ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρόσθετα μέτρα για τον τζόγο

Πρόσθετα νομοθετικά μέτρα για την «καταπολέμηση του παράνομου τζόγου», θα ανακοινώσει το «ταχύτερο δυνατό», ο πρωθυπουργός. Αυτό δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Σύμφωνα, πάντως, με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο για τα ηλεκτρονικά μηχανήματα τζόγου, τα γνωστά πλέον «φρουτάκια», με το οποίο θα νομιμοποιεί τα ηλεκτρονικά μηχανήματα, που βρίσκονται με αίθουσες καζίνο, καθώς και μηχανήματα που θα «φιλοξενούνται» σε συγκεκριμένους χώρους. Μάλιστα, αυτό το σχέδιο αναμένεται, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, να παρουσιαστεί αύριο Πέμπτη και η κυβερνητική προπαγάνδα θα επιχειρήσει να το εμφανίσει ως σχέδιο απαγόρευσης!!

Πάντως, χτες ο Χρ. Πρωτόπαππας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για να υπάρχει «ενδεχόμενο γενικής απαγόρευσης για να κλείσουν, όλα αυτά τα μαγαζιά του παράνομου τζόγου», απέφυγε να πάρει συγκεκριμένη θέση και δήλωσε: «Δεν μπορώ να προκαθορίσω τις αποφάσεις των κυβερνητικών οργάνων. Σας λέω, όμως, ότι η όλη προσπάθεια κινείται προς την κατεύθυνση αυστηροποίησης όλων των διαδικασιών των αποφασιστικών ελέγχων και της επιβολής ποινών σε κάθε παραβάτη. Θα προστατεύσουμε απόλυτα την κοινωνία από κάθε προσπάθεια παράνομων παιγνίων».

Παράλληλα, ο Χρ. Πρωτόπαππας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ο Γ. Πασχαλίδης συνεχίζει να έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, μετά και τις αποκαλύψεις που έρχονται στο φως από καταγγελίες ότι, τουλάχιστον, ανεχόταν κυκλώματα παράνομου τζόγου», ανέφερε ότι «ο κ. Πασχαλίδης είναι υπουργός και συνεχίζει επομένως να έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού» και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει σε τίποτα απόδειξη εμπλοκής υπουργού σε θέματα παράνομου τζόγου».

Αυτό, που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, ήταν ότι ο υπουργός Τύπου, με αφορμή την απόφαση του δημάρχου Ιωαννίνων να πάψει να χορηγεί άδειες σε κατάστημα που έχουν μηχανήματα παράνομου τζόγου, επιχείρησε να αποποιηθεί η κυβέρνηση τις ευθύνες της και να τις μοιράσει και σε κάποιους δήμους για την ιστορία, με τα παράνομα παιχνίδια, αφού όπως είπε «ήταν κάτω από την ανοχή ορισμένων δημοτικών αρχόντων». Μάλιστα, θέλοντας να συντηρήσει και το κλίμα αντιπαράθεσης με τη ΝΔ είπε: «Θέλω να υπενθυμίσω, για εκείνους που βιάζονται να κατηγορήσουν το ΠΑΣΟΚ, ότι όλοι αυτοί οι δημοτικοί άρχοντες ανήκαν τουλάχιστον οι δύο τελευταίες περιπτώσεις Γιαννιτσών και Πατρών στη Νέα Δημοκρατία». Αφορμή, για τις παραπάνω αναφορές του υπουργού, υπήρξε η απόφαση του δημάρχου Ιωαννίνων να πάψει να χορηγεί άδειες.

Στη συνέχεια, πάντως, ο Χρ. Πρωτόπαππας, κάλεσε σε «κινητοποίηση» τους πάντες για την καταπολέμηση της «μάστιγας» Ανεξαρτήτως πολιτικών κομμάτων, είπε ο ίδιος, «ανεξαρτήτως πού ανήκουμε. Οφείλουμε να συνεργαστούμε και να παρέμβουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά και με πρόσθετα μέτρα, για να καταπολεμήσουμε αυτή τη μάστιγα». Εκείνο που τόνισα, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι ότι δε φταίει κάποιο πολιτικό κόμμα. Ουδέποτε είπα κάτι τέτοιο και δεν εννοώ αυτό»...

Στην κυβερνητική λογική η ΝΔ

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής λογικής και της πολιτικής περί «ελέγχου» του παράνομου τζόγου, δηλαδή νομιμοποίησής του, κινείται η ηγεσία της ΝΔ και μάλιστα για τους ίδιους λόγους. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ τάχθηκε υπέρ των «σαρωτικών» ελέγχων όχι μόνο από το ΣΔΟΕ, όπως ισχύει σήμερα, αλλά και από την Αστυνομία. Στην ερώτηση αν η ΝΔ τάσσεται υπέρ της πλήρους κατάργησης των ηλεκτρονικών μηχανημάτων τζόγου ο Θ. Ρουσόπουλος εμφανίστηκε, εμμέσως πλην σαφώς, αρνητικός: «Αν δεχθώ ότι το κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί τα στοιχειώδη, δηλαδή την τήρηση του θεσμικού πλαισίου, το οποίο έχει αποφασίσει η Βουλή των Ελλήνων, τότε θα πρέπει ως επόμενο βήμα να πάω στην πλήρη κατάργηση. Εγώ πιστεύω ότι το κράτος μπορεί και πρέπει να εγγυηθεί αυτά τα οποία ψηφίζει η Βουλή», απάντησε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού Γ. Σουφλιάς, ο οποίος εντόπισε το πρόβλημα στον έλεγχο και διαφώνησε με τη λογική του «πονάει χέρι, κόψει χέρι». Το ζητούμενο είναι να σταματήσει η διαφθορά, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει πώς θα γίνει όταν «δεν κόβεις κεφάλια»...

Σε άλλο μήκος κύματος εμφανίστηκε η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία είπε ότι τάσσεται υπέρ της πλήρους κατάργησης των μηχανών του τζόγου.

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση που θα κάνει σήμερα Τετάρτη 20 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Κοινωνικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας (στοά Λόντου), με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τους Επαγγελματοβιοτέχνες». Θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ.

- Οι θέσεις του ΚΚΕ για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει η ΚΟΒ Φιλαδέλφειας του ΚΚΕ, σήμερα Τετάρτη, 20 Φλεβάρη, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, στις 6.30 το απόγευμα.

- Η ΚΟ Λαυρίου του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση, την Παρασκευή 22/2, στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, με θέμα την ανάλυση των θέσεων του Κόμματος για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

- Η ΚΟΒ Γιαννιτσών του ΚΚΕ πραγματοποιεί τη συνεστίασή της, το Σάββατο 23/2, στο κέντρο «Αίνιγμα» στα Γιαννιτσά, προς τιμήν των 84 χρόνων του Κόμματος.

- H Κομματική Οργάνωση Αλεξάνδρειας Ημαθίας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στο οικογενειακό κέντρο «Κάστρο» στην Αλεξάνδρεια, το Σάββατο 23 Φλεβάρη, στις 8 μ.μ.

- Οι Κομματικές Οργανώσεις Πετραλώνων - Θησείου του ΚΚΕ καλούν σε συγκέντρωση στις 25/2, στο κέντρο «Κονάκι» (Ηρακλείδων 78 και Πειραιώς), στις 6.30 μ.μ., με θέμα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Βοιωτίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την Κυριακή, 3 Μάρτη, στις 11 το πρωί, στον κινηματογράφο «Φίλιππος» στη Λιβαδειά, με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Η εισηγητική ομιλία θα γίνει από τον Παναγιώτη Αρβανίτη, μέλος του ΝΓ της ΝΕ και δημοτικό σύμβουλο Λιβαδειάς.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Τετάρτη στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 20.00, στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο», μια συζήτηση της δημοσιογράφου Αννας Μπαλλή, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, με τον Ευάγγελο Μαχαίρα νομικό - πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, τον Κώστα Τουμασάτο νομικό και τον Χάρη Παπαμάργαρη πρόεδρο της ΕΕΔΑ, για τη δίκη του Σλ. Μιλόσεβιτς.
  • Στις 22.00, στη νέα εκπομπή «Super Tuning Live», που επιμελούνται ο Στράτος Φωτεινέλης και ο Κώστας Πατσουρέας, μια συζήτηση με τον ηλεκτρονικό Γρηγόρη Δημητριάδη και το βιομηχανικό βελτιωτή Φίλιππο Παπαφιλίππου, για το συνδυασμό της ηλεκτρονικής και μηχανικής βελτίωσης εξελιγμένων αυτοκινήτων. Θα υπάρχει η δυνατότητα τηλεφωνικής παρέμβασης.
  • Στις 23.00, στην εκπομπή «Ολυμπιακή Διαδρομή», μια συζήτηση του δημοσιογράφου Κώστα Πασακυριάκου, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Λιάνη και τον Σπύρο Χαλβατζή μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για την πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Νέα επιχείρηση από ΣΔΟΕ

Νέα συντονισμένη επιχείρηση εξαπέλυσε χτες το απόγευμα το ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τις τοπικές διωκτικές αρχές των Γιαννιτσών σε αποθήκες του φερόμενου ως επιχειρηματία - εκδότη Γ. Τεκτερίδη στο πλαίσιο της προσπάθειας αποκάλυψης των πτυχών της εμπλοκής του στον παράνομο τζόγο.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χτες, εισαγγελέας ποινικής δίωξης θα εποπτεύει προσωπικά την προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να εξακριβωθεί αν λειτουργούν τυχερά παιχνίδια στην περιοχή. Αυτή την εντολή έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ε. Ζαχαρής, ώστε η υπόθεση να εξεταστεί διεξοδικά σε όλη της την έκταση και να διαπιστωθεί η τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων και τα υπαίτια πρόσωπα.

ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Εκδήλωση της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη»

H «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» Αμαλιάδας καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση στη βιβλιοθήκη Αμαλιάδας το Σάββατο 23 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., με τον εύσχημο τίτλο «Τελικά, σε ποιους πάει η στολή του μόνιμου φαντάρου;». Θα μιλήσει ο Μανώλης Περακάκης, απόστρατος αξιωματικός από την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ