ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ομολογία ήττας» η πρόταση Λαλιώτη

Να εξουδετερώσει και υπονομεύσει την «αποτελεσματικότητα» της κίνησης Λαλιώτη τουλάχιστον στο προπαγανδιστικό πεδίο επιχειρεί η ηγεσία της ΝΔ, η οποία όμως ταυτόχρονα δεν κρύβει την ανησυχία της για πού «θα το πάει» τελικά το ΠΑΣΟΚ. Πάντως αυτό που κυρίως εκμεταλλεύεται είναι ότι η κυβέρνηση έχει «κωλύσει» και δεν προωθεί τις νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές, πράγμα που, όπως πιστεύει, ανεβάζει τις δικές της μετοχές στο δικομματικό πόλεμο για την εξουσία.

Η Ρηγίλλης προσπαθεί να ακυρώσει την εμβέλεια των «στρατηγικών κινήσεων» της Χ. Τρικούπη για «κυβερνητική συνεργασία με την Αριστερά», με το επιχείρημα ότι πρόκειται για ομολογία ήττας. Ομως την ίδια στιγμή και η ίδια επιχειρεί «ανοίγματα» με στόχο ψηφοφόρους πέραν της «κεντροδεξιάς». Πάντως δε συζητούν την αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο, με το γνωστό επιχείρημα ότι ο τόπος χρειάζεται «ισχυρές κυβερνήσεις».

Ο εκπρόσωπος Τύπου Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας χτες σε σχετική ερώτηση είπε ότι «ο κ. Λαλιώτης και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θυμούνται δύο πράγματα, όταν ετοιμάζονται να χάσουν τις εκλογές: την Αριστερά και την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το μόνο που μένει απ' αυτές τις δηλώσεις είναι ότι και οι ίδιοι, πλέον, παραδέχονται δημοσίως ότι θα χάσουν τις επερχόμενες εκλογές. Το πήραν απόφαση». Σε άλλη δήλωσή του την Κυριακή είχε υποστηρίξει πως για το μόνο που αγωνιούν οι κυβερνώντες είναι «να γατζωθούν στην εξουσία».

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής επιχείρησε να ενισχύσει την εικόνα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι «όλων των πολιτών» και μάλιστα ότι θα τους αξιοποιήσει και στη μελλοντική κυβέρνησή του. «Στην αυριανή μας κυβέρνηση το πρώτιστο κριτήριο επιλογής δε θα είναι η κομματική ταυτότητα, αλλά η ικανότητα, η εντιμότητα και το ήθος. Θέλουμε και θα χρησιμοποιήσουμε ανθρώπους ικανούς και έντιμους, έστω και αν βρίσκονται σε άλλες πολιτικές προτιμήσεις. Αυτή είναι η δύναμη της παράταξής μας». Σχολιάζοντας την πρόταση - τέχνασμα - όπως την αποκάλεσε του Κ. Λαλιώτη ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης, είπε ότι ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αναζητά απεγνωσμένα σωσίβιο από Αριστερά πριν το ναυάγιο του ιδίου και του κόμματός του.

Ο Κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας την πρόταση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ για αναλογικότερο εκλογικό σύστημα είπε ότι αυτή «ομολογεί την αποτυχία της κυβέρνησης και προβλέπει την ήττα». Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε βέβαιος για εκλογική νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές, ενώ χαρακτήρισε πολιτική τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών στις οποίες, όπως είπε, «ο ελληνικός λαός θα δώσει ένα δυνατό πολιτικό μήνυμα».

Από την πλευρά του ο Μ. Εβερτ σε συνέντευξή του (στη χτεσινή «Απογευματινή») τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Δ. Αβραμόπουλου και Αντ. Σαμαρά.

Η Ντ. Μπακογιάννη επανέλαβε χτες (στον «Φλας») την εκτίμησή της, ότι δεν είναι απίθανο να υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αλλά το πιθανότερο, πρόσθεσε, είναι να γίνουν μετά την ελληνική προεδρία στην ΕΕ. Οσο για την υποψηφιότητά της είπε ότι η σχετική απόφαση του κόμματος θα ανακοινωθεί περί τα μέσα Μάρτη, ενώ απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι «ο κύβος ερρίφθη οριστικά και αμετάκλητα».

Ο Γ. Βουλγαράκης εκτίμησε ότι η αποτελεσματικότητα της πρότασης Λαλιώτη θα κριθεί από την αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Εάν η μηχανική των εκλογών παραμείνει η ίδια, -ισχυρίστηκε - αυτά έχουν μικρό νόημα για το χώρο της Αριστεράς από πλευράς σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας που έλεγε ο Λαλιώτης».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Καταρχήν «ναι», με ή χωρίς όρους

Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις της ηγεσίας του Συνασπισμού στην πρόσκληση - πρόταση που απηύθυνε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτης, για συνεργασία ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο. Εκείνο όμως που προκύπτει είναι πως κανείς, από οποιαδήποτε τάση κι αν προέρχεται, δεν απέκλεισε ρητά και κατηγορηματικά την πρόταση. Απλώς κάποιοι την αποδέχτηκαν ασθμαίνως και άνευ όρων και κάποιοι άλλοι προβάλλοντας έναν προβληματισμό και θέτοντας... όρους. Γεγονός είναι πάντως ότι οι δηλώσεις του Κ. Λαλιώτη προκάλεσαν «αναστάτωση» στην Κουμουνδούρου, πυροδοτώντας νέο γύρο «συνεργασιολογίας».

Η συζήτηση μεταδόθηκε από μια σειρά ραδιοφωνικούς σταθμούς («Φλας», «Αθήνα 9,84», «Σκάι», «Πλάνετ 104,5», «Αλφα»), από τους οποίους παρήλασε σύσσωμη σχεδόν η ηγεσία του ΣΥΝ, απ' όπου και οι παρακάτω δηλώσεις τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε θετικό το να ανοίξει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μια συζήτηση που θα θέτει σε αμφισβήτηση τη θεωρία των μονοκομματικών κυβερνήσεων, συμπληρώνοντας όμως πως πρέπει να αλλάξουν και οι νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις της πολιτικής του. Προέβαλε δε ως κύριο σημείο τριβής με το ΠΑΣΟΚ τον εκλογικό νόμο, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως αν αυτός αλλάξει, τότε ο ΣΥΝ συζητά τα πάντα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ν. Βούτσης δήλωσε πως υπάρχουν μεγάλες αντιφάσεις, μεγάλη απόσταση λόγων και έργων. «Δεν υπάρχουν - τόνισε - προϋποθέσεις για συνεργασία, με βάση τις ακολουθούμενες πολιτικές και τον ισχύοντα εκλογικό νόμο» και κατέληξε λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει καθετί και κυρίως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να καταστρέψει τις προϋποθέσεις που θα έδιναν οντότητα σε αυτές τις ιδέες και τις προτάσεις, που σήμερα ο γραμματέας του έχει δημοσιοποιήσει».

Ο Δ. Παπαδημούλης με τη σειρά του επανέλαβε τα περί εκλογικού νόμου, συμπληρώνοντας ότι «από λόγια έχουμε χορτάσει, χρειάζονται πράξεις», ενώ προσπάθησε να κατοχυρώσει στο ΣΥΝ την πρόταση για κυβερνήσεις συνεργασίας, λέγοντας πως πρώτος αυτός είχε ζητήσει κάτι ανάλογο κατά το πρότυπο της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Από την πλευρά των «ανανεωτών» τώρα η αντίδραση ήταν η αναμενόμενη. Ο Μ. Παπαγιαννάκης υπεραμύνθηκε πρωτοβουλιών όπως ένας ανοιχτός διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα, χαρακτηρίζοντας ενδιαφέροντα τα όσα δήλωσε ο Κ. Λαλιώτης. Συμπλήρωσε πως ο ΣΥΝ θα έπρεπε να πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες και όχι να τις περιμένει παθητικά.

Ο Θ. Μαργαρίτης δήλωσε πως οι προτάσεις Λαλιώτη δεν πρέπει να απορριφθούν, μιας και σε όλη την Ευρώπη υπάρχει συμπόρευση Κεντροαριστεράς και Αριστεράς. Κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε πράξεις και το ΣΥΝ να περάσει σε αντεπίθεση διαλόγου.

Από την πλευρά της η Μαρία Δαμανάκη κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα, προβλέποντας ότι «η εξέλιξη προχωρά και δεν μπορεί να τη σταματήσει κανείς», μιας και όπως ανέφερε η πρόταση Λαλιώτη περιέχει τρία στοιχεία, το πρώτο είναι ότι στοχεύει σε ένα προγραμματικό διάλογο μακροπρόθεσμο, το δεύτερο ότι θέτει ευθέως θέμα κυβερνήσεων συνεργασίας και ότι θέτει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Εξέφρασε ακόμη τη χαρά της που οι αντιδράσεις της ηγεσίας του ΣΥΝ είναι μετρημένες σε σχέση με άλλες στο παρελθόν και ζήτησε η πρόταση να συζητηθεί στα όργανα του ΣΥΝ και να μην απορριφθεί.

Καλούμενη να σχολιάσει το αν η πρόταση Λαλιώτη συνδέεται με τις δημοτικές εκλογές, δήλωσε πως δεν έχει ως προϋπόθεση μια γενική συνεργασία, συμπλήρωσε πως με δεδομένο ότι τα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ είναι κοντά και σ' αυτές τις εκλογές έχει ήδη επιτευχθεί μια γενικευμένη συνεργασία, η οποία δεν είχε υπάρξει ποτέ άλλοτε, αλλά και με το δεδομένο της αυτόνομης καθόδου του ΣΥΝ στις τρεις μεγάλες πόλεις, αίρονται οι όποιες καχυποψίες.

Αλλωστε, σε άλλη συνέντευξή της τόνισε πως υπάρχουν περιθώρια προγραμματικής σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ, μια και ο ΣΥΝ βλέπει να υλοποιούνται από το κυβερνών κόμμα βασικές προγραμματικές του ιδέες.

Τέλος, να αναφέρουμε πως ένα ηχηρό «Ναι» στην πρόταση Λαλιώτη είπε και ο Ν. Μπίστης της ΑΕΚΑ, ο οποίος έσπευσε να επικροτήσει την πρόταση, να καλέσει τις «άλλες δυνάμεις της Αριστεράς» να τοποθετηθούν χωρίς «ναι μεν αλλά» και στο πλαίσιο αυτό σπεύδει σήμερα να συναντηθεί με τον Κώστα Λαλιώτη.

ΚΕΠ
«Ναι» σε κυβερνητικές συνεργασίες

«Σαν έτοιμος από καιρό» για κυβερνητικές συνεργασίες, εμφανίστηκε ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος, μάλιστα, αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση του Κ. Λαλιώτη.

Απαντώντας χθες σε πρόταση του υφυπουργού Εσωτερικών Στ. Μπένου ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συνεργαστεί με το ΚΕΠ, ο Δ. Αβραμόπουλος ήταν σαφής: «Αλίμονο στα κόμματα, που δεν αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία, ως ένα ανοιχτό πεδίο για συνεργασίες, όταν αυτές εξυπηρετούν και υπηρετούν στην πράξη το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον. Είναι καιρός να αλλάξουμε σελίδα στην Ελλάδα και να πάψουν αυτές οι μονόχνοτες, σκληρές, άκαμπτες και στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις και να ανοίξει ο δρόμος για ευρύτερες συνεργασίες». Σε άλλο σημείο, είπε ότι όταν το κόμμα του μπει στη Βουλή «τότε πολλά από αυτά που συζητούμε σήμερα θα αποτελούν μέρος συγκεκριμένων και ολοκληρωμένων προτάσεων συνεργασίας».

Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός του ΚΕΠ δεν κρύβει τα «εχθρικά» αισθήματά του προς τη Ρηγίλλης. Μιλώντας το Σάββατο στο «Φλας», χαρακτήρισε λαϊκισμό τις περιοδείες του Κ. Καραμανλή στα νοσοκομεία, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν υποστηρίχτηκε από τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ για τη δημαρχία της Αθήνας το 1998.

Επίσης, αντιμετώπισε μάλλον υπεροπτικά την άποψη που εξέφρασε χθες η νομάρχης Ελ. Μπεσμπέα πως δεν είχε καλή συνεργασία με το δήμαρχο Αθηναίων, λέγοντας ότι «ο νομαρχιακός θεσμός είναι πολύ αποδυναμωμένος και έχει ελάχιστα περιθώρια για να μπορεί να συνεργάζεται κανείς πάνω σε θέματα ουσίας». Γενικότερα για τη στάση του του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές, είπε ότι δε βιάζεται και τα κομματικά όργανα θα αποφασίσουν το επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ