Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ
Αναζητώντας συμμάχους...

Αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών, που αντιτίθενται στην επίσκεψη Μπους στη Ν. Κορέα

Associated Press

Αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών, που αντιτίθενται στην επίσκεψη Μπους στη Ν. Κορέα
ΤΟΚΙΟ - ΣΕΟΥΛ.--

Αναχώρησε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος από την Ιαπωνία, με έναν τυπικό και επίσημο χαιρετισμό, αφήνοντας το μέσο Ιάπωνα πολίτη να συνεχίσει το ατέλειωτο χασμουρητό του από την «άχρωμη» τριήμερη επίσκεψη Μπους, στο πλαίσιο της ασιατικής περιοδείας του, όπου εκτός της Ιαπωνίας, θα επισκεφτεί τη Νότια Κορέα και την Κίνα. Χτες αργά, έφτασε την κορεατική πρωτεύουσα, όπου εδώ και μέρες οι διαδηλώσεις κατά της επίσκεψής του μονοπωλούν την επικαιρότητα.

Η οργή των φοιτητών, των μελών του συνδικάτων, της εκκλησίας πλημμύρισε και χτες τους δρόμους της κορεατικής πρωτεύουσας, της Σεούλ. Για την ακρίβεια, μερικές ώρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους, στη Νότια Κορέα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στη νοτιοανατολική Ασία μετά την Ιαπωνία. Επεισόδια ξέσπασαν όταν οι φοιτητές προσπάθησαν να εισβάλουν στις εγκαταστάσεις του αμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν με την αστυνομία και να συλληφθούν 32 και άλλοι δεκατέσσερις έξω από την αμερικανική πρεσβεία, έπειτα και πάλι από συγκρούσεις με τις αστυνομικές ειδικέ δυνάμεις.

Απλά είναι τα προεόρτια, προειδοποιούν οι οργανώσεις που διοργανώνουν τις διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης Μπους και δηλώνουν ότι οι αντιδράσεις θα είναι πιο έντονες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και ιδιαίτερα κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της χώρας Κιμ Ντάε Γιουνγκ, αλλά και τη μετάβασή του στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, που χωρίζει τη Νότια Κορέα με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, χώρα που αποτελεί μέρος του «άξονα του κακού» για την Ουάσιγκτον.

Ομως δεν είναι μόνο οι Κορεάτες που αντιδρούν στην επίσκεψη Μπους, αλλά και μέρος της ιαπωνικής κοινωνίας πραγματοποίησε διαδήλωση την Κυριακή στο πάρκο Εμπίσου, μόλις 4 χιλιόμετρα από την αμερικανική πρεσβεία, απαιτώντας «να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος των ΗΠΑ» και απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από την Ιαπωνία, δηλαδή να φύγουν άμεσα οι Αμερικανοί από την Οκινάουα.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Πάντως, κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψή του στην Ιαπωνία, ο Μπους εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι σύμμαχοι κατανοούν τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και ότι τελικώς θα συνταχθούν στην προσπάθεια αυτή. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Τζορτζ Μπους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνιχίρο Κοϊζούμι στο Τόκιο.

Απαντώντας, ουσιαστικά, στις επικρίσεις που έχει δεχτεί τον τελευταίο καιρό από τους Ευρωπαίους συμμάχους του, για τις δηλώσεις του περί «άξονα του κακού», ο Μπους δήλωσε ότι με όσους ηγέτες έχει συνομιλήσει έχουν δείξει να... κατανοούν πλήρως την αναγκαιότητα διεύρυνσης της εκστρατείας εναντίον της τρομοκρατίας και πέραν του Αφγανιστάν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την αντιμετώπιση των απειλών που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός παρείχε την πλήρη στήριξη της χώρας του, τονίζοντας ότι «η δήλωση περί άξονα του κακού ήταν μία έκφραση αποφασιστικότητας» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πόεδρος Μπους υπήρξε πολύ συνετός έναντι του Ιράκ, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο ανδρών βρέθηκαν επίσης η οικονομία και το περιβάλλον. Ο Μπους χαρακτήρισε «μέγα μεταρρυθμιστή» τον Ιάπωνα πρωθυπουργό και διέβλεψε σημεία ανάκαμψης στην ιαπωνική οικονομία, προσθέτοντας πως εμπιστεύεται τη στρατηγική του Γιουνιχίρο Κοϊζούμι στο τιμόνι της Ιαπωνίας και δήλωσε κατόπιν πως η εφαρμογή μιας στρατηγικής μεταρρυθμίσεων θα βοηθούσε την ιαπωνική και την παγκόσμια οικονομία. Στο ζήτημα του περιβάλλοντος, οι δύο άντρες συμφώνησαν σε μια κοινή πορεία και συνεργασία. Αξίζει, ωστόσο, εδώ να σημειωθεί ότι οι δύο χώρες έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το θέμα, με το Τόκιο να υποστηρίζει σθεναρά τη Συνθήκη του Κιότο για το περιβάλλον και τον Τζορτζ Μπους να έχει ανακοινώσει μόλις πριν από λίγες ημέρες, εναλλακτικές προτάσεις για το περιβάλλον, που πάντως δεν έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από την Ιαπωνία και άλλες χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ