ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Προστατέψτε τους πολίτες των Χανίων από τους Αμερικανούς Ράμπο

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του Κόμματος

Ερώτηση, αναφορικά με τους ξυλοδαρμούς και τις ληστείες Ελλήνων πολιτών από Αμερικανούς στρατιωτικούς της βάσης της Σούδας, κατέθεσαν χθες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη. Πιο αναλυτικά, η Ερώτηση των κομμουνιστών βουλευτών έχει ως εξής:

«Ελάχιστη απαίτηση του χανιώτικου λαού είναι η παραδειγματική τιμωρία από την ελληνική Δικαιοσύνη των δύο Αμερικανών στρατιωτικών, που υπηρετούν στην Αμερικανική Βάση της Σούδας και οι οποίοι στις 2-2-2002 επιτέθηκαν στην Χανιώτισσα Ασημίνα Κάλλου, την ξυλοκόπησαν άγρια και τη λήστεψαν. Η άτυχη γυναίκα γλίτωσε τα χειρότερα, επειδή έτυχε να περνούν από το σημείο περαστικοί, που έτρεψαν σε φυγή τους δύο Αμερικανούς. Οι ελληνικές αρχές κράτησαν κρυφό το περιστατικό, το οποίο έγινε γνωστό μετά από αρκετές ημέρες από τον Τύπο. Οι δυο Αμερικανοί ομολόγησαν την πράξη τους και - σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου - όχι μόνο δε νιώθουν ότι πρέπει να αποζημιώσουν την άτυχη γυναίκα, αλλά επιπλέον δε θεωρούν ότι έπραξαν κάποιο κακό. Κρατούνται στην Αμερικανική Βάση και - παίρνοντας υπόψη την εμπειρία του παρελθόντος από ανάλογα περιστατικά - είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν ατιμώρητοι. Το περιστατικό αυτό δεν είναι το μόνο, αφού, λ.χ., πριν λίγο καιρό Αμερικανοί, που υπηρετούν στη Βάση της Σούδας, λήστεψαν έναν ταξιτζή.

Τα παραπάνω είναι δύο μόνον περιστατικά που αποκαλύπτουν με χαρακτηριστικό τρόπο την υποτελή στάση της κυβέρνησης απέναντι στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, που - στη συγκεκριμένη περίπτωση - δημιουργεί ένα καθεστώς, στα πλαίσια του οποίου οι Αμερικανοί λειτουργούν στη χώρα μας ως επικυρίαρχοι. Ετσι, στα Χανιά, σαν να μην έφταναν οι κίνδυνοι που προκαλούνται από την ίδια ύπαρξη της Βάσης, η οποία αποτελεί μαγνήτη πυρηνικών και άλλων κινδύνων, επιπλέον δημιουργείται κλίμα τρομοκρατίας και οι πολίτες νιώθουν ανασφαλείς και απροστάτευτοι, αφού οι ελληνικές αρχές - σε όλα τα επίπεδα - υποτάσσονται στις αμερικανικές αξιώσεις και όχι μόνο δε θέτουν θέμα απομάκρυνσης της Βάσης, αλλά συμπράττουν κιόλας στην εξασφάλιση ατιμωρησίας των Αμερικανών, ακόμα κι όταν αυτοί υποκύπτουν σε παραβάσεις του κοινού ποινικού κώδικα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί:

Για ποιο λόγο οι ελληνικές αρχές κράτησαν για πολλές ημέρες μυστικό το περιστατικό σε βάρος της κας Ασημίνας Κάλλου;

Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση και πότε, ώστε οι δύο Αμερικανοί να προσαχθούν στην ελληνική Δικαιοσύνη, προκειμένου να λογοδοτήσουν για τις εγκληματικές τους πράξεις σε βάρος μιας Ελληνίδας;

Πώς θα διασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση ότι ο χανιώτικος λαός θα ζει στην περιοχή σε καθεστώς ασφάλειας και θα προστατεύεται αποτελεσματικά από τη δράση των Αμερικανών, οι οποίοι νιώθουν ότι είναι και δρουν σαν επικυρίαρχοι στη χώρα μας;».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των συνομιλιών

Ολοκληρώθηκε χτες ο πρώτος γύρος των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό με συνάντηση το απόγευμα του Προέδρου Κληρίδη με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα των περιουσιών, ενώ έγινε και μια ανασκόπηση του κύκλου των συναντήσεων, που έχουν αρχίσει από την 16η Ιανουαρίου.

Επί του θέματος των περιουσιών, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει την ανταλλαγή περιουσιών και την καταβολή αποζημιώσεων σε επηρεαζόμενους. Η μέχρι σήμερα στάση του κατοχικού ηγέτη δεν επιτρέπει περιθώρια αισιοδοξίας παρά το γεγονός ότι οι μεσολαβητές θεωρούν πως στη συνέχεια θα υπάρξει διαφοροποίηση της τουρκικής πλευράς, γεγονός που θα διαφανεί κατά το δεύτερο γύρο, ο οποίος αρχίζει την 1η Μαρτίου.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως η τουρκική πλευρά επιμένει σε ποσοστά εδάφους πάνω από 30%. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κατά τις συζητήσεις που έγιναν για το εδαφικό, προκύπτει ευθέως ότι ο Ραούφ Ντενκτάς ζητά όπως η έκταση της περιοχής που θα είναι υπό τουρκική διοίκηση κυμανθεί σε ποσοστά όχι κάτω από 30%. Θέση την οποία έχει διατυπώσει και στο παρελθόν και στην οποία έχει στηρίξει τα κριτήρια τα οποία έχει θέσει και εγγράφως στο τραπέζι του διαλόγου.

Στο έγγραφό του ο Ντενκτάς δεν αναφέρεται σε ποσοστά, είναι όμως σαφές από τις τοποθετήσεις του ότι σε αυτή τη φάση δεν ευνοεί το 29% που συζητούσε προ δεκαπενταετίας.

Συνεντεύξεις Κασουλίδη

Κριτική στο περιεχόμενο της επιστολής που απηύθυνε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ προς τους ομολόγους του των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ασκεί ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε συνεντεύξεις του που δημοσιεύονται χτες στον γερμανικό Τύπο, προκαθορίζοντας τρόπον τινά ότι θα θέσει το ζήτημα αυτό στη συνάντησή του με τον Γιόσκα Φίσερ.

Σε συνέντευξή του στη «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (FAZ) ο Κασουλίδης υπογραμμίζει ότι η επιστολή Τζεμ "δεν εμπεριέχει κανένα θετικό μήνυμα", τεκμηριώνοντας έτσι ότι "η Τουρκία επιδιώκει την ύπαρξη δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο". Αντίστοιχα, σε συνέντευξή του στη γερμανική έκδοση της εφημερίδας "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" (FTD) ο Κύπριος υπουργός δηλώνει "απογοητευμένος" από το περιεχόμενο της επιστολής Τζεμ, επειδή υιοθετεί και ενισχύει την αδιαλλαξία του Ντενκτάς στο θέμα των δύο κρατών και τονίζει ότι "δεν πρόκειται να αποδεχτούμε μία νομιμοποιημένη διχοτόμηση της Κύπρου".

Ο Κασουλίδης διαβεβαιώνει και στις δύο συνεντεύξεις του ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι διατεθειμένη "να συνυπολογίσει τις επιφυλάξεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας στον τομέα της ασφάλειας και τους φόβους της, ως μειοψηφίας, να κυριαρχηθεί από την πλειοψηφία" ζητώντας από τον Ντενκτάς ως "αντάλλαγμα" να δεχτεί τη θέση του Προέδρου Κληρίδη ότι μια μονιμοποίηση της διχοτόμησης δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

Στη συνέντευξή του στην FAZ ο Κύπριος υπουργός καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να διατηρήσει τη θέση που έχει πάρει και να καταστήσει στην Αγκυρα σαφές ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα απομακρυνθεί, αν επιδιώξει την προσάρτηση της Βόρειας Κύπρου, στην περίπτωση που η επίλυση του πολιτικού προβλήματος δε γίνει δυνατή πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς, των οποίων η πρώτη φάση έληξε χτες, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει αφενός μεν στη FAZ ότι "είναι νωρίς για έναν απολογισμό", αλλά ταυτόχρονα διατυπώνει στη FTD αμφιβολίες για τη σοβαρότητα των προθέσεων του Ντενκτάς. "Γνωρίζουμε λέει ότι ο κύριος Ντενκτάς και η Αγκυρα θα επιχειρήσουν με διάφορα τεχνάσματα να κωλυσιεργήσουν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ."

Αισιόδοξος ο ντε Σότο

Αισιόδοξος, όπως ήταν από την έναρξη της παρούσας προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού, παραμένει ο ειδικός σύμβουλος του γγ των Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο ντε Σότο.

Ο κ. ντε Σότο συναντήθηκε χτες το πρωί με τον Πρόεδρο Κληρίδη, με τον οποίο προέβη σε μια γενική ανασκόπηση του πρώτου σταδίου των συνομιλιών. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο προγεύματος εργασίας που του παρέθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης στο προεδρικό μέγαρο.

Οπως ανέφερε ο Περουβιανός διπλωμάτης, παρόμοια συνάντηση είχε προχτές στα Κατεχόμενα και με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Για την πορεία των απευθείας συνομιλιών, ο γγ των Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα ενημερωθούν από τον Αλβάρο ντε Σότο, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για το σκοπό αυτό για τη Νέα Υόρκη.

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η υπόθεση

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα κρίνει τελικά για το θέμα της κατάσχεσης των γερμανικών ακινήτων στην Αθήνα (Ινστιτούτο Γκαίτε και Αρχαιολογική Εταιρεία). Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου από το Ζ' Τμήμα του Αρείου Πάγου, γιατί κρίθηκε ότι υπάρχουν γενικότερα ζητήματα, για τα οποία θα πρέπει να τοποθετηθεί το δικαστήριο.

Να σημειωθεί ότι ο εισηγητής της υπόθεσης Ρ. Κεδίκογλου μειοψήφησε και είχε ταχθεί κατά των απαλλοτριώσεων, δηλαδή υπέρ του γερμανικού δημοσίου, ενώ υποστήριξε ότι χρειάζεται άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης για την κατάσχεση. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος με δηλώσεις του καταφέρθηκε στο παρελθόν εναντίον της κατάσχεσης του Ινστιτούτου Γκαίτε και της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Πάντως, το Ζ' Τμήμα του Αρείου Πάγου στην παραπεμπτική του απόφαση προς την Ολομέλεια μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι προκύπτουν ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος όπως:

-- Η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ και επομένως και των σχετικών διατάξεων του Διεθνούς Συμφώνου Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων, όπως αναγνώριση περιορισμών στο δικαίωμα σε δίκαιη δίκη που προβλέπονται από τους παραδεδεγμένους κανόνες διεθνούς δικαίου.

-- Από το γεγονός ότι με την ιστορική απόφαση 11/2001 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου κρίθηκε ότι τέτοιοι κανόνες περιέχονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Βασιλείας για την ετεροδικία των κρατών.

-- Σύμφωνα με το άρθρο 23 της παραπάνω σύμβασης κανένα μέτρο εκτέλεσης σε βάρος της περιουσίας συμβαλλόμενου κράτους δε θα λαμβάνεται στην επικράτεια άλλου συμβαλλόμενου κράτους, παρά μόνο στην περίπτωση και στο βαθμό που το κράτος αυτό έχει ρητά συναινέσει σχετικά γραπτώς και για τη συγκεκριμένη περίπτωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ