Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Δεν περνάει η προσπάθεια τρομοκράτησης

Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ

«Η προσπάθεια τρομοκράτησης του ελληνικού λαού κι όσων αγωνίζονται κι αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης μέσα από την ποινικοποίηση των αγώνων θα πέσει στο κενό».

Αυτό τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Πελοποννήσου Νίκος Γόντικας, με αφορμή τη δίωξη του 76χρονου αγωνιστή Δημήτρη Βάγια, τις διώξεις μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών και στελεχών του ΚΚΕ στην Καλαμάτα, τις δίκες την ερχόμενη Δευτέρα και Τετάρτη, τις διώξεις που προηγήθηκαν και αυτές που ακολουθούν:

«Το τελευταίο διάστημα έχουμε αρκετά και σοβαρά κρούσματα τρομοκρατίας στην περιοχή της Ανατολικής Πελοποννήσου. Η αρχή έγινε με τη δίκη νεολαίων της ΚΝΕ στην Κυπαρισσία γιατί αφισοκολλούσαν και προπαγάνδιζαν το Φεστιβάλ της ΚΝΕ την περίοδο που γινόταν η αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση "Dynamic Mix". Ακολούθησε η δίκη των αγωνιζόμενων αγροτών για παλιότερα μπλόκα στο Σωληνάρι και το Καλό Νερό Μεσσηνίας. Οι διωκόμενοι αγρότες και οι ΚΝίτες μετά και από το γενικό ξεσηκωμό των κατοίκων και των φορέων της Μεσσηνίας αθωώθηκαν. Τον ερχόμενο Ιούνη διώκονται για αφισοκόλληση στελέχη του ΚΚΕ στη Μονεμβάσια Λακωνίας. Δεκάδες κρούσματα τρομοκρατίας έχουμε σε όλους τους νομούς -Αρκαδίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Μεσσηνίας- όπου γίνεται προσπάθεια από αστυνομικά όργανα να τρομοκρατήσουν μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ που σε περιοδείες προπαγανδίζουν τις θέσεις μας. Ανάλογα κρούσματα τρομοκρατίας από αστυνομικά όργανα είχαμε και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών, που ξεκινούσαν από δήθεν αφελείς ερωτήσεις αστυνομικών προς τους αγωνιζόμενους αγρότες για το πόσα τρακτέρ θα έχουν, από πού θα ξεκινήσουν, πού θα πάνε, πού θα κάνουν μπλόκο. Εφθαναν στο σημείο να επιδιώκουν τα αστυνομικά όργανα να καθορίζουν την πορεία των συγκεντρωμένων στην Καλαμάτα. Ο δε αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας να θέλει να "πιει καφέ" με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Μεσσηνίας Ηλία Αποστολόπουλο, για ευνόητους λόγους».

«Να καταδικαστεί έμπρακτα ο αντιδημοκρατικός κατήφορος»

Αναφορικά με τη δίωξη του 76χρονου Δημήτρη Βάγια και τη δίκη μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και στελεχών του ΚΚΕ την επόμενη εβδομάδα στην Καλαμάτα, δήλωσε σχετικά.

«Αποκορύφωμα, προς το παρόν, είναι η σημερινή (σσ χτεσινή) δίκη του 76 χρονου Δημήτρη Βάγια στο στρατοδικείο Ιωαννίνων που με την κατηγορία της "αυτομολίας εις τους στασιαστάς", 53 χρόνια μετά καλείται να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Μια δίκη που εγείρει πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά της και ξεσκεπάζει την υποκρισία και τη δήθεν δημοκρατική ευαισθησία της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Ακολουθεί η δίκη για τις κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση Αρσένη την περίοδο 1998 - 1999. Συγκεκριμένα στις 27 Φλεβάρη δικάζεται ολόκληρο το τότε 15μελές μαθητικό συμβούλιο του 1ου Λυκείου Καλαμάτας. Στις 25 Φλεβάρη δικάζεται ο γραμματέας της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής της Ανατολικής Πελοποννήσου Δημήτρης Τζαβάρας, το μέλος της Επιτροπής Περιοχής και Νομαρχιακή Σύμβουλος Μαρία Διαμαντάκη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κι εκπαιδευτικός Αντρέας Ρεϊτζόπουλος, μαζί με άλλους έξι γονείς και μαθητές, επειδή συμπαραστάθηκαν στους αγωνιζόμενους μαθητές και με την παρουσία τους αποφεύχθηκαν επεισόδια στο συγκεκριμένο Λύκειο, τύπου Καλαμπόκα στην Πάτρα το 1991, με τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η διαδικασία παραπομπής στο δικαστήριο κινήθηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά του γραμματέα της ΝΕ Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Σούμπλη.

Και κατέληξε: «Γενική είναι η κατακραυγή που επικρατεί στη Μεσσηνία για την παραπομπή σε δίκη 15 μαθητών και όσων συμπαραστάθηκαν σε αυτό τον αγώνα. Μεταξύ των άλλων που καταγγέλλουν αυτό τον αντιδημοκρατικό κατήφορο, εκφράζουν την αλληλεγγύη στους διωκόμενους και απαιτούν την αθώωσή τους είναι ο νομάρχης Μεσσηνίας, ο δήμαρχος Καλαμάτας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, το Νομαρχιακό Συμβούλιο, η Α' ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Διδασκάλων Νηπιαγωγών, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, 15μελή μαθητικά συμβούλια, εργατικά σωματεία, όπως το Μωσαϊκών και Μαρμάρων, του ιδιωτικού τομέα, της ΔΕΥΑΚ, του νοσοκομείου Καλαμάτας κ.ά.

Καλούμε κάθε φορέα, κάθε εργαζόμενο να καταδικάσει αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά και να γυρίσει την πλάτη στους εμπνευστές, καθοδηγητές κι εκτελεστές αυτού του αντιδημοκρατικού κατήφορου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ