ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή

Τη συγκαλεί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας για να συζητηθεί το πλαίσιο δράσης για τη συνέχιση των αγροτικών κινητοποιήσεων και η διοργάνωση του πανελλαδικού αγωνιστικού γιορτασμού του Κιλελέρ

Την ερχόμενη Κυριακή, 3 Μάρτη, στη Λάρισα θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική αγροτική σύσκεψη εκπροσώπων Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα που συγκαλεί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ). Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο» και θα συζητηθεί το πλαίσιο δράσης για τη συνέχιση των αγροτικών κινητοποιήσεων και η διοργάνωση του πανελλαδικού αγωνιστικού γιορτασμού του Κιλελέρ.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, όπως αποφάσισε σε συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιό της, προτείνει να γιορταστεί η επέτειος της εξέγερσης του Κιλελέρ στις 31 Μάρτη με τη διοργάνωση παναγροτικού συλλαλητηρίου στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Χτες, εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα ΜΜΕ τόνισαν την αναγκαιότητα συνέχισης και έντασης του αγώνων των αγροτών, σε όλη την Ελλάδα, κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που στοχεύει στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών και στη δημιουργία τσιφλικιών.

Η διοργάνωση της πανελλαδικής αγροτικής σύσκεψης από την ΕΟΑΣΝΛ εντάσσεται στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που παίρνει το συνεπές αγωνιστικό αγροτικό κίνημα για τη συνέχιση του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι συνεπείς δυνάμεις του αγροτικού κινήματος έχουν διακηρύξει ξεκάθαρα ότι το διεκδικητικό πλαίσιο των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων αφορά στην πάλη των μικρομεσαίων αγροτών για να παραμείνουν στα χωράφια τους και να μην «ξεριζωθούν» από τα χωριά τους.

Σ' αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η απόφαση για τη διοργάνωση παναγροτικού συλλαλητηρίου με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, την ερχόμενη Τετάρτη 6 Μάρτη στην πόλη της Καρδίτσας, ενώ αγωνιστικές κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν και στα Τρίκαλα και αναμένεται ν' αποφασιστούν και σε άλλες περιοχές.

Η συγκέντρωση στα Φάρσαλα

Χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε αγωνιστική αγροτική συγκέντρωση στα Φάρσαλα, που διοργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Στη συγκέντρωση, που έγινε στην πλατεία Αγοράς, μίλησε ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, ο οποίος κάλεσε τους αγρότες της επαρχίας Φαρσάλων σε αγωνιστική ετοιμότητα και εγρήγορση και να συμμετάσχουν στην πανελλαδική αγροτική σύσκεψη της ερχόμενης Κυριακής. Οπως επισήμανε ο αγώνας θα συνεχιστεί, καθώς τα προβλήματα που «γεννά» η εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, όχι μόνο παραμένουν, αλλά πολλαπλασιάζονται και οξύνονται οδηγώντας στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τις καταστροφικές επιπτώσεις της εφαρμογής του κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι που και οι αγρότες των Φαρσάλων βιώνουν δραματικά. Κατήγγειλε, δε, τις αλχημείες και τα «μαγειρέματα» της κυβέρνησης σχετικά με την παραγόμενες ποσότητες βαμβακιού για ν' αποπροσανατολίσει τον αγροτικό κόσμο.

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο Γ. Πατάκης τόνισε ότι το συνεπές αγωνιστικό αγροτικό κίνημα θα συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες για τη συνέχιση των αγροτικών αγώνων με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Νέα σύσκεψη στον Τύρναβο

Την περαιτέρω πορεία του αγώνα τους θα συζητήσουν και οι αγρότες του Τυρνάβου σε νέα επαρχιακή σύσκεψη που συγκαλεί την Παρασκευή η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Στη σύσκεψη, που θα γίνει στις 7 μ.μ. στο «Εμμανουήλειο» Πνευματικό Κέντρο, καλούνται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων και οι αγρότες της επαρχίας.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί λίγες μέρες μετά την άκαρπη συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών του Τυρνάβου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, η οποία αρνήθηκε, ουσιαστικά, να ικανοποιήσει το αίτημά τους για την καταβολή αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας, εμμένοντας στην απαράδεκτη διαδικασία των ΠΣΕΑ.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΟΑΣΝΛ καταγγέλλοντας την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των πληγέντων, από την κακοκαιρία, αγροτών επισημαίνει ότι «η συνάντηση διέλυσε και τις τελευταίες αυταπάτες, όσων τις είχαν». Και υπογραμμίζει: «Η επισημοποίηση της διαδικασίας των ΠΣΕΑ, η υπαναχώρηση από τη θέση για κάλυψη στο 100% των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, η παραπομπή, στις καλένδες, του αιτήματος για άτοκο πάγωμα των χρεών των πληγέντων αγροτών καθώς και άτοκης δανειοδότησης για την αποκατάσταση των ζημιών, η μη δέσμευση για κρατική επιχορήγηση του ΕΛΓΑ για κάλυψη στο 100% στη ζημιά της ηρτημένης παραγωγής, η "αφωνία" στο αίτημα για δημόσιο - κοινωνικό σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, μετά την ψήφιση του «ΗΣΙΟΔΟΥ» που ιδιωτικοποιεί τον ΕΛΓΑ, έδειξαν για μια ακόμα φορά την αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στις καταστροφές και στις συνέπειες της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζει».

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
Χαράτσι «Καραμίχα»!

Πρωτοφανής εισπρακτική παρανομία από τους καρεκλοκένταυρους της ηγεσίας της ΠΑΣΕΓΕΣ

Μια νέα εισπρακτική παρανομία σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων βάζει μπρος το «γαλαζοπράσινο» προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ. Χτες ανακοινώθηκε από την ΠΑΣΕΓΕΣ ότι από φέτος καθιερώνεται κλιμακωτή τιμολόγηση για τις υπηρεσίες στους παραγωγούς που είναι ενταγμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ). Με άλλα λόγια, για το 2002 η ΠΑΣΕΓΕΣ, εντελώς αυθαίρετα, θα επιβάλει βαριά τέλη στους αγροτοκτηνοτρόφους, τα οποία ξεκινούν από 5.111 δραχμές και θα φτάνουν μέχρι τις 80.076 δραχμές (χωρίς τον ΦΠΑ), για κάθε αίτηση που θα κάνουν στα πλαίσια της λειτουργίας του ΟΣΔΕ προκειμένου να πάρουν την επιδότηση!

Πρόκειται για μια απαράδεκτη και παράνομη μεθόδευση, που αποδεικνύει ότι η ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ έχει μετατραπεί στον χειρότερο «φοροεισπράκτορα» των αγροτοκτηνοτρόφων και στον καλύτερο «υπηρέτη» των αντιαγροτικών εντολών της κυβέρνησης. Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι από τον κοινοτικό και τον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπονται κονδύλια για την κάλυψη των όποιων λειτουργικών εξόδων, που απορρέουν από τη διαχείριση των επιδοτήσεων. Και τα χρήματα αυτά υποχρεούται να τα καταβάλλει το κράτος. Αυτό, βέβαια, το γνωρίζει πολύ καλά η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά κάνει την «πάπια» απέναντι στην κυβέρνηση και στο αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας και επέλεξε χωρίς ίχνος ντροπής να φορτώσει τα σπασμένα σε αυτούς που δε φταίνε σε τίποτα.

Εκτός των άλλων, η ΠΑΣΕΓΕΣ ανακοίνωσε πως το «τιμολόγιο» «οριστικοποιήθηκε» χτες στη Σύνοδο των προέδρων και διευθυντών των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Μόνο που όμως πρόεδροι και διευθυντές Ενώσεων δήλωναν χτες πως δε συμφωνήθηκε τίποτα τέτοιο στη σύσκεψη και ότι η πλειοψηφία των παραβρισκόμενων αντέδρασε έντονα στη σχετική πρόταση. Τι έγινε εδώ; Το «γαλαζοπράσινο» προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ ανακοινώνει ό,τι θέλει και επιχειρεί με κάθε μέσο να στρέψει τους αγροτοκτηνοτρόφους ενάντια στους συνεταιρισμούς και στις Ενώσεις;

Το σίγουρο είναι ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσουν να περάσει η συγκεκριμένη παράνομη μεθόδευση. Δεν πρέπει να πληρώσουν αυτά τα άγρια χαράτσια και μπορούν να καταφύγουν και στη Δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα οφείλουν να απαιτήσουν να παραμείνει η διαχείριση των επιδοτήσεων στους συνεταιρισμούς, αλλά το κόστος να το καλύπτει εξ ολοκλήρου, όπως άλλωστε οφείλει, το κράτος.

Σύσκεψη της ΠΑΣΥ στις Σέρρες

Συγκέντρωση ενημέρωσης για τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες παραγωγούς του νομού, πραγματοποιείται σήμερα στις 7 το βράδυ στην Πρώτη Σερρών.

Ομιλητής θα είναι το μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ Σωκράτης Γραβαλάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ