Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η υπόθεση

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα κρίνει τελικά για το θέμα της κατάσχεσης των γερμανικών ακινήτων στην Αθήνα (Ινστιτούτο Γκαίτε και Αρχαιολογική Εταιρεία). Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου από το Ζ' Τμήμα του Αρείου Πάγου, γιατί κρίθηκε ότι υπάρχουν γενικότερα ζητήματα, για τα οποία θα πρέπει να τοποθετηθεί το δικαστήριο.

Να σημειωθεί ότι ο εισηγητής της υπόθεσης Ρ. Κεδίκογλου μειοψήφησε και είχε ταχθεί κατά των απαλλοτριώσεων, δηλαδή υπέρ του γερμανικού δημοσίου, ενώ υποστήριξε ότι χρειάζεται άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης για την κατάσχεση. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος με δηλώσεις του καταφέρθηκε στο παρελθόν εναντίον της κατάσχεσης του Ινστιτούτου Γκαίτε και της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Πάντως, το Ζ' Τμήμα του Αρείου Πάγου στην παραπεμπτική του απόφαση προς την Ολομέλεια μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι προκύπτουν ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος όπως:

-- Η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ και επομένως και των σχετικών διατάξεων του Διεθνούς Συμφώνου Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων, όπως αναγνώριση περιορισμών στο δικαίωμα σε δίκαιη δίκη που προβλέπονται από τους παραδεδεγμένους κανόνες διεθνούς δικαίου.

-- Από το γεγονός ότι με την ιστορική απόφαση 11/2001 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου κρίθηκε ότι τέτοιοι κανόνες περιέχονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Βασιλείας για την ετεροδικία των κρατών.

-- Σύμφωνα με το άρθρο 23 της παραπάνω σύμβασης κανένα μέτρο εκτέλεσης σε βάρος της περιουσίας συμβαλλόμενου κράτους δε θα λαμβάνεται στην επικράτεια άλλου συμβαλλόμενου κράτους, παρά μόνο στην περίπτωση και στο βαθμό που το κράτος αυτό έχει ρητά συναινέσει σχετικά γραπτώς και για τη συγκεκριμένη περίπτωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ