ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΝΕ
Η ΕΠΟΝ είναι σύμβολο της πάλης των νέων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, η ΚΝΕ καλεί τους νέους, 59 χρόνια μετά να ακολουθήσουν το δρόμο που χάραξαν οι ΕΠΟΝίτες, για «να οικοδομήσουν με την πάλη τους τον κόσμο που ονειρεύονται». Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ έχει ως εξής:

«Συμπληρώνονται αύριο (σ.σ. σήμερα) 59 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, της πρωτοπόρας οργάνωσης νεολαίας, η οποία πλάι στο ΕΑΜ, με τη συμβολή του ΚΚΕ και κύριο αιμοδότη την ΟΚΝΕ πρωτοστάτησε στον αγώνα της νέας γενιάς για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική πρόοδο.

Η ΕΠΟΝ, σύμβολο και οργανωτής της πάλης των νέων ενάντια στο ντόπιο και τον ξένο φασισμό, τροφοδότησε τη δημιουργικότητά τους μέσα από την ομορφιά του αγώνα, υπεράσπισε τα δικαιώματά τους στη μόρφωση και τον πολιτισμό.

Η ΚΝΕ, συνεχιστής των αγωνιστικών παραδόσεων της ΕΠΟΝ, στέκεται με σεβασμό μπροστά στην ιστορία και στους αγωνιστές της. Αντλεί διδάγματα από τον αγώνα της και συνεχίζει την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, που αναδεικνύεται σε πάλη για την ίδια τη ζωή.

Σήμερα που η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα εντείνεται, στοχεύοντας σε όλο το φάσμα των δικαιωμάτων των νέων ανθρώπων, σήμερα που το μέλλον της νέας γενιάς διαγράφεται ζοφερό, η ΚΝΕ τους καλεί να ορθώσουν το ανάστημά τους, να οικοδομήσουν με την πάλη τους τον κόσμο που ονειρεύονται, που τους αξίζει και δικαιούνται. Τους καλεί να ακολουθήσουν το δρόμο που χάραξαν πριν 59 χρόνια οι ΕΠΟΝίτες.

Οι αγωνιστικές παραδόσεις της ΕΠΟΝ βρίσκουν σήμερα τη συνέχειά τους στους αγώνες της νεολαίας για το μέλλον της, για μια κοινωνία ελεύθερη από εκμετάλλευση, για την οικοδόμηση του λαϊκού μετώπου, για το σοσιαλισμό».

Αθλητικό μνημόσυνο στη φυλακή

Φυλακές Αίγινας. Εκκίνηση σε αγώνισμα ταχύτητας, οι αθλητές είναι κρατούμενοι, οι περισσότεροι μελλοθάνατοι
Φυλακές Αίγινας. Εκκίνηση σε αγώνισμα ταχύτητας, οι αθλητές είναι κρατούμενοι, οι περισσότεροι μελλοθάνατοι
Μέσα στις φυλακές, όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν, οι ΕΠΟΝίτες κρατούμενοι, καταδικασμένοι άλλοι σε θάνατο κι άλλοι σε ποινές 25 και 30 χρόνων, στα πλαίσια της οργανωμένης ζωής και πάλης, έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον αθλητισμό.

Είναι πολύ δύσκολο στον υπογράφοντα να περιγράψει τον αγώνα βόλεϊ, που έγινε στις 5 Μάη 1948 στην αυλή της Β` Ακτίνας των μελλοθανάτων των φυλακών της Αίγινας. Ο αγώνας έγινε ανάμεσα στις ομάδες «Ηλέκτρα» (1) και «Διαμάντω» (2), ενώ οι περισσότεροι αθλητές ήταν θανατοκατάδικοι.

Εδώ όμως θ' αφήσουμε να συνεχίσει την περιγραφή ο Μήτσος Στολίδης (3), πολιτικός κρατούμενος κι αυτός τότε, που παρακολούθησε τον αγώνα:

«... Ο αγώνας γίνεται στα πλαίσια μνημοσύνου το οποίο έχει διοργανώσει η ΕΠΟΝ στη μνήμη των 17 αγωνιστών που είχαν εκτελεστεί ένα χρόνο νωρίτερα, στις 19.6.47 στην Αίγινα...

Τέτοιες εκδηλώσεις συνοδεύονται με απονομές βραβείων τιμής, ανταλλαγές αναμνηστικών δώρων, αναδείξεις πρωτοπόρων της άμιλλας... Στην πρώτη γραμμή αυτών των εκδηλώσεων, ο εκπρόσωπος της Ομάδας, παλαίμαχοι σύντροφοι, οι λαϊκοί μας δήμαρχοι Χαραλαμπίδης Περιστεριού (που εκτελέστηκε δύο μήνες αργότερα στην Κέρκυρα) και Μουτάφης (4) της Κοκκινιάς που η καταδίκη του (128 φορές σε θάνατο) είχε συνταράξει το πανελλήνιο και είχε προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον για την τύχη των αγωνιστών της Αντίστασης στην Ελλάδα...

Σφυρίχτρα του σημερινού αγώνα είναι ο Στέλιος Βαγιακάκος, ο αδελφός του διεθνή ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού εκείνη την εποχή. Ο Στέλιος είναι ο οργανωτής των εκδηλώσεων από μέρους του συμβουλίου της ΕΠΟΝ της φυλακής μας στον αθλητικό τομέα. Ηταν η προσωποποίηση του άτεγκτου διαιτητή στους αγώνες και είχε για τον αθλητισμό γενικότερα το πάθος του Μανιάτη και τη φήμη του ονόματος. Αναγνωρισμένος αθλητικός "παράγοντας" φρόντιζε τα πάντα. Ακόμα και ποδοσφαιρικά παπούτσια είχε αποσπάσει από τον Ολυμπιακό! Ο καημός του ήταν τα ονόματα των ομάδων...

Σε τέτοιες εκδηλώσεις, τα αλληλέγγυα αισθήματα στους θυσιασμένους, είχαν τις προδιαγραφές τους. Ατσαλάκωτες αθλητικές στολές, να συμβολίζουν την περηφάνια των αγωνιστών που πέσανε όρθιοι. Καθαρές, φρεσκοβαμμένες γραμμές με ασβέστη το γήπεδο, σαν το καθαρό επίπεδο των ιδεών για τις οποίες θυσιάστηκαν. Στέρεο το τρίποδο του διαιτητή πάνω στο τσιμεντένιο προαύλιο, να ατενίζει με σιγουριά τον αγώνα που μας ένωνε. Η σφυρίχτρα δυνατή, επιβλητική σαν έκφραση της πειθαρχημένης ζωής μας. Η στιγμή του ενός λεπτού σιγής ν' ακολουθάει το νόημα της θυσίας τους με το "Πέσατε θύματα σεις..." κατανυκτικά! Και η απονομή των επάθλων, με τη λήξη της τελετής, μια υπόσχεση η κραυγή της νίκης...

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, το σημερινό παιχνίδι δεν έχει το φίλαθλο φανατισμό και διεξάγεται με ιερή κατάνυξη. Στο νου μας περνάνε ένα - ένα τα παλικάρια που έπεσαν στην πρώτη αυτή εκτέλεση στον Τούρλο της Αίγινας...».

1) Ηλέκτρα Αποστόλου, βρήκε τραγικό θάνατο απ' τους Γερμανούς κατακτητές και τους «Ελληνες» συνεργάτες τους.

2) Διαμάντω Κουμπάκη, εκτελέστηκε απ' τους ταγματασφαλίτες στο μπλόκο της Κοκκινιάς τον Αύγουστο 1944.

3) Δημήτρης Στολίδης, «Οι καταβολές μας - Σελίδες του Αγώνα», έκδοση «Τυποεκδοτική ΑΕ», 1998.

4) Ο Μουτάφης καθηγητής, Σωματικής Αγωγής, ήταν στέλεχος του ΚΚΕ.

ΕΠΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΕΠΟΝ ΑΘΗΝΑΣ 3-1

Ο συνάδελφος αθλητικογράφος της «Νέας Γενιάς» (Δημοσιογραφικό Οργανο του ΚΣ της ΕΠΟΝ), στο τεύχος του Φλεβάρη 1946, περιγράφει τον αγώνα που έγινε με την ευκαιρία του Α' Αντιφασιστικού Δημοκρατικού Συνεδρίου της ΕΠΟΝ:

«Την Παρασκευή 18 Γενάρη στις 3.30 τ' απόγευμα στο γήπεδο Πανιωνίου (Ν. Σμύρνης) έγινε ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ομάδων ΕΠΟΝ Πειραιά - ΕΠΟΝ Αθήνας. Στον αγώνα παραβρέθηκε εκτός από το ΚΣ της ΕΠΟΝ και τους αντιπροσώπους του Συνεδρίου κι ο Γραμματέας της ΠΟΔΝ Γκι ντε Μπουασόν.

Από καιρό κρατούσε σε αναμονή τους ΕΠΟΝίτες και τη φίλαθλη νεολαία το ματς ΕΠΟΝ Πειραιά - ΕΠΟΝ Αθήνας. Για πρώτη φορά θα γινόταν μια τέτοια συνάντηση ανάμεσα σε ΕΠΟΝίτικες ομάδες που τη σύνθεσή τους αποτελούσαν οι πιο διαλεχτοί ποδοσφαιριστές μας.

Ετσι δεν ήταν καθόλου εκπληκτικό που παρ' όλο το τσουχτερό ξεροβόρι, το γήπεδο του Πανιωνίου είχε γεμίσει από νωρίς. Ακόμα πρώτη φορά αντίκρισε τέτοιου είδους φιλάθλους, που στην έξοδο των ομάδων αντί σφυρίγματα, αλαλαγμούς, κραυγές, ακούστηκε απ' όλους Αθηναίους και Πειραιώτες το ίδιο τραγούδι: "Εμπρός ΕΠΟΝίτες αδέλφια και πάλι"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ