Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΣ ΠΟΔΝ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
«Θέλουμε ειρήνη, όχι παράδοση»

Συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο υφυπουργό Αθλητισμού και Νεολαίας, Τζαμάλ εμ Χέισεν, και τον υπουργό Αποθεμάτων, Αμπού Αλί Σχάχεν

«Αλλο ειρήνη και άλλο ολική παράδοση, εμείς θέλουμε ειρήνη και το Ισραήλ θέλει την παράδοσή μας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει», τόνισε ο Παλαιστίνιος υφυπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, Τζαμάλ εμ Χέισεν
«Αλλο ειρήνη και άλλο ολική παράδοση, εμείς θέλουμε ειρήνη και το Ισραήλ θέλει την παράδοσή μας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει», τόνισε ο Παλαιστίνιος υφυπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, Τζαμάλ εμ Χέισεν
Της απεσταλμένης μας ΕΛΕΝΗΣ ΜΑΥΡΟΥΛΗ

«Εμείς θέλουμε ειρήνη, δε θέλουμε πόλεμο. Δυστυχώς, όμως, για την ισραηλινή κυβέρνηση η ειρήνη είναι ισοδύναμη με την παράδοσή μας. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Δεν πρόκειται ποτέ να παραδοθούμε». Αυτό τόνισε καλωσορίζοντας τις αντιπροσωπείες της αποστολής της ΠΟΔΝ, στο προσωρινό κτίριο του υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού της Π. Αρχής, ο αρμόδιος υφυπουργός Τζαμάλ εμ Χέισεν. Το κανονικό κτίριο του υπουργείου βρίσκεται στην περιοχή που είχαν καταλάβει τα ισραηλινά τανκς στην περίμετρο των προεδρικών εγκαταστάσεων στη Ραμάλα, γι' αυτό και οι υπηρεσίες του αναγκάστηκαν να βρουν προσωρινή στέγη, με όσους φακέλους κατάφεραν να περισώσουν.

Ο Τζαμάλ εμ Χέισεν αναφέρθηκε συνοπτικά στα προγράμματα του υπουργείου του, τα οποία είχαν τεθεί σε εφαρμογή με χορηγίες της ΕΕ, κυρίως, αλλά και άλλων χωρών, όπως η Ιαπωνία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ. Τα προγράμματα αυτά αφορούσαν στην οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων για παιδιά ανά ηλικιακές ομάδες, στην πραγματοποίηση πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου εντός των αυτόνομων εδαφών, στην κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, και γενικότερα στη διοργάνωση εκδηλώσεων που, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «στόχευαν στην προώθηση ενός πνεύματος ηρεμίας και ειρήνης με τους γείτονες». «Ολα αυτά τα προγράμματα, τώρα, καταλαβαίνετε ότι έχουν διακοπεί σχεδόν ολοκληρωτικά ενώ πολλά από τα έργα που είχαν ολοκληρωθεί, όπως είναι στάδια, μικρότερες αθλητικές εγκαταστάσεις και κέντρα νεότητας, καταστράφηκαν ολοσχερώς από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς», συμπλήρωσε.

«Η ισραηλινή ηγεσία δεν έχει πάψει στιγμή να καταστρέφει, να σκοτώνει, να βομβαρδίζει. Εφτασε στο σημείο να περικυκλώσει τον Πρόεδρο Αραφάτ με τα τανκς της. Η τακτική αυτή, εκτός από το να περιορίζει τις δυνατότητες αντίδρασης της Π. Αρχής, της οποίας οι, κάθε είδους, εγκαταστάσεις βομβαρδίζονται νυχθημερόν, είναι ξεκάθαρο ότι στοχεύει στο να υποσκάψει την αξιοπιστία της. Κι όμως, ο Γιάσερ Αραφάτ είναι ο μοναδικός ηγέτης που έκανε τόσες πολλές υποχωρήσεις απέναντι στο Ισραήλ, πιστεύοντας βαθιά ότι υπάρχει πολιτική ειρηνική λύση. Κανείς άλλος δε θα το έκανε, και κανείς άλλος δεν πρόκειται να επιβιώσει, όπως ίσως θα ήθελε η ισραηλινή κυβέρνηση, χωρίς να έχει την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού», υπογράμμισε ο Τζαμάλ εμ Χέισεν.

Και συνέχισε: «Για μας τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ο ισραηλινός στρατός οφείλει να αποχωρήσει στα σύνορα του 1967 και να δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα στην Ιερουσαλήμ. Πρέπει να δοθεί στους πρόσφυγες το δικαίωμα να επιστρέψουν, αν και πιστεύω ότι από τα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, λίγοι θα το πράξουν». Εντούτοις, δήλωσε αισιόδοξος εκτιμώντας ότι η επίτευξη ειρήνης «είναι εφικτή, γιατί είναι η μοναδική ρεαλιστική προοπτική, για τους δύο λαούς, να ζουν σε δύο ανεξάρτητα και βιώσιμα κράτη, με τις πρωτεύουσές τους δίπλα δίπλα, στην ίδια πόλη».

«Είναι η ώρα της αλληλεγγύης των λαών»

«Είναι η ώρα της ενότητας του παγκόσμιου προοδευτικού φιλειρηνικού κινήματος. Είναι η ώρα της αλληλεγγύης των λαών, ως μοναδική φωνή αντίστασης και δικαίωσης». Με αυτά τα λόγια καλωσόρισε στην πόλη της Γάζας, τη δεύτερη μέρα παραμονής της εκεί, την αποστολή της ΠΟΔΝ ο Αμπού Αλί Σχάχεν, υπουργός Αποθεμάτων της Π. Αρχής και μέλος του Επαναστατικού Συμβουλίου της Φατάχ, ένας άνθρωπος που έχει περάσει 20 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές και, παρότι σήμερα είναι υπουργός, επιμένει να μένει στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στην πρώτη γραμμή του πυρός, ανάμεσα στα κατεστραμμένα σπίτια, απλώς «γιατί εκεί μεγάλωσε».

Ο Αμπού Αλί Σχάχεν εκτίμησε ότι η συμφωνία που υπέγραψε ο Γιτζάκ Ράμπιν με τον Γιάσερ Αραφάτ δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από την ισραηλινή Δεξιά και από τα θρησκευτικά κόμματα, γι' αυτό και μετά από τη δολοφονία του Ράμπιν άρχισε μια διαρκής πορεία ολίσθησης από τα συμπεφωνημένα, που με μαθηματική ακρίβεια οδήγησε στην παρούσα κλιμάκωση. «Περισσότερο από το 60% του παλαιστινιακού πληθυσμού ζει πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας, τα μωρά ξυπνούν πολλές φορές τη νύχτα σε κατάσταση πανικού, το Ισραήλ καταστρέφει, βομβαρδίζει, σκοτώνει, και όμως παρουσιάζεται ως θύμα», υπογράμμισε ο υπουργός Αποθεμάτων, επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει και σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο τα διεθνή ΜΜΕ.

Χωρίς να αποποιηθεί των ευθυνών της παλαιστινιακής πλευράς για την καλλιέργεια της αντίληψης ότι «όλα βαίνουν καλώς» και ότι «η ειρηνευτική διαδικασία οδηγεί σε οριστική και δίκαιη λύση το πρόβλημα», ο Αμπού Αλί Σχάχεν αναφέρθηκε εκτενώς στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας που καθημερινά γίνεται από τα διεθνή ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια να αδρανοποιηθεί η διεθνής κοινή γνώμη, το φιλειρηνικό κίνημα, οι προοδευτικές δυνάμεις. Γι' αυτούς τους λόγους, εξήγησε, η αποστολή της ΠΟΔΝ είναι εξαιρετικά σημαντική στην παρούσα στιγμή, ενώ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα κομβικό βήμα» την κινητοποίηση της ισραηλινής προοδευτικής και φιλειρηνικής Αριστεράς, εκτιμώντας ότι οι φιλειρηνικές διαδηλώσεις εντός του Ισραήλ, οι αρνήσεις των εφέδρων και των αξιωματικών του ισραηλινού στρατού να υπηρετήσουν στα Κατεχόμενα και η κατακραυγή της ίδιας της ισραηλινής κοινής γνώμης μπορεί να αποδειχτεί πολύ πιο αποτελεσματική από οποιαδήποτε διεθνή πίεση προς την ισραηλινή ηγεσία.

Ο Αμπού Αλί Σχάχεν μας αποχαιρέτησε καλώντας την ΠΟΔΝ να στηρίξει το ισραηλινό φιλειρηνικό κίνημα αλλά και να ενθαρρύνει την πραγματοποίηση όλο και περισσότερων αποστολών αλληλεγγύης, υπενθυμίζοντας ότι ο παλαιστινιακός λαός, και κατ' επέκταση η οποιαδήποτε ηγεσία του, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί από το Ισραήλ να του υπαγορεύσει τους όρους μιας ειρήνης που θα είναι παράδοση, όσο ακριβά και αν χρειαστεί να το πληρώσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ