκρατίας» και δε θα πρέπει να «παίρνει το μέρος καμίας πλευράς» στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη, αναφέρει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Ρεπούμπλικα». Ο Πέρες υποστηρίζει ότι είναι κακό για την Ευρώπη να δημιουργείται η εντύπωση πως παίρνει φιλο-παλαιστινιακή στάση και οι ΗΠΑ ότι τάσσονται στο πλευρό του Ισραήλ. «Γενικώς κάθε διχασμός μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι επικίνδυνος και αντιπαραγωγικός για την ειρήνη», κατά τον Πέρες - που προφανώς κάνει πως δε βλέπει ότι οι ΗΠΑ παίζουν το παιχνίδι του Σαρόν...


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΔΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
«Αν αυτό δεν είναι απαρτχάιντ, τι είναι;»

ΡΑΜΑΛΑ (Της απεσταλμένης μας ΕΛΕΝΗΣ ΜΑΥΡΟΥΛΗ).-

Οι τεράστιες ουρές αυτοκινήτων στα σημεία ελέγχου του ισραηλινού στρατού και τα τεθωρακισμένα που άλλαζαν βάρδια στους κεντρικούς δρόμους της Ραμάλα ήταν οι πρώτες εικόνες που αντίκρισε η αποστολή της ΠΟΔΝ το Σαββατοκύριακο.

Μέσα από παρακαμπτήρια μονοπάτια η αποστολή έφθασε το Σάββατο το πρωί στα γραφεία της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών (ΓΕΦΠ), όπου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της εκτελεστικής της γραμματείας. Ο πρόεδρος της ΓΕΦΠΙμπραχίμ Χρέσε επισήμανε τις τωρινές δύσκολες συνθήκες από τις οποίες δε γλίτωσαν ούτε τα γραφεία της ένωσης, όπου εισέβαλε ο ισραηλινός στρατός, ούτε και η λειτουργία της, καθώς η εκτελεστική γραμματεία δεν έχει συνεδριάσει εδώ και μήνες, αφού τα μέλη της είναι αποκλεισμένα σε διάφορα σημεία των αυτονόμων.

«Η αλλαγή του παγκόσμιου πολιτικού συσχετισμού την τελευταία δεκαετία καθιστά σήμερα τη θέση των Παλαιστινίων ακόμη δυσκολότερη, αφού μάχονται με μοναδικό όπλο τα νόμιμα δικαιώματά τους. Γι' αυτό η αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά σημαντική προκειμένου να μην καταχωρηθεί ο παλαιστινιακός απελευθερωτικός αγώνας στις τρομοκρατικές δραστηριότητες», τόνισε. «Δε θέλουμε πόλεμο, θέλουμε ασφάλεια και ειρήνη για τους δύο λαούς, σε δύο γειτονικά βιώσιμα κράτη και πιστεύουμε ότι οι λαοί μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα», κατέληξε.

Στο ρόλο των λαών αναφέρθηκε στην παρέμβασή του και ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, τονίζοντας ότι η αποστολή της ΠΟΔΝ δεν έχει μόνο χαρακτήρα αλληλεγγύης, αλλά και αυτόν της άρνησης της λογικής των ίσων αποστάσεων από το θύτη και το θύμα. «Ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού», υπογράμμισε, «είναι αγώνας ολόκληρου του κόσμου ως αντίσταση στην επιβολή του δικαίου του ισχυρού, γι' αυτό και η μοναδική δυνατή απάντηση των λαών στον ιμπεριαλισμό είναι η αλληλεγγύη».

Στο προσωρινό κτίριο (λόγω βομβαρδισμών) του υπουργείου Αθλητισμού και Νεολαίας δέχτηκε λίγο αργότερα την αποστολή ο αρμόδιος υφυπουργός Τζαμάλ εμ Χέισεν. Αφού παρουσίασε τα προγράμματα του υπουργείου, που αντικειμενικά αντιμετώπισαν με την έναρξη της Ιντιφάντα, υπογράμμισε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση επιδιώκει να υποσκάψει την αξιοπιστία της παλαιστινιακής ηγεσίας, αν και είναι η μοναδική που έκανε τόσες υποχωρήσεις και σίγουρα καμία άλλη δε θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς τη στήριξη του παλαιστινιακού λαού. Εντούτοις, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει ειρήνη για τους δύο λαούς σε δύο κράτη, με παλαιστινιακή πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Αναμενόμενη αντίδραση στο αδιέξοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας» χαρακτήρισε τη δεύτερη Ιντιφάντα ο Γραμματέας του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της ΠαλαιστίνηςΑμπού Λέιλα, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να είναι πρώτος στόχος η ισραηλινή ασφάλεια, καθώς «δεν μπορείς να ζητάς από τον κατακτημένο να δει ήρεμα τον κατακτητή». Ωστόσο, υποστήριξε ότι υπάρχει ελπίδα ειρήνης με την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και τη δημιουργία δύο κρατών.

Στη συνέχεια οι αντιπροσωπείες έγιναν δεκτές από το δήμαρχο της Ραμάλα Αγιούμπ Ράμπα και τις τοπικές αρχές, όπου τους παρουσιάστηκαν στοιχεία για την ασφυκτική κατάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης, των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης.

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε στην αποστολή της ΠΟΔΝ ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ο υπουργός Σχεδιασμού και Διεθνούς ΣυνεργασίαςΝάμπιλ Σαθ και ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Χασάν Ασφούρ.

Στα περικυκλωμένα από ισραηλινά τανκς γραφεία του Προέδρου «η διεθνής κοινότητα δείχνει κατανόηση, αλλά εμείς ζούμε μια διαρκή στρατιωτική κλιμάκωση», παρατήρησε πικρά ο Γιάσερ Αραφάτ. «Υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο τόσο μακρόχρονη κατοχή; Εχετε δει τόσο μεγάλο καθημερινό εξευτελισμό ενός λαού; Αυτή η συμφωνία των γενναίων που υπέγραψα με τον Γιτζάκ Ράμπιν; Αυτό δεν είναι τρομοκρατία, δεν είναι απαρτχάιντ;» αναρωτήθηκε εξοργισμένος, καθιστώντας σαφές ότι ο παλαιστινιακός λαός επιθυμεί την ειρήνη, αλλά αυτό δε συνεπάγεται ολική παράδοση.

Ο πρόεδρος της ΠΟΔΝ Ηρακλής Τσαβδαρίδης υπογράμμισε ότι επιλέχθηκε αυτή η περίοδος για να γίνει η αποστολή ακριβώς επειδή η ΠΟΔΝ δεν ενστερνίζεται τη λογική των ίσων αποστάσεων και θέλει να δείξει εμπράκτως και με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη της στον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού, αλλά και να χρησιμεύσει ως δίοδος επικοινωνίας της αλήθειας στη διεθνή κοινή γνώμη. «Η υιοθέτηση ίσων αποστάσεων και αντιτρομοκρατικής λογικής ανοίγει την πόρτα στην ισραηλινή κυβερνητική επιχειρηματολογία», τόνισε επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο της διεθνούς αλληλεγγύης και της ταυτόχρονης δράσης του ΚΚ Ισραήλ και γενικά των ισραηλινών προοδευτικών και φιλειρηνικών δυνάμεων που ζητούν άμεσο τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ.

«Η πολιτική λύση των δύο βιώσιμων κρατών μέσα από τη συνεργασία των προοδευτικών φιλειρηνικών δυνάμεων είναι η μοναδική ρεαλιστική προοπτική» τόνισε ο Χάνα Αμίρεχ, μέλος της τριμελούς ηγεσίας του Κόμματος του Παλαιστινιακού Λαού, υποδεχόμενος τις αντιπροσωπείες στα γραφεία του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Επισήμανε την ένοχη ουδετερότητα της ΕΕ, που σε συνδυασμό με την απροκάλυπτη αμερικανική στήριξη στο Ισραήλ λειτουργεί ευνοϊκότατα για την τακτική της κυβέρνησης Σαρόν.

Τα ισραηλινά μπλόκα και τα τεθωρακισμένα αντικαταστάθηκαν από παράγκες, χωματόδρομους και εικόνες απόλυτης εξαθλίωσης και φτώχειας που αντίκρισε η αποστολή της ΠΟΔΝ φθάνοντας στη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή το απόγευμα. Η κατάφωρη παραβίαση ακόμη και των στοιχειωδέστερων ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού με πρώτο αυτό της επιβίωσης και της θεμελιώδους αξιοπρέπειας κυριάρχησαν στις συναντήσεις τις αποστολής με τους Ναμπίλ Ικλελάτ, διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος των Υπουργείων Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας, Εσάμ Γιουνέχ, διευθυντή του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αλ-Μεζάν, και Μάτζιντ Αγα, δήμαρχο της Ράφα. Ο βόμβος των ισραηλινών F-16 που βομβάρδιζαν τη Ράφα το απόγευμα της Δευτέρας ξαναζωντάνεψε τις απερίγραπτες εικόνες εξαθλίωσης που συναντήσαμε λίγο νωρίτερα στην απέραντη παραγκούπολη, μια ανάσα από το ισραηλινό φυλάκιο όπου οι κάννες των όπλων ήταν στραμμένες στα χαλάσματα των δεκάδων κατεδαφισμένων σπιτιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ