Τρίτη 26 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μερική «χαλάρωση» της ομηρίας Αραφάτ ενώ συνεχίζεται το αιματοκύλισμα

Αυξάνει, εκατέρωθεν, ο κατάλογος των νεκρών, ενώ η αποχώρηση των ισραηλινών τεθωρακισμένων από την περίμετρο των γραφείων του Αραφάτ στη Ραμάλα, προκαλεί θύελλα αντιδράσεων με τον Σαρόν στο μάτι του κυκλώνα

Ο Μ. Χαγιέκ δολοφονήθηκε από τον ισραηλινό στρατό ενώ μετέφερε την έγκυο γυναίκα του στο νοσοκομείο

Associated Press

Ο Μ. Χαγιέκ δολοφονήθηκε από τον ισραηλινό στρατό ενώ μετέφερε την έγκυο γυναίκα του στο νοσοκομείο
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

Και χωρίς βομβαρδισμούς και επιδρομές, το αίμα δε σταματά να ρέει στην ταραγμένη περιοχή. Η ισραηλινή απόφαση να αποσυρθούν τα τανκς από την περίμετρο των προεδρικών εγκαταστάσεων του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα δεν κατεύνασε τα πνεύματα καθώς η απαγόρευση εξόδου από την πόλη για τον Παλαιστίνιο ηγέτη, παραμένει πάντα σε ισχύ. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα, ζήτησε «πλήρη ελευθερία κινήσεων» για τον Γιάσερ Αραφάτ ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εξέφραζε την άποψη ότι χρειάζονται νέα «δημιουργικά σχέδια» αποκλιμάκωσης της κρίσης καθώς είναι σαφές ότι τα υπάρχοντα, που απαιτούν την επικράτηση πολυήμερης ηρεμίας πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, έχουν αποτύχει.

Δύο άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά στάσης λεωφορείου στον εποικισμό Νέβε Γιαακόβ, στα βόρεια της ανατολικής Ιερουσαλήμ, τραυματίζοντας τουλάχιστον 10 ανθρώπους. Ισραηλινοί στρατιώτες και έποικοι άνοιξαν πυρ κατά των ενόπλων με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ένας. Ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε το γειτονικό παλαιστινιακό χωριό Νταχίγια ελ Μεγαρίντ, εικάζοντας ότι οι ένοπλοι προέρχονται από εκεί, και ερευνούν τα σπίτια για να ανακαλύψουν τον έτερο επιτιθέμενο.

Μόλις δύο ώρες νωρίτερα, άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν 4 Ισραηλινοί πολίτες και κινούνταν σε δρόμο κοντά στον εποικισμό Νόκντιμ, νοτίως της Βηθλεέμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο από τους επιβαίνοντες και να τραυματιστούν δύο άλλοι, ανάμεσα στους οποίους και μία έγκυος. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα».

Νωρίτερα, χθες, σε σημείο ελέγχου κοντά στο προσφυγικό στρατόπεδο Μπαλάτα έξω από τη Νάμπλους, Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά παλαιστινιακού αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός, να τραυματιστεί σοβαρά ο πατέρας του και ελαφρότερα η σύζυγός του, η οποία γέννησε, λίγο αργότερα, στο νοσοκομείο της Νάμπλους. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «είχε πληροφορίες πως το αυτοκίνητο ήταν ύποπτο».

Στο ίδιο σημείο ελέγχου, την Κυριακή, είχε τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά άλλη μια έγκυος, που επίσης γέννησε αργότερα στη Νάμπλους. Επίσης, το πρωί, μια 15χρονη Παλαιστίνια έπεσε νεκρή από ισραηλινά πυρά σε σημείο ελέγχου έξω από την Τουλκαρέμ επειδή αποπειράθηκε να μαχαιρώσει ένα στρατιώτη. Στη Χεβρώνα, ένας 16χρονος κάτοικος του εποικισμού τραυματιζόταν σοβαρά από τα πυρά ενόπλων.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Γκίντεον Μέιρ, δήλωνε ότι «κάθε νέα τρομοκρατική επίθεση απομακρύνει την προοπτική ειρήνευσης». Εντούτοις, πολλοί αναλυτές υπογράμμιζαν ότι παρά το βαρύ φόρο αίματος, το σύνολο των βίαιων περιστατικών έχει λάβει χώρα εντός των κατειλημμένων εδαφών και όχι επί ισραηλινού εδάφους.

Η ένταση είχε, ήδη, οξυνθεί και πάλι από την Κυριακή το βράδυ, όταν το θωρακισμένο αυτοκίνητο του προέδρου του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, Αχμέντ Κορέι, δέχτηκε βροχή από σφαίρες πλησιάζοντας σε ισραηλινό σημείο ελέγχου, κατευθυνόμενο από τη Ραμάλα στη συνοικία της ανατολικής Ιερουσαλήμ Αμπού Ντις, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρεται ότι «δεν αναγνωρίστηκε το αυτοκίνητο από τους στρατιώτες, οι οποίοι έριξαν προειδοποιητικά πυρά στον αέρα όταν το είδαν να κατευθύνεται με ταχύτητα επάνω τους» και εκφράζεται η λύπη της στρατιωτικής ηγεσίας για το συμβάν.

Από το γραφείο του Αχμέντ Κορέι, όμως, υπογραμμιζόταν ότι είχε ενημερωθεί εγκαίρως ο ισραηλινός στρατός για τη μετακίνηση και πως το αυτοκίνητο έχει δεχτεί τουλάχιστον 8 σφαίρες. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ έσπευσε να τηλεφωνήσει στον Αχμέντ Κορέι ζητώντας συγνώμη. Την Κυριακή το πρωί, ισραηλινά τεθωρακισμένα είχαν εισβάλλει, για πολλοστή φορά, στη Ράφα και στην Κχαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ μια ημέρα νωρίτερα, σε ανάλογη επιχείρηση στη Ράφα, είχαν τραυματιστεί 19 Παλαιστίνιοι.

Ο Σαρόν σε αδιέξοδο;

Αποχώρησαν, χτες τα ξημερώματα, από την περίμετρο της έδρας της Π. Αρχής στη Ραμάλα, τα ισραηλινά τεθωρακισμένα, μετά από τη σχετική απόφαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου για «μερική χαλάρωση» της ομηρίας Αραφάτ. Η απόφαση αυτή, όμως, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και βρίσκει τον Αριέλ Σαρόν να δέχεται πυρά πανταχόθεν. Οι ακροδεξιοί συγκυβερνώντες του δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους και απειλούν με αποχώρηση από την κυβέρνηση αν «συνεχιστεί ο ολισθηρός δρόμος της χαλάρωσης των μέτρων». Η ισραηλινή φιλειρηνική αριστερά μιλά για μια απόφαση που δεν αλλάζει τίποτε και επιμένει στην άμεση στρατιωτική αποχώρηση από τα κατεχόμενα εδάφη.

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις και της παλαιστινιακής πλευράς καθώς υποστηρίζει ότι εφόσον ικανοποιήθηκε το ισραηλινό αίτημα περί σύλληψης των υπόπτων για τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού, ο Γιάσερ Αραφάτ θα έπρεπε να έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων και να μην περιορίζεται εντός των ορίων της Ραμάλα, όπου, ούτως ή άλλως, μετακινούνταν όλο αυτόν τον καιρό. Οπως ανακοίνωσαν οι Σάεμπ Ερακάτ και Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση ασφαλείας, ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς.

«Οσο πιο σύντομα έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων ο Παλαιστίνιος ηγέτης, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα» δήλωνε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα, που άρχισε, χθες, επίσκεψη στην περιοχή και συναντήθηκε με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών. Ο ίδιος ο Σιμόν Πέρες δε δίστασε να δηλώσει ότι «δε συμφωνεί με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου». Σχολιάζοντας, πάντως, την ισραηλινή τακτική «ομηρίας» του Γιάσερ Αραφάτ, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Μπιρ Ζάιτ, Σάλεχ Τζαουάντ, εκτιμούσε ότι, αντίθετα με τις προθέσεις του, ο Αριέλ Σαρόν κατάφερε να συσπειρώσει τους Παλαιστινίους στο πρόσωπο του Αραφάτ, που εμφανίζεται με τη μεγαλύτερη δημοτικότητα των τελευταίων μηνών.

«Γέφυρα» από Κατσάβ

Ετοιμος να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία για να συζητήσει τη σαουδαραβική πρόταση περί άμεσης αποκατάστασης των ισραηλινο-αραβικών διπλωματικών σχέσεων εφόσον το Ισραήλ αποχωρήσει στα σύνορα του 1967, δήλωσε ο Ισραηλινός Πρόεδρος Μοσέ Κατσάβ, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ, για τον ίδιο λόγο, ο Πρίγκιπας διάδοχος Αμπντουλάχ. Μάλιστα, πληροφορίες φέρουν τον Αριέλ Σαρόν να ζήτησε τη διαμεσολάβηση της Ουάσιγκτον για να κανονιστεί μια συνάντηση. Η πρόταση, που φέρεται να υποστηρίζουν πολλές αραβικές χώρες, αναμένεται να κατατεθεί και στην αραβική σύνοδο, τον επόμενο μήνα, στη Βηρυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ