Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΩΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΓΙΑ
Εφτασε μέχρι το ακροατήριο για να παραγραφεί!

Εκδικάστηκε χτες στο Στρατοδικείο Ιωαννίνων η υπόθεση του 76χρονου αγωνιστή του ΔΣΕ

Επρεπε να φέρουν μέχρι το στρατοδικείο την υπόθεση δίωξης του 76χρονου αντιστασιακού αγωνιστή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Δ. Βάγια, για να προχωρήσουν, τελικά, στην παραγραφή του «αδικήματος», που αφορούσε στο γεγονός ότι ο αγωνιστής προσχώρησε και αγωνίστηκε στο Δημοκρατικό Στρατό κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των Αγγλοαμερικάνων, «αυτομολήσας εις τους στασιαστάς»(!), όπως έγραφε το εμφυλιοπολεμικό κατηγορητήριο. Κι αυτό, αντί να αποσύρουν το φάκελο και να σταματήσουν τη δίωξη, όπως ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε το 1989 απ' όλα τα κόμματα για την «άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου» επιβάλλει.

Συγκεκριμένα, χτες, εκδικάστηκε στο Στρατοδικείο Ιωαννίνων η υπόθεση του αντιστασιακού αγωνιστή Δημήτρη Βάγια, που αφορά στη δίωξή του για τη συμμετοχή του στο ΔΣΕ το 1949. Ετσι, παρά τα «μεγάλα λόγια» του πρωθυπουργού, που χαρακτήρισε την υπόθεση «πολιτική αθλιότητα», όχι μόνο δε σταμάτησε η δίωξη αλλά έφτασε στο ακροατήριο, τραβώντας την «αθλιότητά» τους μέχρι το τέλος. Τελικά, ο εισαγγελέας του Στρατοδικείου, αφού διάβασε μέρος του κατηγορητηρίου, έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, αφού, όπως αναγνώρισε, το «αδίκημα» έχει παραγραφεί με το νόμο για την άρση των συνεπειών του Εμφυλίου. Κατόπιν τούτου, ακυρώθηκαν και τα εντάλματα που είχαν εκδοθεί για κατάσχεση της περιουσίας του αγωνιστή.

Ο αντιστασιακός αγωνιστής δεν παραβρέθηκε στη δίκη, δεν του είχε δοθεί, άλλωστε, το «κλητήριο θέσπισμα» με τη λαϊκή κατακραυγή που ξεσηκώθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τη δίωξη του Δ. Βάγια εκδικάστηκαν και άλλες τέσσερις παρόμοιες υποθέσεις - δε διαβάστηκε το κατηγορητήριο αλλά, προφανώς, αφορούσαν σε «λιποταξίες και αυτομόληση» από το στρατό στο ΔΣΕ κατά την ίδια περίοδο - οι οποίες επίσης παραγράφηκαν.

Η ύπαρξη και άλλων παρόμοιων υποθέσεων που παραμένουν εκκρεμείς, 60 και πλέον χρόνια μετά, ασφαλώς πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα πώς και γιατί παραμένουν τέτοιες υποθέσεις στα συρτάρια των στρατοδικείων ενώ θα έπρεπε να έχουν μπει στο αρχείο. Ετσι, μεγαλώνει και η ανησυχία πόσες ακόμα τέτοιες διώξεις εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα βρίσκονται στα συρτάρια των στρατοδικείων και ποιους σκοπούς υπηρετεί η διατήρηση αυτής της παρανομίας. Ετσι ή αλλιώς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οφείλει, επιτέλους, να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, ενώ αναπάντητα εξακολουθούν να παραμένουν τα ερωτήματα για το πώς και το γιατί οδηγήθηκε στο στρατοδικείο η υπόθεση αυτή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ