Τρίτη 26 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Δολοφονική η κυβερνητική πολιτική

Ανακοίνωση-καταγγελία της ΕΕΔΔΑ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταγγέλλει με αγανάκτηση τους συνεχείς μαζικούς βομβαρδισμούς της κυβέρνησης της Κολομβίας στη μέχρι πριν από λίγο αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή όπου διεξάγονταν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-ER). Με πρόσχημα την αεροπειρατεία και την απαγωγή ενός γερουσιαστή, η κυβέρνηση του Αντρές Παστράνα διέκοψε απότομα και μονομερώς τις συνομιλίες και πέρασε στο επόμενο στάδιο: Βομβαρδίζει ανηλεώς την περιοχή με τελευταίου τύπου αεροπλάνα και ελικόπτερα που μόλις παρέλαβε από τις ΗΠΑ μέσα στα πλαίσια του Σχεδίου Κολομβία, και προχωράει στην ανακατάληψή της σκορπώντας παντού το θάνατο και στρώνοντας το δρόμο για την είσοδο και το μακάβριο έργο των παραστρατιωτικών ομάδων.

Θύματα για μια ακόμα φορά ο άμαχος πληθυσμός, που σήμερα βομβαρδίζεται και αύριο θα σφαγιάζεται για την υποστήριξή του στους αντάρτες, και οι ελπίδες του κολομβιανού λαού για μια ειρήνη με πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη, για μια νέα πατρίδα, ανεξάρτητη, κυρίαρχη και δημοκρατική.

Τα γεγονότα είχαν προαποφασιστεί και η δοκιμή τους είχε γίνει έναν μήνα πριν, όταν η διακοπή των διαπραγματεύσεων και η είσοδος του στρατού στην περιοχή αποφεύχθηκαν στο παραπέντε από τις κοινές προσπάθειες των ανταρτών και των χωρών φίλων του διαλόγου και τη γρήγορη αντίδραση του κινήματος αλληλεγγύης. Τώρα όλα έγιναν με ταχύτητα φωτός.

Η ευθύνη για τα αιματηρά γεγονότα στην Κολομβία βαρύνει εξ ολοκλήρου την κυβέρνηση του Αντρές Παστράνα, την ολιγαρχία της χώρας και τον βορειοαμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Καταγγέλλουν τις FARC-EP για τρομοκρατία, αυτοί που χρόνια τώρα ασκούν την κρατική τρομοκρατία, με τη δημιουργία, εκπαίδευση και χρηματοδότηση των παραστρατιωτικών οργανώσεων, των ταγμάτων θανάτου. Παράλληλα, τα γεγονότα αυτά δεν είναι καθόλου άσχετα με την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί αυτή την εποχή στη Βενεζουέλα και τις προσπάθειες της εκεί ντόπιας ολιγαρχίας να ανατραπεί η κυβέρνηση Τσάβες και να τερματιστούν οι αλλαγές που συντελούνται. Η καταστολή των λαϊκών κινημάτων στην καταταλαιπωρημένη περιοχή των Ανδεων είναι σήμερα ο υπ' αριθμόν 1 στόχος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη Λατινική Αμερική.

Η ΕΕΔΔΑ καλεί τους Ελληνες εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τις μαζικές οργανώσεις και κάθε προοδευτικό άνθρωπο, να καταγγείλουν τα σχέδια του ιμπεριαλισμού στην περιοχή, να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του κολομβιανού λαού και να στηρίξουν πολιτικά, οικονομικά και ηθικά το αντάρτικο κίνημα της Κολομβίας, που αγωνίζεται για ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατικές ελευθερίες, για ανεξαρτησία και εθνική κυριαρχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ