ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αγώνας δρόμου για τη σαουδαραβική πρόταση

Εκτάκτως μεταβαίνει στην Τζέντα ο Χαβιέ Σολάνα, για να συζητήσει το σαουδαραβικό ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο εμφανίζονται να στηρίζουν ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία και Π. Αρχή, ενώ θετικά διακείμενος δηλώνει ο Σαρόν

Παιδιά των Παλαιστινίων ανάμεσα στα ερείπια του ραδιοφωνικού σταθμού, όπως τα άφησαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Associated Press

Παιδιά των Παλαιστινίων ανάμεσα στα ερείπια του ραδιοφωνικού σταθμού, όπως τα άφησαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Την αποδοχή των πάντων φαίνεται ότι συγκεντρώνει η σαουδαραβική πρόταση για αποκλιμάκωση της κρίσης, που βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο της επικαιρότητας, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη και των δύο εμπλεκομένων πλευρών, αλλά και του συνόλου της διεθνούς κοινότητας. Μια μέρα μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας στα αυτόνομα εδάφη, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ασφαλείας επρόκειτο να επαναλάβουν τις συνομιλίες ασφαλείας, αργά το βράδυ στο Τελ Αβίβ, μετά από παρέμβαση της ΕΕ, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμενόταν να εξετάσει σχέδιο απόφασης βασισμένο στη σαουδαραβική πρόταση.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης δέχτηκε, χτες, στο προεδρικό μέγαρο στη Ραμάλα, τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα, μετά τις έντονες παραινέσεις του οποίου αποδέχτηκε να επαναληφθούν οι συνομιλίες ασφαλείας Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων που είχαν διακοπεί την Κυριακή. Ο Γιάσερ Αραφάτ, μετά τη συνάντηση, ευχαρίστησε για τη διαμεσολάβηση τον Σολάνα και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στο σαουδαραβικό σχέδιο ειρήνευσης. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, θετική είναι και η αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί, επισήμως ή ανεπισήμως, με τον οποιονδήποτε Σαουδάραβα αξιωματούχο, προκειμένου να εξετάσουν ενδελεχώς την πρόταση.

Ο Ραανάν Γκισίν, εκπρόσωπος του Σαρόν, μίλησε για «πολύ θετική εξέλιξη». Επίσης, απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Δικαιοσύνης, Μέιρ Σιτρίτ, που, με αφορμή την κλιμάκωση της βίας τη Δευτέρα, δήλωνε ότι «ίσως θα πρέπει να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο πλήρους ανακατάληψης των αυτόνομων εδαφών, προκειμένου να εκκαθαριστούν από τους τρομοκράτες».

Ο ίδιος ο Σολάνα, μετά τη συνάντηση που θα είχε, χτες το βράδυ, με τον Αριέλ Σαρόν, επρόκειτο να μεταβεί, εκτάκτως σήμερα, στην Τζέντα, προκειμένου να συναντήσει τον Σαουδάραβα Πρίγκιπα διάδοχο, Αμπντουλάχ, και να συζητήσει μαζί του την πρότασή του, που έγινε γνωστή, μόλις πριν από μερικές ημέρες, μέσα από συνέντευξη του Πρίγκιπα στην αμερικανική «Νιου Γιορκ Τάιμς». Σαουδάραβες αξιωματούχοι καθιστούσαν σαφές ότι δε θα επιθυμούσαν καμία επαφή με Ισραηλινούς ομολόγους, αν πριν δεν έχουν παρουσιάσει ολοκληρωμένα το ειρηνευτικό σχέδιο στη συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου, στα τέλη Μαρτίου, στη Βηρυτό. Μάλιστα, υποστήριζαν ότι δόθηκε στη δημοσιότητα, «μόνο και μόνο για να ανακόψει την οξυνόμενη βία στην περιοχή».

Εξαιρετικά θετική ήταν η αντίδραση και της Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τον Αρι Φλάισερ, εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Μπους εξήρε τη σαουδαραβική πρόταση και ευχαρίστησε τον Πρίγκιπα διάδοχο. Ανάλογη στάση τηρεί και η Μόσχα, όπου, χτες, ο ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανώφ, είχε συνάντηση με εκπροσώπους της «Ισραηλινο - Παλαιστινιακής Συμμαχίας για την Ειρήνη», οργάνωσης που αποτελείται από πολιτικές προσωπικότητες των δύο πλευρών. Εκ μέρους της οργάνωσης, τόσο ο Ισραηλινός πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Γιόσι Μπεϊλίν, όσο και ο Παλαιστίνιος νυν υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, μίλησαν για «την πιο σημαντική πολιτική πρωτοβουλία των τελευταίων μηνών».

Η σαουδαραβική πρόταση αναμενόταν να είναι και ο κορμός του σχεδίου απόφασης που επρόκειτο να παρουσιάσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι αραβικές χώρες. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία προβλέπει την πλήρη αποκατάσταση διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στον αραβικό κόσμο, εφόσον ο ισραηλινός στρατός αποσυρθεί από όλα τα εδάφη που κατέλαβε το 1967. Αν και λεπτομέρειες της πρότασης δεν έχουν γνωστοποιηθεί, ουσιαστικά η αποχώρηση αυτή αφορά τη Δυτική Οχθη, τη Λωρίδα της Γάζας, και τα υψώματα του Γκολάν, δηλαδή όλα όσα προβλέπονται, ήδη, στις ειλημμένες αποφάσεις του ΟΗΕ.

Σε περίπτωση που εξασφαλίσει τη στήριξη του συνόλου του αραβικού κόσμου, και με δεδομένο το κύρος της Σ. Αραβίας, εκτιμάται ως εξαιρετικά σημαντική πρόταση. Εντούτοις, το πρόβλημα επικεντρώνεται στην ισραηλινή κυβέρνηση, και στους ακροδεξιούς συγκυβερνώντες της, που θεωρείται απίθανο να συμφωνήσουν με μια ολική αποχώρηση, όποια και αν είναι τα διπλωματικά και οικονομικά ανταλλάγματα.

Αρχισαν οι ποινές

Στις στρατιωτικές φυλακές οδηγήθηκαν, χτες, οι δύο πρώτοι έφεδροι, ένας λοχίας αλεξιπτωτιστής και ένας επιλοχίας τεθωρακισμένων, που αρνήθηκαν να εμφανιστούν στις θέσεις τους στα Κατεχόμενα, όταν κλήθηκαν να συμμετάσχουν «σε επιχειρησιακά καθήκοντα». Οι δύο έφεδροι είναι οι πρώτοι που φυλακίζονται, και προς το παρόν, η ποινή τους (28 ημέρες) είναι πειθαρχική και έχει επιβληθεί από τους ανωτέρους τους. Αν επιμείνουν στην απόφασή τους, τότε αναμένεται να προσαχθούν σε Στρατοδικείο, καθώς η στρατιωτική ηγεσία, δεδομένης της ραγδαίας αύξησης των αρνητών, τείνει να αποδώσει σε όλους την κατηγορία της «πρόκλησης και συμμετοχής στάσης εντός στρατεύματος».

Μιλώντας εκ μέρους της οργάνωσης «Yesh Gvul» (Υπάρχει επιλογή) που τους εκπροσωπεί, ο Αμίτ Μασχιάχ υπογράμμισε ότι οι δύο έφεδροι, όπως και όλοι οι συνάδελφοί τους που έχουν υπογράψει την επιστολή άρνησης και πλέον φτάνουν τους 300 με διαρκώς αύξοντα ρυθμό, «ικέτεψαν να μεταβούν σε μονάδες εντός του Ισραήλ και όχι στα κατεχόμενα». Επισήμως, ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε, χτες, ότι μέσα στο 2001 έχει καταγραφεί αύξηση 30% σε «λιποταξίες», όπως τις αποκαλεί, αλλά απέφυγε να δώσει ακριβή αριθμό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΣ ΠΟΔΝ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
«Θέλουμε ειρήνη, όχι παράδοση»

Συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο υφυπουργό Αθλητισμού και Νεολαίας, Τζαμάλ εμ Χέισεν, και τον υπουργό Αποθεμάτων, Αμπού Αλί Σχάχεν

«Αλλο ειρήνη και άλλο ολική παράδοση, εμείς θέλουμε ειρήνη και το Ισραήλ θέλει την παράδοσή μας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει», τόνισε ο Παλαιστίνιος υφυπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, Τζαμάλ εμ Χέισεν
«Αλλο ειρήνη και άλλο ολική παράδοση, εμείς θέλουμε ειρήνη και το Ισραήλ θέλει την παράδοσή μας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει», τόνισε ο Παλαιστίνιος υφυπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, Τζαμάλ εμ Χέισεν
Της απεσταλμένης μας ΕΛΕΝΗΣ ΜΑΥΡΟΥΛΗ

«Εμείς θέλουμε ειρήνη, δε θέλουμε πόλεμο. Δυστυχώς, όμως, για την ισραηλινή κυβέρνηση η ειρήνη είναι ισοδύναμη με την παράδοσή μας. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Δεν πρόκειται ποτέ να παραδοθούμε». Αυτό τόνισε καλωσορίζοντας τις αντιπροσωπείες της αποστολής της ΠΟΔΝ, στο προσωρινό κτίριο του υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού της Π. Αρχής, ο αρμόδιος υφυπουργός Τζαμάλ εμ Χέισεν. Το κανονικό κτίριο του υπουργείου βρίσκεται στην περιοχή που είχαν καταλάβει τα ισραηλινά τανκς στην περίμετρο των προεδρικών εγκαταστάσεων στη Ραμάλα, γι' αυτό και οι υπηρεσίες του αναγκάστηκαν να βρουν προσωρινή στέγη, με όσους φακέλους κατάφεραν να περισώσουν.

Ο Τζαμάλ εμ Χέισεν αναφέρθηκε συνοπτικά στα προγράμματα του υπουργείου του, τα οποία είχαν τεθεί σε εφαρμογή με χορηγίες της ΕΕ, κυρίως, αλλά και άλλων χωρών, όπως η Ιαπωνία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ. Τα προγράμματα αυτά αφορούσαν στην οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων για παιδιά ανά ηλικιακές ομάδες, στην πραγματοποίηση πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου εντός των αυτόνομων εδαφών, στην κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, και γενικότερα στη διοργάνωση εκδηλώσεων που, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «στόχευαν στην προώθηση ενός πνεύματος ηρεμίας και ειρήνης με τους γείτονες». «Ολα αυτά τα προγράμματα, τώρα, καταλαβαίνετε ότι έχουν διακοπεί σχεδόν ολοκληρωτικά ενώ πολλά από τα έργα που είχαν ολοκληρωθεί, όπως είναι στάδια, μικρότερες αθλητικές εγκαταστάσεις και κέντρα νεότητας, καταστράφηκαν ολοσχερώς από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς», συμπλήρωσε.

«Η ισραηλινή ηγεσία δεν έχει πάψει στιγμή να καταστρέφει, να σκοτώνει, να βομβαρδίζει. Εφτασε στο σημείο να περικυκλώσει τον Πρόεδρο Αραφάτ με τα τανκς της. Η τακτική αυτή, εκτός από το να περιορίζει τις δυνατότητες αντίδρασης της Π. Αρχής, της οποίας οι, κάθε είδους, εγκαταστάσεις βομβαρδίζονται νυχθημερόν, είναι ξεκάθαρο ότι στοχεύει στο να υποσκάψει την αξιοπιστία της. Κι όμως, ο Γιάσερ Αραφάτ είναι ο μοναδικός ηγέτης που έκανε τόσες πολλές υποχωρήσεις απέναντι στο Ισραήλ, πιστεύοντας βαθιά ότι υπάρχει πολιτική ειρηνική λύση. Κανείς άλλος δε θα το έκανε, και κανείς άλλος δεν πρόκειται να επιβιώσει, όπως ίσως θα ήθελε η ισραηλινή κυβέρνηση, χωρίς να έχει την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού», υπογράμμισε ο Τζαμάλ εμ Χέισεν.

Και συνέχισε: «Για μας τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ο ισραηλινός στρατός οφείλει να αποχωρήσει στα σύνορα του 1967 και να δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα στην Ιερουσαλήμ. Πρέπει να δοθεί στους πρόσφυγες το δικαίωμα να επιστρέψουν, αν και πιστεύω ότι από τα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, λίγοι θα το πράξουν». Εντούτοις, δήλωσε αισιόδοξος εκτιμώντας ότι η επίτευξη ειρήνης «είναι εφικτή, γιατί είναι η μοναδική ρεαλιστική προοπτική, για τους δύο λαούς, να ζουν σε δύο ανεξάρτητα και βιώσιμα κράτη, με τις πρωτεύουσές τους δίπλα δίπλα, στην ίδια πόλη».

«Είναι η ώρα της αλληλεγγύης των λαών»

«Είναι η ώρα της ενότητας του παγκόσμιου προοδευτικού φιλειρηνικού κινήματος. Είναι η ώρα της αλληλεγγύης των λαών, ως μοναδική φωνή αντίστασης και δικαίωσης». Με αυτά τα λόγια καλωσόρισε στην πόλη της Γάζας, τη δεύτερη μέρα παραμονής της εκεί, την αποστολή της ΠΟΔΝ ο Αμπού Αλί Σχάχεν, υπουργός Αποθεμάτων της Π. Αρχής και μέλος του Επαναστατικού Συμβουλίου της Φατάχ, ένας άνθρωπος που έχει περάσει 20 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές και, παρότι σήμερα είναι υπουργός, επιμένει να μένει στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στην πρώτη γραμμή του πυρός, ανάμεσα στα κατεστραμμένα σπίτια, απλώς «γιατί εκεί μεγάλωσε».

Ο Αμπού Αλί Σχάχεν εκτίμησε ότι η συμφωνία που υπέγραψε ο Γιτζάκ Ράμπιν με τον Γιάσερ Αραφάτ δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από την ισραηλινή Δεξιά και από τα θρησκευτικά κόμματα, γι' αυτό και μετά από τη δολοφονία του Ράμπιν άρχισε μια διαρκής πορεία ολίσθησης από τα συμπεφωνημένα, που με μαθηματική ακρίβεια οδήγησε στην παρούσα κλιμάκωση. «Περισσότερο από το 60% του παλαιστινιακού πληθυσμού ζει πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας, τα μωρά ξυπνούν πολλές φορές τη νύχτα σε κατάσταση πανικού, το Ισραήλ καταστρέφει, βομβαρδίζει, σκοτώνει, και όμως παρουσιάζεται ως θύμα», υπογράμμισε ο υπουργός Αποθεμάτων, επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει και σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο τα διεθνή ΜΜΕ.

Χωρίς να αποποιηθεί των ευθυνών της παλαιστινιακής πλευράς για την καλλιέργεια της αντίληψης ότι «όλα βαίνουν καλώς» και ότι «η ειρηνευτική διαδικασία οδηγεί σε οριστική και δίκαιη λύση το πρόβλημα», ο Αμπού Αλί Σχάχεν αναφέρθηκε εκτενώς στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας που καθημερινά γίνεται από τα διεθνή ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια να αδρανοποιηθεί η διεθνής κοινή γνώμη, το φιλειρηνικό κίνημα, οι προοδευτικές δυνάμεις. Γι' αυτούς τους λόγους, εξήγησε, η αποστολή της ΠΟΔΝ είναι εξαιρετικά σημαντική στην παρούσα στιγμή, ενώ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα κομβικό βήμα» την κινητοποίηση της ισραηλινής προοδευτικής και φιλειρηνικής Αριστεράς, εκτιμώντας ότι οι φιλειρηνικές διαδηλώσεις εντός του Ισραήλ, οι αρνήσεις των εφέδρων και των αξιωματικών του ισραηλινού στρατού να υπηρετήσουν στα Κατεχόμενα και η κατακραυγή της ίδιας της ισραηλινής κοινής γνώμης μπορεί να αποδειχτεί πολύ πιο αποτελεσματική από οποιαδήποτε διεθνή πίεση προς την ισραηλινή ηγεσία.

Ο Αμπού Αλί Σχάχεν μας αποχαιρέτησε καλώντας την ΠΟΔΝ να στηρίξει το ισραηλινό φιλειρηνικό κίνημα αλλά και να ενθαρρύνει την πραγματοποίηση όλο και περισσότερων αποστολών αλληλεγγύης, υπενθυμίζοντας ότι ο παλαιστινιακός λαός, και κατ' επέκταση η οποιαδήποτε ηγεσία του, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί από το Ισραήλ να του υπαγορεύσει τους όρους μιας ειρήνης που θα είναι παράδοση, όσο ακριβά και αν χρειαστεί να το πληρώσει.

Εκδήλωση αλληλεγγύης

Στο πλαίσιο της καμπάνιας αλληλεγγύης στο λαό και τη νεολαία της Παλαιστίνης, που έχει ξεκινήσει η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη», πραγματοποιείται, αύριο Πέμπτη, σχετική εκδήλωση, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Κολιάτσου (Πατήσια).

Συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό

Ψήφισμα του ΠΑΜΕ

Με οργή και αγανάκτηση, η εργατική τάξη και όλος ο λαός της χώρας μας, εκτός των μαζικών δολοφονιών Παλαιστινίων, πληροφορείται και την απάνθρωπη πολιτική γκρεμίσματος παλαιστινιακών σπιτιών, που τελευταία εφαρμόζει η ισραηλινή κυβέρνηση.

Το ΠΑΜΕ, ως εκπρόσωπος του ελληνικού ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, καταδικάζει αυτήν την τακτική του Ισραήλ. Καταδικάζει, ακόμη, συνολικά τη στηριζόμενη από τον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη. Τάσσεται αλληλέγγυα στον απελευθερωτικό αγώνα του παλαιστινιακού λαού και απαιτεί:

- Να σταματήσει άμεσα η κατεδάφιση των παλαιστινιακών κατοικιών.

- Να αποσυρθούν αμέσως τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Επίσης, το ΠΑΜΕ καλεί τα μέλη του και όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο μαζικό συλλαλητήριο στις 28 Φλεβάρη και ώρα 18.00 στο πάρκο Ελευθερίας, με πορεία ακολούθως προς την πρεσβεία του Ισραήλ, το οποίο διοργανώνουν από κοινού η Ενωση Παλαιστινίων Εργαζομένων στην Ελλάδα, η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η ΟΛΜΕ, καθώς και κοινωνικά κινήματα και κινήσεις ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ