Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποινική δίωξη κατά Σωκράτη Κόκκαλη

Ποινική δίωξη για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις και δύο πλημμελήματα άσκησε χτες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Δημ. Παπαγγελόπουλος εναντίον του προέδρου της «INTRACOM» Σωκράτη Κόκκαλη και παντός υπευθύνου, που θα προκύψει στο στάδιο της ανάκρισης. Η δίωξη βασίστηκε σε στοιχεία προκαταρκτικής έρευνας, την οποία διενήργησε ο ίδιος εισαγγελικός λειτουργός από τον περσινό Μάρτη, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» σχετικά με το ρωσικό «ΛΟΤΤΟ», καθώς και παλαιότερη σύνδεση του ονόματος του κ. Κόκκαλη, από τον βουλευτή της ΝΔ Πάνο Καμμένο, με την περιβόητη υπηρεσία πληροφοριών «ΣΤΑΖΙ» της πρώην Ανατολικής Γερμανίας (εκπομπή «Διαξιφισμοί» του τηλεοπτικού σταθμού «MEGA», Οκτώβρης - Νοέμβρης του 2000).

Τα αδικήματα για τα οποία διώκεται ο Σ. Κόκκαλης είναι: 1) «Κατασκοπία» σε βάρος της χώρας μας για λογαριασμό της «ΣΤΑΖΙ», βάσει εγγράφων που προσκόμισε στον εισαγγελέα ο Π. Καμμένος και καταθέσεις άλλων μαρτύρων, που ισχυρίζονται ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας «είχε σταλεί από τη ΣΤΑΖΙ στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1970, με σκοπό να υποκλέπτει την τεχνογνωσία δυτικού τύπου και να τη διοχετεύει σ' αυτήν». 2) «Απάτη» και 3) «Υπεξαίρεση» σε βάρος των μετόχων της «ΙΝΤΡΑΚΟΜ». 4) «Νομιμοποίηση εσόδων, που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες» (ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω «ofshore» εταιριών - πρόκειται για εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό για φορολογικούς λόγους). 5) «Ενεργητική δωροδοκία» και 6) «Παθητική δωροδοκία». Οι δύο τελευταίες πράξεις είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και αναφέρονται σε δωροδοκία Ρώσου «Αθανάτου», μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, προκειμένου να ανατεθεί στον Σ. Κόκκαλη η διοργάνωση του ρωσικού «ΛΟΤΤΟ».

Η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή. Ο ίδιος ο Σ. Κόκκαλης δήλωσε χτες σχετικά: «Για άλλη μία φορά οι γνωστοί κύκλοι, μέσω των ιδίων πολιτικών προσώπων, αλλά και εντύπων που "ειδικεύονται" σε έναν εντεταλμένο πόλεμο εναντίον μου, πρωταγωνιστούν, υπό τη μορφή δήθεν "πληροφοριοδοτών" και "ανιχνευτών" της αλήθειας, σε μία νέα ποινική δίωξη που ασκήθηκε για κατηγορίες παντελώς αστήριχτες. Είναι δε η πολλοστή φορά που το πράττουν, αφού έως σήμερα έχω κατηγορηθεί για παρόμοιες με τη σημερινή ποινική δίωξη πράξεις, κατόπιν ιδίου τύπου διώξεων εναντίον μου, οι οποίες κατέρρευσαν όλες ενώπιον της τακτικής Δικαιοσύνης. Δηλώνω προς πάσα κατεύθυνση ότι το ίδιο θα συμβεί και σε αυτήν την περίπτωση, διότι απλούστατα ουδεμία ανάμειξη είχα ή έχω σε οποιουδήποτε είδους αξιόποινες πράξεις. Δηλώνω, επίσης, με αφορμή την κατηγορία περί δήθεν κατασκοπίας, η οποία με θίγει βαθύτατα ως άνθρωπο και ως Ελληνα πολίτη και βέβαια έχει εκτοξευθεί από τον ίδιο πολιτικό παλαιότερα και εξεταστεί από τις δικαστικές αρχές, ότι θα στραφώ κατά οποιουδήποτε προσώπου ευθύνεται για τη, γι' άλλη μία φορά, σπίλωση του ονόματος και της τιμής μου, καθώς και για την επιγενόμενη βλάβη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ενός πρωτοποριακού ομίλου επιχειρήσεων με διεθνή αναγνώριση και παρουσία, που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους και τον οποίο εμπιστεύονται δεκάδες χιλιάδες επενδυτές».

Πτώση στο Χρηματιστήριο

Η ανακοίνωση της παραπομπής συνοδεύτηκε με ιδιαίτερα σημαντική πτώση των μετοχών του Ομίλου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η μετοχή της ΙΝΤΡΑΚΟΜ παρουσίασε τελικές ζημιές της 16,2% και της ΙΝΤΡΑΛΟΤ 9,5%.

Από την πλευρά του Ομίλου Κόκκαλη, πάντως, έσπευσαν χτες να ανακοινώσουν ότι η ΙΝΤΡΑΚΟΜ είναι πλέον μέλος του αμερικάνικου οργανισμού «USTOA», κάτι που αξιολογούν ως «νέα σημαντική κατάκτηση που πέτυχε η ΙΝΤΡΑΚΟΜ». Η USTOA είναι η οργάνωση των τουρ οπερέιτορς των ΗΠΑ, και η εταιρία συμφερόντων Κόκκαλη έγινε μέλος της, χάρη στο τουριστικό πακέτο λογισμικού (πρόγραμμα διαχείρισης τουριστικών εργασιών), που αξιολογήθηκε θετικά από τις αμερικανικές εταιρίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ειδικός εφέτης ανακριτής για τον Κόκκαλη (2003-06-11 00:00:00.0)
Επιτάχυνση στην «υπόθεση Κόκκαλη» (2003-02-12 00:00:00.0)
Οξύνεται η κόντρα επιχειρηματικών συμφερόντων (2003-02-11 00:00:00.0)
Ερευνα για διαρροή πορίσματος κατά Κόκκαλη (2002-03-23 00:00:00.0)
Δύο μόνο πλημμελήματα (1997-07-09 00:00:00.0)
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ (1996-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ