ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μερική «χαλάρωση» της ομηρίας Αραφάτ ενώ συνεχίζεται το αιματοκύλισμα

Αυξάνει, εκατέρωθεν, ο κατάλογος των νεκρών, ενώ η αποχώρηση των ισραηλινών τεθωρακισμένων από την περίμετρο των γραφείων του Αραφάτ στη Ραμάλα, προκαλεί θύελλα αντιδράσεων με τον Σαρόν στο μάτι του κυκλώνα

Ο Μ. Χαγιέκ δολοφονήθηκε από τον ισραηλινό στρατό ενώ μετέφερε την έγκυο γυναίκα του στο νοσοκομείο

Associated Press

Ο Μ. Χαγιέκ δολοφονήθηκε από τον ισραηλινό στρατό ενώ μετέφερε την έγκυο γυναίκα του στο νοσοκομείο
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

Και χωρίς βομβαρδισμούς και επιδρομές, το αίμα δε σταματά να ρέει στην ταραγμένη περιοχή. Η ισραηλινή απόφαση να αποσυρθούν τα τανκς από την περίμετρο των προεδρικών εγκαταστάσεων του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα δεν κατεύνασε τα πνεύματα καθώς η απαγόρευση εξόδου από την πόλη για τον Παλαιστίνιο ηγέτη, παραμένει πάντα σε ισχύ. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα, ζήτησε «πλήρη ελευθερία κινήσεων» για τον Γιάσερ Αραφάτ ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εξέφραζε την άποψη ότι χρειάζονται νέα «δημιουργικά σχέδια» αποκλιμάκωσης της κρίσης καθώς είναι σαφές ότι τα υπάρχοντα, που απαιτούν την επικράτηση πολυήμερης ηρεμίας πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, έχουν αποτύχει.

Δύο άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά στάσης λεωφορείου στον εποικισμό Νέβε Γιαακόβ, στα βόρεια της ανατολικής Ιερουσαλήμ, τραυματίζοντας τουλάχιστον 10 ανθρώπους. Ισραηλινοί στρατιώτες και έποικοι άνοιξαν πυρ κατά των ενόπλων με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ένας. Ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε το γειτονικό παλαιστινιακό χωριό Νταχίγια ελ Μεγαρίντ, εικάζοντας ότι οι ένοπλοι προέρχονται από εκεί, και ερευνούν τα σπίτια για να ανακαλύψουν τον έτερο επιτιθέμενο.

Μόλις δύο ώρες νωρίτερα, άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν 4 Ισραηλινοί πολίτες και κινούνταν σε δρόμο κοντά στον εποικισμό Νόκντιμ, νοτίως της Βηθλεέμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο από τους επιβαίνοντες και να τραυματιστούν δύο άλλοι, ανάμεσα στους οποίους και μία έγκυος. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα».

Νωρίτερα, χθες, σε σημείο ελέγχου κοντά στο προσφυγικό στρατόπεδο Μπαλάτα έξω από τη Νάμπλους, Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά παλαιστινιακού αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός, να τραυματιστεί σοβαρά ο πατέρας του και ελαφρότερα η σύζυγός του, η οποία γέννησε, λίγο αργότερα, στο νοσοκομείο της Νάμπλους. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «είχε πληροφορίες πως το αυτοκίνητο ήταν ύποπτο».

Στο ίδιο σημείο ελέγχου, την Κυριακή, είχε τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά άλλη μια έγκυος, που επίσης γέννησε αργότερα στη Νάμπλους. Επίσης, το πρωί, μια 15χρονη Παλαιστίνια έπεσε νεκρή από ισραηλινά πυρά σε σημείο ελέγχου έξω από την Τουλκαρέμ επειδή αποπειράθηκε να μαχαιρώσει ένα στρατιώτη. Στη Χεβρώνα, ένας 16χρονος κάτοικος του εποικισμού τραυματιζόταν σοβαρά από τα πυρά ενόπλων.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Γκίντεον Μέιρ, δήλωνε ότι «κάθε νέα τρομοκρατική επίθεση απομακρύνει την προοπτική ειρήνευσης». Εντούτοις, πολλοί αναλυτές υπογράμμιζαν ότι παρά το βαρύ φόρο αίματος, το σύνολο των βίαιων περιστατικών έχει λάβει χώρα εντός των κατειλημμένων εδαφών και όχι επί ισραηλινού εδάφους.

Η ένταση είχε, ήδη, οξυνθεί και πάλι από την Κυριακή το βράδυ, όταν το θωρακισμένο αυτοκίνητο του προέδρου του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, Αχμέντ Κορέι, δέχτηκε βροχή από σφαίρες πλησιάζοντας σε ισραηλινό σημείο ελέγχου, κατευθυνόμενο από τη Ραμάλα στη συνοικία της ανατολικής Ιερουσαλήμ Αμπού Ντις, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρεται ότι «δεν αναγνωρίστηκε το αυτοκίνητο από τους στρατιώτες, οι οποίοι έριξαν προειδοποιητικά πυρά στον αέρα όταν το είδαν να κατευθύνεται με ταχύτητα επάνω τους» και εκφράζεται η λύπη της στρατιωτικής ηγεσίας για το συμβάν.

Από το γραφείο του Αχμέντ Κορέι, όμως, υπογραμμιζόταν ότι είχε ενημερωθεί εγκαίρως ο ισραηλινός στρατός για τη μετακίνηση και πως το αυτοκίνητο έχει δεχτεί τουλάχιστον 8 σφαίρες. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ έσπευσε να τηλεφωνήσει στον Αχμέντ Κορέι ζητώντας συγνώμη. Την Κυριακή το πρωί, ισραηλινά τεθωρακισμένα είχαν εισβάλλει, για πολλοστή φορά, στη Ράφα και στην Κχαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ μια ημέρα νωρίτερα, σε ανάλογη επιχείρηση στη Ράφα, είχαν τραυματιστεί 19 Παλαιστίνιοι.

Ο Σαρόν σε αδιέξοδο;

Αποχώρησαν, χτες τα ξημερώματα, από την περίμετρο της έδρας της Π. Αρχής στη Ραμάλα, τα ισραηλινά τεθωρακισμένα, μετά από τη σχετική απόφαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου για «μερική χαλάρωση» της ομηρίας Αραφάτ. Η απόφαση αυτή, όμως, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και βρίσκει τον Αριέλ Σαρόν να δέχεται πυρά πανταχόθεν. Οι ακροδεξιοί συγκυβερνώντες του δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους και απειλούν με αποχώρηση από την κυβέρνηση αν «συνεχιστεί ο ολισθηρός δρόμος της χαλάρωσης των μέτρων». Η ισραηλινή φιλειρηνική αριστερά μιλά για μια απόφαση που δεν αλλάζει τίποτε και επιμένει στην άμεση στρατιωτική αποχώρηση από τα κατεχόμενα εδάφη.

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις και της παλαιστινιακής πλευράς καθώς υποστηρίζει ότι εφόσον ικανοποιήθηκε το ισραηλινό αίτημα περί σύλληψης των υπόπτων για τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού, ο Γιάσερ Αραφάτ θα έπρεπε να έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων και να μην περιορίζεται εντός των ορίων της Ραμάλα, όπου, ούτως ή άλλως, μετακινούνταν όλο αυτόν τον καιρό. Οπως ανακοίνωσαν οι Σάεμπ Ερακάτ και Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση ασφαλείας, ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς.

«Οσο πιο σύντομα έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων ο Παλαιστίνιος ηγέτης, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα» δήλωνε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα, που άρχισε, χθες, επίσκεψη στην περιοχή και συναντήθηκε με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών. Ο ίδιος ο Σιμόν Πέρες δε δίστασε να δηλώσει ότι «δε συμφωνεί με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου». Σχολιάζοντας, πάντως, την ισραηλινή τακτική «ομηρίας» του Γιάσερ Αραφάτ, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Μπιρ Ζάιτ, Σάλεχ Τζαουάντ, εκτιμούσε ότι, αντίθετα με τις προθέσεις του, ο Αριέλ Σαρόν κατάφερε να συσπειρώσει τους Παλαιστινίους στο πρόσωπο του Αραφάτ, που εμφανίζεται με τη μεγαλύτερη δημοτικότητα των τελευταίων μηνών.

«Γέφυρα» από Κατσάβ

Ετοιμος να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία για να συζητήσει τη σαουδαραβική πρόταση περί άμεσης αποκατάστασης των ισραηλινο-αραβικών διπλωματικών σχέσεων εφόσον το Ισραήλ αποχωρήσει στα σύνορα του 1967, δήλωσε ο Ισραηλινός Πρόεδρος Μοσέ Κατσάβ, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ, για τον ίδιο λόγο, ο Πρίγκιπας διάδοχος Αμπντουλάχ. Μάλιστα, πληροφορίες φέρουν τον Αριέλ Σαρόν να ζήτησε τη διαμεσολάβηση της Ουάσιγκτον για να κανονιστεί μια συνάντηση. Η πρόταση, που φέρεται να υποστηρίζουν πολλές αραβικές χώρες, αναμένεται να κατατεθεί και στην αραβική σύνοδο, τον επόμενο μήνα, στη Βηρυτό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΣ ΠΟΔΝ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
Γιάσερ Αραφάτ: «Δεν εγκαταλείπω το δρόμο της ειρήνης»

Από τη συνάντηση της αποστολής της ΠΟΔΝ με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, τον υπουργό Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας Ναμπίλ Σάαθ και τον υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Χασάν Ασφούρ, στις προεδρικές εγκαταστάσεις στη Ραμάλα
Από τη συνάντηση της αποστολής της ΠΟΔΝ με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, τον υπουργό Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας Ναμπίλ Σάαθ και τον υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Χασάν Ασφούρ, στις προεδρικές εγκαταστάσεις στη Ραμάλα
Της απεσταλμένης μας, Ελένης ΜΑΥΡΟΥΛΗ.--

«Εχετε δει πουθενά αλλού στον κόσμο τις γυναίκες να γεννούν στο δρόμο, και συχνά να πεθαίνουν και αυτές και τα μωρά τους, επειδή κάποιος στρατιώτης δεν τους επιτρέπει να μεταβούν στο μαιευτήριο; Εχετε αντικρίσει πουθενά αλλού τέτοιο εξευτελισμό της ανθρώπινης υπόστασης, σε στρατιωτικά σημεία ελέγχου, μέσα στο ίδιο το έδαφός μας; Θυμάστε, πουθενά αλλού στον κόσμο, μια δύναμη κατοχής, που ελέγχει τους υδάτινους πόρους της κατακτημένης γης, να βομβαρδίζει τα ελάχιστα πηγάδια που έχουν απομείνει στους κατακτημένους και να μην επιτρέπει να μεταφερθεί σε αυτές τις περιοχές, νερό; Κι όμως, αυτά γίνονται εδώ. Αυτό συμβαίνει σήμερα στη Ναμπλούς και σε άλλες πόλεις των παλαιστινιακών εδαφών».

Με αυτά τα λόγια άνοιξε τη συνάντηση με τις αντιπροσωπείες της αποστολής της ΠΟΔΝ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, το Σάββατο 16 Φλεβάρη, στην, περικυκλωμένη από ισραηλινά τανκς, έδρα του στη Ραμάλα, λίγα μόλις 24ωρα πριν την εξαπόλυση ολομέτωπης ισραηλινής επίθεσης στα αυτόνομα εδάφη και ενώ, ήδη, οι βομβαρδισμοί διαφόρων σημείων των παλαιστινιακών εδαφών είχαν λάβει χαρακτήρα καθημερινότητας. Μια συνάντηση, που παρά το φόρτο εργασίας της συγκεκριμένης ημέρας καθώς είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, δεν είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Αντίθετα, διήρκεσε αρκετή ώρα και παρόντες ήταν ο υπουργός Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας της Π. Αρχής, Ναμπίλ Σάαθ και ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Χασάν Ασφούρ. Ο ίδιος ο Γιάσερ Αραφάτ, με λόγο έντονο και συναισθηματικά φορτισμένο για τον οποίο, μάλιστα, ζήτησε συγνώμη από την αντιπροσωπεία, ήταν χείμαρρος.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει το ο,τιδήποτε είχε συμφωνηθεί. Η συμφωνία του Οσλο άνοιξε τις διπλωματικές πόρτες στο Ισραήλ για ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, σε αντίθεση με ό,τι έγινε με τις προηγούμενες συμφωνίες που είχε υπογράψει με την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει ότι η στάση της αυτή έχει αντίκτυπο σε όλη την περιοχή, όχι μόνο εδώ. Δεν πρόκειται μόνο για το θέμα της Παλαιστίνης. Είναι γνωστό ότι αυτή η γη είναι ιερή και για τους μουσουλμάνους και για τους χριστιανούς», συνέχισε εμφανώς οργισμένος ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Και προσέθεσε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι η τελευταία απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που αναγνωρίζει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος δεν ψηφίστηκε μόνο από 3 χώρες: τις ΗΠΑ, τα νησιά Μάρσαλ και το Ισραήλ. Και είμαι σίγουρος ότι, αν στέλναμε έναν διπλωματικό αντιπρόσωπο στα νησιά Μάρσαλ, θα αντιλαμβάνονταν την κατάσταση και θα άλλαζαν την ψήφο τους», κατέληξε μειδιώντας με νόημα.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης απέφυγε να αναφερθεί εκτενώς στη στάση των ΗΠΑ και της υπόλοιπης διεθνούς κοινότητας, αρκούμενος να τονίσει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, λίγο μετά τις 11 Σεπτέμβρη, είχε δημοσίως αναγνωρίσει το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού σε ανεξάρτητο κράτος, ενώ συμπλήρωσε ότι η διεθνής κοινότητα, γενικώς, δείχνει κατανόηση, μόνο που αυτό δε σταματά την ισραηλινή στρατιωτική κλιμάκωση.

«Ημουν, είμαι και θα είμαι πρόθυμος να εφαρμόσω το αίτημα που προβάλλει τόσο πολύ η ισραηλινή πλευρά για εκεχειρία 7 ημερών. Αλλωστε, μην ξεχνάτε ότι πριν την τελευταία κλιμάκωση υπήρχε ηρεμία για 24 ημέρες. Κι όμως, δεν τους φάνηκε αρκετό, γεγονός που αποδεικνύει ότι το θέμα δεν είναι η εκεχειρία. Αλλα είναι τα σχέδια της ισραηλινής ηγεσίας. Ολες αυτές τις τελευταίες ημέρες ζούμε σε ένα καθεστώς διαρκούς στρατιωτικής κλιμάκωσης, από άκρη σε άκρη των παλαιστινιακών εδαφών. Σκοτώνουν τον παλαιστινιακό λαό, τα παιδιά του, τις γυναίκες του, γκρεμίζουν τα σπίτια του, εισβάλλουν στις πόλεις του, βομβαρδίζουν τα εδάφη του, καταστρέφουν τις καλλιέργειές του».

«Εχουν ξεριζώσει το 50% των ελαιοδέντρων του, δέντρα που συνηθίζαμε να τα αποκαλούμε ρωμαϊκά, γιατί έχουν χιλιάδες χρόνια ζωής. Είναι αυτό η ειρήνη των γενναίων που υπέγραψα με τον Γιτζάκ Ράμπιν; Δεν είναι αυτό τρομοκρατία; Δεν είναι απαρτχάιντ;» αναρωτήθηκε ο Γιάσερ Αραφάτ, καταλήγοντας ότι δε θα πάψει ποτέ να πιστεύει στη δυνατότητα πολιτικής λύσης και επίτευξης δίκαιης ειρήνης που θα εξασφαλίσει στους δύο λαούς ηρεμία και δύο βιώσιμα γειτονικά κράτη.

Εκ μέρους των οργανώσεων που συμμετείχαν στην αποστολή αλλά και, συνολικά, της ΠΟΔΝ ο Πρόεδρός της, Ηρακλής Τσαβδαρίδης, τόνισε ότι η επίσκεψη αυτή έχει χαρακτήρα αλληλεγγύης, αλλά και την έννοια της έμπρακτης υποστήριξης και αναγνώρισης του σθένους του παλαιστινιακού λαού, αλλά και της εκλεγμένης ηγεσίας του, υπό τον Πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ, γεγονός που φαίνεται, μέρος της ισραηλινής ηγεσίας και όχι μόνο, προσπαθούν να υποσκάψουν με κάθε τρόπο. Ο Πρόεδρος της ΠΟΔΝ επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα τήρησης ίσων αποστάσεων, καθώς είναι σαφές ότι ο παλαιστινιακός λαός αγωνίζεται για τα νόμιμα δικαιώματά του σε ένα ανεξάρτητο και βιώσιμο κράτος, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για την αποχώρηση των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στα σύνορα του 1967, τη διάλυση των εποικισμών και το δικαίωμα της επιστροφής των προσφύγων. «Ολα αυτά, κατέληξε ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, είναι μείζονα ζητήματα που δε θα έπρεπε κανείς να ξεχνά ή να περιθωριοποιεί, θέτοντας απομονωμένα και μόνο το αίτημα της τήρησης εκεχειρίας ή των μονομερών υποχωρήσεων προς ένα λαό που βρίσκεται ήδη υπό κατοχή».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση συνένοχη στην ισραηλινή επιθετικότητα

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν το ψήφισμα του ΕΚ για το Μεσανατολικό

Επεξηγώντας την ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Μέση Ανατολή, ο Κ. Αλυσσανδράκης ανέφερε τα εξής:

«Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Μέση Ανατολή, μολονότι αποδίδει κάποιες ευθύνες στην κυβέρνηση του Ισραήλ, κινείται μέσα στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής των ίσων αποστάσεων. Για το λόγο αυτό οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ δεν το ψηφίσαμε.

Το ΚΚΕ καταδικάζει την κατάφωρη παραβίαση των διεθνών συνθηκών, του διεθνούς δικαίου και των διμερών συμφωνιών από την κυβέρνηση του Ισραήλ και ιδιαίτερα την επιθετικότητα και βαρβαρότητα των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα. Θεωρούμε απαράδεκτο και ζητάμε τον άμεσο τερματισμό του βάρβαρου αποκλεισμού στη Ραμάλα, της έδρας του προέδρου Αραφάτ, και ουσιαστικά της ίδιας της Παλαιστινιακής Αρχής. Καταδικάζουμε επίσης την αυξανόμενη και αδιάκριτη βία που επιδεικνύουν οι δυνάμεις του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό πληθυσμό με αποτέλεσμα οι Παλαιστίνιοι να θρηνούν εκατοντάδες θύματα και χιλιάδες τραυματίες ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό και να υπόκεινται σε μια συνεχή καταστροφή των υποδομών, ακόμα και των ίδιων των κατοικιών τους και των χωραφιών τους.

Χαιρετίζουμε την πάλη του παλαιστινιακού λαού για μια δίκαιη και ειρηνική λύση, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα του για την ίδρυση δικού του ανεξάρτητου κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Χαιρετίζουμε επίσης όλους τους Ισραηλινούς δημοκράτες που αντιτίθεται στη βαρβαρότητα που επιδεικνύει η κυβέρνησή τους, που αγωνίζονται για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση και που αρνούνται, πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους, να υπηρετήσουν τις άνομες και απάνθρωπες κυβερνητικές ενέργειες. Ειδικότερα εκδηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους Ισραηλινούς στρατιώτες που αρνούνται να γίνουν δολοφόνοι αμάχων.

Θεωρούμε ότι η μέχρι σήμερα στάση της ΕΕ, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις δε συνέβαλε στη λύση του Παλαιστινιακού. Αντίθετα, στα πλαίσια της προώθησης μαζί με τις ΗΠΑ της νέας τάξης πραγμάτων και με την τακτική των ίσων αποστάσεων από το θύτη και το θύμα, επιτρέπει τη διαιώνιση του προβλήματος προκειμένου να το αξιοποιήσει ανάλογα με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή και ευρύτερα.

Καλούμε τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών και κυρίως αυτές των χωρών που εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και την ΕΕ, να θέσουν στον ΟΗΕ το ζήτημα της αυξανόμενης έντασης στη Μέση Ανατολή, της μη εφαρμογής των μέχρι σήμερα αποφάσεων του ΟΗΕ και της παραβίασής τους από το Ισραήλ και να καλέσουν το τελευταίο να συμβάλλει στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματος, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ζουν σε ένα ανεξάρτητο κράτος, γεγονός που θα συμβάλει αποφασιστικά στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ