ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Καταθέσεις νέων μαρτύρων με γνώριμο περιεχόμενο...

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς

Associated Press

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς
ΧΑΓΗ.-

Δύο ακόμη Κοσσοβάροι Αλβανοί μάρτυρες κατηγορίας, ο παθολόγος Αγκρόν Μπερίσα και η 32χρονη πολύτεκνη μητέρα Αϊμάν Μπεχραμάι, κατέθεσαν χτες στο δικαστήριο της Χάγης περί των διαφόρων «ωμοτήτων» που διέπραξαν, όπως ισχυρίστηκαν, οι σερβικές δυνάμεις κατά των Αλβανών συγχωριανών ή συμπολιτών τους όχι πριν αλλά κατά τη... διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών!

Και αυτοί οι δύο μάρτυρες, απέφυγαν να κοιτάξουν κατάματα το Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς όταν ήρθε η ώρα αντεξέτασής τους, ενώ όταν κλήθηκαν να απαντήσουν στις σαφέστατες ερωτήσεις του επί όσων κατέθεσαν, ξεγλίστρησαν δηλώνοντας - ως συνήθως - άγνοια...

Υποπτοι υπαινιγμοί δικαστών

Ομως, χτες, πέρα απ' τις νέες καταθέσεις - καρμπόν των μαρτύρων κατηγορίας, είχαμε και κάποιες εξελίξεις απ' τα έδρανα των δικαστών. Ενας εξ αυτών, ο Πάτρικ Ρόμπινσον, υπαινίχθηκε για πρώτη φορά πως θα τεθούν εμπόδια και όρια στο περιεχόμενο των παρεμβάσεων που κάνει ο Μιλόσεβιτς κατά τη διαδικασία αντεξέτασης των μαρτύρων κατηγορίας, λέγοντας πως «μέχρι τώρα το δικαστήριο εσκεμμένα επέτρεψε στο Μιλόσεβιτς να κάνει τις ερωτήσεις που κάνει»...

Ο δε προεδρεύων του δικαστικού σώματος, Βρετανός Ρίτσαρντ Μέι, επέκρινε απ' την πλευρά του τον πρώην πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας γιατί...«κάνει τις ίδιες και τις ίδιες ερωτήσεις στους μάρτυρες»... Φαίνεται πως ο Μέι αδυνατεί να αντιληφθεί πως κάποιος υποχρεούται να ρωτήσει «τα ίδια και τα ίδια» όταν έχει να αντιμετωπίσει καταθέσεις - «καρμπόν» ιδιαίτερα όταν αυτές προέρχονται από μάρτυρες κατηγορίας, που αδυνατούν, όπως διαφαίνεται, να τιμήσουν τον όρκο τους. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η απάντηση του Μιλόσεβιτς ήταν αποστομωτική και προφανώς σαρκαστική: «Φαίνεται πως το δικαστήριο και εγώ έχουμε κάποιες σημαντικές διαφωνίες περί του τι είναι ουσιώδες και τι όχι»...

Νέο αίτημα αποφυλάκισης

Προτού αρχίσει η χτεσινή ακροαματική διαδικασία, ο Μιλόσεβιτς επαναδιατύπωσε για μία ακόμη φορά το αίτημα της άμεσης απελευθέρωσής του απ' το κελί της Χάγης, προκειμένου όπως είπε να είναι σε θέση να προετοιμάσει καλύτερα την υπεράσπισή του. Ο πρώην πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας δεν παρέλειψε, σ' αυτό το σημείο, να καταγγείλει για πολλοστή φορά τα άνισα μέσα που διαθέτει ο ίδιος σε αντίθεση μ' αυτά που διαθέτει η καλολαδωμένη «δικαστική» μηχανή της Χάγης.

«Το μόνο μέσο που διαθέτω είναι ένα τηλέφωνο, και μάλιστα αυτό το τηλέφωνο ενίοτε δε λειτουργεί. Εχω δικαίωμα στην ισότητα των μέσων της υπεράσπισής μου. Γι' αυτό το λόγο σας ζητώ να με αποφυλακίσετε», είπε χαρακτηριστικά ο Μιλόσεβιτς.

Ο δικαστής Ρίτσαρντ Μέι επιφυλάχτηκε να απαντήσει - ... αρνητικά - στο αίτημα του πρώην προέδρου, λέγοντας πως σήμερα θα εξετάσει τα σχετικά διαδικαστικά ζητήματα...

ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).--

Από τις 9 Γενάρη συνεχίζονται στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας Κισινιόφ αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες παίρνουν όλο και περισσότερο αντικομμουνιστικό και αντιρωσικό χαρακτήρα. Οργανωτής αυτών των κινητοποιήσεων είναι το Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (διάδοχος του αντικομμουνιστικού εθνικιστικού Λαϊκού Μετώπου του τέλους της δεκαετίας του '80) και ο ηγέτης του Γιούρι Ρόσκα. Το ΧΔΛΚ, που υιοθετεί αντιρωσική και φιλορουμανική ιδεολογία, πριν από ένα χρόνο καταποντίστηκε στις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε το Κόμμα Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, και ψάχνει τώρα να βρει πρόσχημα για να ξαναπροβληθεί. Το πρόσχημα αυτό ήταν η απόφαση της μολδαβικής κυβέρνησης για τη διδασκαλία στα σχολεία και τα ΑΕΙ της ρωσικής γλώσσας και της «Ιστορίας της Μολδαβίας», αντί της «Ιστορίας των Ρουμάνων» (όπως θέλουν οι οργανωτές των διαδηλώσεων). Ο πρόεδρος της Μολδαβίας Βλαντίμιρ Βορόνιν κάλεσε επανειλημμένα τους οργανωτές των συγκεντρώσεων να υπακούσουν στους νόμους και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. Οι εκκλήσεις όμως αγνοήθηκαν. Κάτι περισσότερο, υπήρχαν από μέρους τους εκκλήσεις για κατάληψη των κτιρίων της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου. Ο Βορόνιν δήλωσε ότι κατά των διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων είναι πολλοί φοιτητές και μαθητές, δε θα γίνει χρήση βίας. Εκτός απ' αυτό, την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση άλλαξε την απόφασή της για την υποχρεωτική διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας και συγχρόνως προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μολδαβίας με το αίτημα της συνταγματικότητας των ενεργειών των εθνικιστών. Στις 25 Φλεβάρη το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε παράνομες αυτές τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Συγχρόνως διορίστηκε ο Γκεόργκε Σίμα νέος υπουργός Παιδείας. Τι στιγμή που οι αρχές της Μολδαβίας κάνουν το παν για ειρηνική έξοδο από τη δημιουργηθείσα κατάσταση, οι εθνικιστές συνέχισαν τις προβοκάτσιες, περικυκλώνοντας στις 26 Φλεβάρη το κρατικό τηλεοπτικό κέντρο. Οι αρχές της χώρας δεν ενδίδουν στις προβοκάτσιες, το σενάριο των οποίων έχει ξαναπαιχτεί στην πάλη κατά του σοβιετικού συστήματος το 1990-1991.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πολλαπλά τα «κενά ασφαλείας»...

Την έντονη ανησυχία της για την έκρυθμη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε χτες η Ρωσία διά του διπλωματικού αντιπροσώπου της στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Ν.Υόρκη, Σεργκέι Λαβρόφ.

Μιλώντας σε επίσημη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ο Λαβρόφ επισήμανε ότι «στην περιοχή υπάρχει θεσμικό κενό, έλλειψη εξουσίας» παρά τη διεξαγωγή των πρόωρων, όπως είπε, εκλογών που διεξήχθησαν τον περασμένο Νοέμβρη. «Ακόμα και τώρα κάποιος μπορεί να δολοφονηθεί στο Κόσσοβο γιατί μιλά τη σερβική γλώσσα» υπογράμμισε ο Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας πως η κατάσταση αποσταθεροποίησης στο Κοσσυφοπέδιο θα παρατείνεται συνεχώς «καθώς δε γίνεται τίποτε για να αποτραπεί η διείσδυση εξτρεμιστικών στοιχείων» στους μηχανισμούς διοίκησης της επαρχίας.

Ωρες μετά την τοποθέτηση του Σ. Λαβρόφ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ βρήκε, απ' την πλευρά του, πως η μολονότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο «είναι βελτιωμένη δεν είναι ικανοποιητική». Το ίδιο σώμα διαπίστωσε πως «μείζονα προβλήματα» στη σερβική επαρχία παραμένουν η έλλειψη ελευθερίας και ασφάλειας στη μετακίνηση σερβικού και γενικότερα του μη-αλβανικού πληθυσμού, το οργανωμένο έγκλημα και τα συνεχιζόμενα προβλήματα που σχετίζονται με τον επαναπατρισμό προσφύγων.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Να δοθεί τέλος στη φάρσα της Χάγης!

ΧΑΓΗ.--

Εκκληση για την αποστολή επιστολών διαμαρτυρίας προς τους διπλωματικούς αντιπροσώπους των χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το φιάσκο της δίκης του Δικαστηρίου της Χάγης, σε βάρος του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας απηύθυνε χτες η Διεθνής Επιτροπή Υπεράσπισης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

«Ο συνδυασμός φυσικής κακουχίας του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, της απομόνωσης του απ' την οικογένειά του, τους φίλους, τους συμβούλους και συνεργάτες του-ακόμη και των δικηγόρων του που βρίσκονται σε δικαστήρια της Ολλανδίας και που τους απαγορεύεται να τον συναντήσουν! -αλλά και το κύμα των γελοίων «μαρτύρων» κατηγορίας δείχνουν το αληθινό περιεχόμενο της δίκης των εισαγγελέων κατά του Προέδρου Μιλόσεβιτς», επισημαίνεται στη χτεσινή ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής Υπεράσπισης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που καλεί «μεμονωμένους πολίτες, ομάδες, ΜΜΕ και μέλη κοινοβουλίων που νοιάζονται για τη δικαιοσύνη, να διαμαρτυρηθούν γι' αυτή την παράφορη κακοποίηση του πρώην ηγέτη της ΟΔΓ με την αποστολή επιστολών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ετσι, η Διεθνής Επιτροπή απευθύνει την έκκληση για την αποστολή επιστολών προς τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ στη Ν.Υόρκη, με τις οποίες «θα απαιτείται, πρώτον να δοθεί τέλος σ' αυτό το δικαστικό φιάσκο, και δεύτερον, να αφεθεί ελεύθερος ο Μιλόσεβιτς απ' το κελί της φυλακής και να διαμείνει στην Ολλανδία, προκειμένου να ετοιμάσει καλύτερα την υπεράσπισή του απέναντι στην επίθεση που δέχεται, μέχρις έως ότου τερματιστεί η φάρσα της Χάγης».

«Λευτεριά στον Μιλόσεβιτς»

Ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ

Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει και καταδικάζει τη δίκη σκοπιμότητας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ενάντια στον πρώην Πρόεδρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας Σλ. Μιλόσεβιτς.

Οι θύτες ΑμερικανοΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές, τονίζει η ανακοίνωση, αφού ισοπέδωσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία με τους ανελέητους βομβαρδισμούς τους, που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες γυναικόπαιδα και κατέστρεψαν κτίρια και περιουσίες, για να εξαναγκάσουν έναν ολόκληρο λαό σε υποταγή, τώρα με το Δικαστήριο της Χάγης έρχονται να ξανατιμωρήσουν τα θύματα. Μ' αυτόν τον τρόπο, θέλουν να δείξουν ότι η υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της πατρίδας είναι «έγκλημα» για την παγκοσμιοποίηση και τη Νέα Τάξη Πραγμάτων τους.

Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία της σ' αυτήν την τακτική και απαιτεί:

- Να σταματήσει αμέσως η δίκη - παρωδία του Δικαστηρίου της Χάγης σε βάρος του Σλ. Μιλόσεβιτς.

- Να αφεθεί ελεύθερος ο Σλ. Μιλόσεβιτς.

  • Ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσε και η Επιτροπή Ειρήνης Καματερού, τονίζοντας ότι «συμπαρίσταται στη δικαστική μάχη, που δίνει ο Μιλόσεβιτς ενάντια στη χαλκευμένη δίκη - παρωδία από τα εκμαγεία του ΝΑΤΟ στη Χάγη».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ