ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναχωρούν δύο μεταγωγικά για Αφγανιστάν

Αναχωρούν αύριο στις 10 το πρωί από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας δύο μεταγωγικά αεροσκάφη «C-130» με προορισμό το Καράτσι του Πακιστάν. Τα αεροσκάφη αυτά μεταφέρουν 43 στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που θα επανδρώσουν τη βάση τεχνικής υποστήριξης των ελληνικών μεταγωγικών αεροσκαφών που θα σταθμεύσουν στο Καράτσι και θα εκτελούν δρομολόγια στο Αφγανιστάν. Τα ίδια αεροσκάφη θα μεταφέρουν 11 στελέχη του Στρατού Ξηράς καθώς και τα υλικά στα πλαίσια της ανάπτυξης του κλιμακίου της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ)στο Καράτσι. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει φθάσει στην Καμπούλ ο προπομπός της ελληνικής δύναμης, η οποία συνολικά θα ξεπεράσει τους 150 άνδρες.

Εμετικού αντικομμουνισμού το ανάγνωσμα...

Παρουσιάστηκε χτες στο Γαλλικό Ινστιτούτο η «μαύρη Βίβλος του Κομμουνισμού»

Με έναν αφόρητο, εμετικό αντικομμουνισμό τρεις από τους συγγραφείς της γνωστής «Μαύρης βίβλου του κομμουνισμού», οι Γάλλοι Σ. Κουρτουά και Βερτέ και κάποιος γαλλόφωνος Γιαννακάκης, όλοι προφεσόροι, μιλώντας σε ένα παρδαλό ακροατήριο και προσκομίζοντας τα φαντάσματα του Εμφυλίου Πολέμου προσπάθησαν χτες το βράδυ να πλασάρουν τις διεστραμμένες τους ιδέες σαν χαρακτηριστικό του κομμουνισμού, τον οποίο χαρακτήρισαν εγκληματικό.

Μέχρι και τα αμέτρητα, αθώα θύματα των αμερικάνικων βομβών στο Βιετνάμ και στη Βόρεια Κορέα τα απέδωσαν στον κομμουνισμό. Ενώ ξεθάβοντας αραχνιασμένες ιστορίες μυστικών υπηρεσιών του ιμπεριαλισμού, της περιόδου του ψυχρού πολέμου, για γκούλακ, σεισμούς, λοιμούς και καταποντισμούς, ούτε λίγο ούτε πολύ το είπαν και αυτό: ότι ο κομμουνισμός προκαλούσε και λοιμούς για να σκοτώνει τους ανθρώπους με την πείνα.

Ετσι πρόλαβαν και μέτρησαν... για να αποδώσουν σαν θύματα του «εγκληματικού κομμουνισμού», όπως χαρακτηρίζουν τον κομμουνισμό, περί τα 90-100 εκατομμύρια ανθρώπους, φορτώνοντας στον κομμουνισμό αδιακρίτως θύματα λοιμών και εμφυλίων που προκάλεσαν οι ιμπεριαλιστές, με τις επεμβάσεις τους και την πολιτική τους.

Αυτός ο κάποιος κύριος Γιαννακάκης, προφεσόρος και αυτός στη Γαλλία, πρόλαβε και μέτρησε 50.000 θύματα του κομμουνισμού στην Ελλάδα. Οταν, όπως είπε, το ΚΚΕ ασκούσε εξουσία στην περίοδο του ΕΑΜ και του Εμφυλίου, αλλά και στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες όπου, κατά τον ομιλητή, ούτε λίγο ούτε πολύ, το ΚΚΕ διέταζε τα άλλα κομμουνιστικά κόμματα των χωρών αυτών να σφάζουν Ελληνες κομμουνιστές, πρόσφυγες και άλλους Ποντίους!

Ηταν τέτοιος και τόσο εμετικός ο αντικομμουνισμός των γυρολόγων αυτών του αντικομμουνισμού που ορισμένες φορές μέσα στην αίθουσα προκλήθηκαν και έντονες αντιδράσεις από ορισμένους που βρέθηκαν εκεί πιθανόν από περιέργεια, ενώ δεν έλειπαν οι κορόνες άλλων βαμπίρ του αντικομμουνισμού που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου, για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του αντικομμουνιστικού αυτού βιβλίου.

Προσβολή της ιστορικής μνήμης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Οι γνωστοί ποιητές Γιώργος Κακουλίδης και Ηλίας Λάγιος, αναφερόμενοι στη χτεσινή παρουσίαση του επαίσχυντου βιβλίου, στο Γαλλικό Ινστιντούτο, μας έδωσαν την παρακάτω δήλωση:

«Η παρουσίαση της Μαύρης Βίβλου του Κομμουνισμού στο Γαλλικό Ινστιτούτο πρωτίστως δε η ύπαρξη αυτής της βίβλου συνιστά προσβολή της ιστορικής μνήμης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τα όποια σφάλματα, τα όποια λάθη του κινήματος θα τα συζητήσουνε μεταξύ τους οι όπου επί γης κολασμένοι, συμπεριλαμβανομένων των σαράντα εκατομμυρίων νεκρών από πείνα ετησίως, τους οποίους ομολόγησε από βήματος ΟΗΕ όχι, κυρίες και κύριοι, κάποιος επαναστάτης, αλλά ο πλανητάρχης Μπους. Χαιρόμαστε, σημειολογικά, διότι την ελληνική έκδοση της επαίσχυντης Βίβλου προλογίζει το δημοσιογραφικό άθυρμα, το αλαλάζον κύμβαλο της Νέας Τάξης, Ριχάρδος Σωμερίτης. Απολογητής και προασπιστής πάσης χυδαίας επίθεσης της σύγχρονης κτηνωδίας».

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Ξεδιπλώνεται η αλληλεγγύη στους διωκόμενους καθηγητές

Το πλατύ κύμα συμπαράστασης και καταδίκης ενάντια στη δίωξη του Δημήτρη Ματζουράτου, γραμματέα της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, υποψήφιου νομάρχη, νομαρχιακού συμβούλου και στελέχους του ΚΚΕ και του επίσης εκπαιδευτικού Πέτρου Πετράτου, από το λαό της περιοχής χαιρετίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Την έμπρακτη συμπαράστασή τους έχουν εκφράσει πλήθος μαζικών φορέων, εργατικά σωματεία, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, το Νομαρχιακό Συμβούλιο, η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων, το ΕΒΕΚ-Ι, Δημοτικά Συμβούλια, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, Μαθητικά Συμβούλια.

«Διώκονται επειδή στάθηκαν δίπλα στους μαθητές και υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους να καθορίσουν, μέσα από δημοκρατικές εσωτερικές διαδικασίες τον αγώνα τους και τη μορφή που θα έχει απέναντι στις εισαγγελικές - αστυνομικές κι άλλες κατασταλτικές δυνάμεις που είχε επιστρατεύσει η κυβέρνηση για να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημά τους, φτάνοντας μέχρι το σημείο να ψηφίσει νέο Ιδιώνυμο», τονίζει στην ανακοίνωση η ΝΕ και στη συνέχεια αποκαλύπτει το ρόλο των άλλων κομμάτων.

Για την τοπική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως «στοχεύει στη συσκότιση του πρωτοπόρου ρόλου του ΚΚΕ και της αγωνιστικής στάσης των στελεχών του, στην προσπάθεια οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Για την παρέμβαση της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ σημειώνει ότι «αποσκοπεί στο να εμφανιστεί σαν υπερασπιστής των διωκόμενων εκπαιδευτικών, με στόχο το ψάρεμα ψήφων, λόγω της συσσωρευμένης δυσαρέσκειας του λαού», τη στιγμή που υπάρχει ταύτιση απόψεων σε βασικές κυβερνητικές επιλογές, ενώ για την τακτική της τοπικής ηγεσίας του νησιού υπογραμμίζει πως «επιδιώκει να πατά σε δύο βάρκες» και σημειώνει χαρακτηριστικά τη στάση του νομαρχιακού συμβούλου του ΣΥΝ που «εμφανώς αναζητά την απόσυρση δίωξης στα πλαίσια της δικαιοσύνης, δεν καταδικάζει όμως την τρομοκρατική δίωξη σαν μέθοδο κυβερνητικής τακτικής».

Στο πλευρό του Σ. Κόκκαλη ο ΣΕΒ

Παρά το ότι κατά καιρούς, τους έχει... στεναχωρήσει, με τις απαξιωτικές γι' αυτούς εκφράσεις του, χτες ο Σ. Κόκκαλης, έδειξε μεγάλη ικανοποίηση για την επίσκεψη των δύο προέδρων του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στις εγκαταστάσεις της «Ιντρακόμ» στην Παιανία. Αφορμή για την πραγματοποίηση της επίσκεψης - σύμφωνα με την ανακοίνωση της «Ιντρακόμ» - αποτέλεσε το ενδιαφέρον των βιομηχάνων να γνωρίσουν από κοντά τις δραστηριότητες της εταιρίας, καθώς και να συναντηθούν και να συζητήσουν με τον πρόεδρό της.

Βέβαια, μπορεί να ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψη, αλλά η συγκυρία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε, της προσδίδει άλλη διάσταση, αυτή της στήριξης των εκπροσώπων των μεγαλοβιομηχάνων προς τον Σωκράτη Κόκκαλη. Αναφορικά με τη δίωξη του Σ. Κοκκάλη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλος, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, σημειώνοντας απλά, ότι του θέματος θα επιληφθεί η δικαιοσύνη. «Ουδέν σχόλιο» ήταν η απάντηση του Σ. Κόκκαλη στην ίδια ερώτηση. Από την Παιανία, ο Οδ. Κυριακόπουλος βρήκε και την κατάλληλη αφορμή να δηλώσει προκλητικά για μια ακόμη φορά ότι «Ελληνας επιχειρηματίας καταδιώκεται και ότι η χώρα μας δυστυχώς δε θέλει να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα με τον τρόπο που θα έπρεπε να τη βοηθήσει, αφού ακόμα επικρατούν παλιές αντιλήψεις», καθιστώντας σαφές ότι για τους μεγαλοβιομηχάνους...«νέα αντίληψη» είναι τελικά κάτι παραπάνω από την πορεία υποταγής της οικονομικής πολιτικής στην ικανοποίηση των κατά καιρούς αξιώσεών τους.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.10 στην εκπομπή ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ τη συζήτηση του Κώστα Καραχάλιου με τους: Χρήστο Τσιντζιλώνη, ιστορικό, Δημήτρη Σέρβο, δημοσιογράφο και Ρούλα Ζαρκάδα, στέλεχος της ΚΝΕ, για τα 59 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.
  • Στις 19.00 στην εκπομπή ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, σε επανάληψη, μια συζήτηση του Θανάση Παπαρήγα, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, συζητάει με την Αννα Φραγκουδάκη, για το βιβλίο της «Η γλώσσα και το Εθνος 1880-1980. Εκατό χρόνια αγώνες για την αυθεντική ελληνική γλώσσα», των εκδόσεων ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ.
  • Στις 20.00 στην εκπομπή ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ, σε επανάληψη, ένα ταξίδι στην ιστορική μπουάτ ΑΠΑΝΕΜΙΑ, συζητώντας με τους δημιουργούς της για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή ΠΑΡΕΜΒΟΛΕΣ, που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου μια συζήτηση με τους προσκεκλημένους του: Ηρακλή Τσαβδαρίδη, πρόεδρο της ΠΟΔΝ και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή την πρόσφατη αποστολή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών στη Μέση Ανατολή.
  • Στις 23.00 στην εκπομπή Ο ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ, η Σοφία Αδαμίδου συναντά το συγγραφέα Θανάση Χειμωνά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ