Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεταίρος στη λεηλασία «αριστερών»!

Μερίδιο στη λεηλασία της Αριστεράς διεκδικεί η ηγεσία της ΝΔ, η οποία από τη μια επιχειρεί να υπονομεύσει τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη να εμφανιστεί ότι δεν υστερεί στην εξαγορά αριστερών που είναι βέβαια πρόθυμοι να «πουληθούν».

Αυτό που ανησυχεί τη Ρηγίλλης είναι κατά πόσο το ΠΑΣΟΚ θα χρησιμοποιήσει το όπλο της αλλαγής του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο προκειμένου να πείσει για την ειλικρίνεια των προθέσεών του για μια κυβερνητική συνεργασία κυρίως με το ΣΥΝ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου αντέδρασε έντονα όταν ρωτήθηκε πως θα αντιδράσει η ΝΔ αν το ΠΑΣΟΚ αλλάξει τον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές: «Θα μου επιτρέψετε να μη σας πω σήμερα το πώς θα αντιδράσουμε. Αφήστε να αποτελεί αυτό μια έκπληξη από την πλευρά της ΝΔ». Πηγές της ΝΔ διευκρίνιζαν αργότερα ότι η «έκπληξη» δεν αφορά τις θέσεις του κόμματος για το εκλογικό σύστημα -ΟΧΙ στην απλή αναλογική, ΟΧΙ στην αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο- αλλά σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επανέλαβε και χθες ότι «ο κ. Λαλιώτης και το ΠΑΣΟΚ θυμήθηκαν την Αριστερά και τον εκλογικό νόμο σε δύο περιπτώσεις: Το 1988 και τώρα. Το 1988 ακολούθησε η ήττα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Και τώρα είναι προδιαγεγραμμένη, ήδη, από την κοινή γνώμη».

Στη Ρηγίλλης θεωρούν πιθανό το σενάριο το ΠΑΣΟΚ να πάει σε αναλογικότερο εκλογικό σύστημα που θα αφήνει ελπίδες για επάνοδο στην κυβέρνηση στις εκλογές του 2005, αν υπάρξει αδυναμία εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας. Γι' αυτό ο εκλογικός στόχος της ΝΔ διαμορφώνεται στο να περιορίσει το ΠΑΣΟΚ σε λιγότερες από 120 έδρες, ώστε να μην μπορεί να μπλοκάρει την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ απαρίθμησε τις ενέργειες του προέδρου της ΝΔ, οι οποίες «επιτρέπουν» στην ηγεσία της ΝΔ να διεκδικεί την ψήφο των αριστερών! Συγκεκριμένα υπενθύμισε ότι ο Κ. Καραμανλής έχει μιλήσει εδώ και δύο χρόνια για την ανάγκη να πέσουν τα ιδεολογικά τείχη, ότι πήγε στο Γοργοπόταμο, ότι θα χρησιμοποιήσει, ως κυβέρνηση, στελέχη τα οποία θεωρεί ότι είναι ικανά, χωρίς να ερευνά, χωρίς να εξετάζει, εάν αυτά τα στελέχη στο παρελθόν ψήφισαν κάποιο άλλο κόμμα, ότι στο δικηγορικό σύλλογο της Αθήνας η ΝΔ δε στηρίζει κάποιον υποψήφιο. «Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κάνει μια προγραμματική σύγκλιση με στόχο την καταλήστευση ψήφων της Αριστεράς. Αυτό θα κριθεί, όπως κρίθηκε και στο παρελθόν, από την ιστορία», κατέληξε ο Θ. Ρουσόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ