Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η βία συνεχίζεται, αλλά προβάλλει και κίνημα αντίδρασης

Παλαιστίνιοι αστυνομικοί επιθεωρούν τα συντρίμμια του γραφείου που χρησιμοποιούσε ο Γιάσερ Αραφάτ στη Ναμπλούς και βομβαρδίστηκε το Σάββατο. Η βία συνεχίζεται

Associated Press

Παλαιστίνιοι αστυνομικοί επιθεωρούν τα συντρίμμια του γραφείου που χρησιμοποιούσε ο Γιάσερ Αραφάτ στη Ναμπλούς και βομβαρδίστηκε το Σάββατο. Η βία συνεχίζεται
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Η σημαντικότερη ίσως είδηση των τελευταίων τριών ημερών δεν είναι οι νέες επιθέσεις αυτοκτονίας την Κυριακή και χτες με τουλάχιστον 4 νεκρούς, αλλά η κίνηση που έκανε το Συμβούλιο για την Ειρήνη και την Ασφάλεια, μια ομάδα που εκπροσωπεί κορυφαίους αξιωματικούς εν αποστρατεία των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων και απόστρατους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών Σιν Μπετ και Μοσάντ: Ηταν μια διαδήλωση, το Σάββατο, που κέρδισε πάρα πολλές εντυπώσεις, με βασικό αίτημα την απόσυρση των δυνάμεων κατοχής από το μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης. Ενα ακόμη αίτημα που πρόβαλε το Συμβούλιο είναι η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Παλαιστινιακή Αρχή και την άμεση εγκαθίδρυση παλαιστινιακού κράτους, ανεξαρτήτως του αν η βία από τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις συνεχιστεί ή όχι.

Στο Συμβούλιο μετέχουν κάπου 1.000 στρατηγοί, συνταγματάρχες και άλλοι αξιωματούχοι από το στρατό και τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο 80% των μελών του έχουν υπογράψει το κείμενο προτάσεων που υποβλήθηκε στην κυβέρνηση. Στη διαδήλωση του Σαββάτου μετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με σχετικές ανταποκρίσεις. Ενα από τα μέλη της οργάνωσης δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν (ο οποίος αρνήθηκε να συναντήσει αντιπροσωπεία του Συμβουλίου) να «συντρίψει» την παλαιστινιακή Ιντιφάντα με στρατιωτικά μέσα «πυροδοτεί τις επιθέσεις» των παλαιστινιακών οργανώσεων.

Θρήνος για τον χαμό του γιού απο ισραηλινά πυρά

Associated Press

Θρήνος για τον χαμό του γιού απο ισραηλινά πυρά
Επιθέσεις που συνεχίστηκαν και χτες: Ενας νεαρός Παλαιστίνιος πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό σε ένα ισραηλινό μπλόκο χτες το απόγευμα, με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ο ίδιος και ένας Ισραηλινός αξιωματούχος, όπως μετέδωσε το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Η έκρηξη σημειώθηκε όταν οι Ισραηλινοί που επάνδρωναν το μπλόκο σταμάτησαν ένα αυτοκίνητο για έλεγχο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο κοντινού ισραηλινού εποικισμού, ο Παλαιστίνιος «βγήκε από το όχημα και ενεργοποίησε τον εκρηκτικό μηχανισμό».

Την Κυριακή, η αστυνομία σταμάτησε ένα «ύποπτο» αυτοκίνητο σε μια στρατιωτική βάση στο Βόρειο Ισραήλ κι ένας από τους Παλαιστινίους που επέβαιναν σε αυτό άνοιξε πυρ κατά των αστυνομικών και σκοτώθηκε από τα πυρά που ανταπέδωσαν οι Ισραηλινοί. Ο οδηγός του αυτοκινήτου σκοτώθηκε όταν εξερράγη ένας μηχανισμός που βρισκόταν «μέσα στο αυτοκίνητο», σύμφωνα πάντα με ισραηλινές πηγές.

Η Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Κυριακής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χα' αρέτζ», στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως οι παλαιστινιακές οργανώσεις στρέφονται σε στρατιωτικούς στόχους.

Χτες έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ σε επιστολή του προς τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ (η Ισπανία έχει την προεδρία της ΕΕ το τρέχον 6μηνο) καταδικάζει τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον παλαιστινιακών εδαφών. Κυβερνητικές πηγές στη Μαδρίτη αναφέρουν πως το γράμμα εστάλη το Σαββατοκύριακο στον Αθνάρ και σε αυτό ο Παλαιστίνιος ηγέτης τονίζει πως το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την πολιτική της επέκτασης των ισραηλινών οικισμών και επισημαίνει ότι ένα παλαιστινιακό κράτος μπορεί να υπάρξει μόνο στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια ώρα ο Σιμόν Πέρες, ο οποίος φερόταν να έχει μυστικές συναντήσεις το Σαββατοκύριακο με τον Παλαιστίνιο αξιωματούχο Αχμάντ Κορέι, έκανε μια αξιοπρόσεκτη δήλωση: Η ΕΕ, είπε, «πρέπει να υποστηρίξει τις ΗΠΑ στον αγώνα τους εναντίον της τρομοκρατίας» και δε θα πρέπει να «παίρνει το μέρος καμίας πλευράς» στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη, αναφέρει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Ρεπούμπλικα». Ο Πέρες υποστηρίζει ότι είναι κακό για την Ευρώπη να δημιουργείται η εντύπωση πως παίρνει φιλο-παλαιστινιακή στάση και οι ΗΠΑ ότι τάσσονται στο πλευρό του Ισραήλ. «Γενικώς κάθε διχασμός μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι επικίνδυνος και αντιπαραγωγικός για την ειρήνη», κατά τον Πέρες - που προφανώς κάνει πως δε βλέπει ότι οι ΗΠΑ παίζουν το παιχνίδι του Σαρόν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ