Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Ξαφνικά», ξανάρχισαν οι ταραχές...

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ο ασφυκτικός έλεγχος που έχει επιβάλει ο μηχανισμός του στρατηγού και αυτοδιορισμένου Προέδρου του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ δεν άρκεσε για να συγκρατήσει τα πολιτικοθρησκευτικά μίση που σπαράσσουν συνεχώς τη χώρα. Χτες σε επίθεση σε σιιτικό ναό από ενόπλους Σουνίτες εννέα άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και άλλοι 12 τραυματίστηκαν.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τρεις ένοπλοι έφτασαν με αυτοκίνητο στο τέμενος, μπήκαν μέσα και άρχισαν να πυροβολούν τους πιστούς», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τασνίμ Νουράνι, δήλωσε από την πλευρά του πως η επίθεση αυτή είναι μια πράξη βίας ανάμεσα σε αντίπαλες θρησκευτικές ομάδες και επισήμανε πως «θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την εξάλειψη της τρομοκρατίας».

Αλλά την κυβέρνηση του Πακιστάν απασχολεί μάλλον περισσότερο το χτεσινοβραδινό επεισόδιο, όταν αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος δέχτηκε πυρά άγνωστων οπλοφόρων στο Πακιστάν, καθώς προσήγγιζε αεροδρόμιο στο Αφγανιστάν -- βάση επιμελητειακής υποστήριξης, στη διάρκεια του πολέμου στη χώρα.

Το «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι τα πυρά έπληξαν το αεροσκάφος, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα ή ζημιές. «Οκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν», είπε αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι αμερικανικές πιέσεις για να εκδοθούν και να δικαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες οι συλληφθέντες «συνεργοί» στην απαγωγή και δολοφονία του Αμερικανού εβραϊκής καταγωγής δημοσιογράφου της «Ουόλ Στριτ Τζέρναλ»Ντάνιελ Περλ. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Πακιστάν Ουέντι Τσάμπερλεν δήλωσε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι έθεσε το θέμα στον Πρόεδρο Μουσάραφ χωρίς να διευκρινίσει αν και ποια απάντηση έλαβε. Η ίδια είπε πως «δεν απογοητεύτηκε» από τη συζήτηση που είχαν.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο δικηγόρος του Σεΐχη Ομάρ, ο οποίος φέρεται ως ο ηγέτης της οργάνωσης που απήγαγε τον Περλ, δείχνει να «προτιμά» την έκδοση και δίκη του πελάτη του στις ΗΠΑ (!) καθώς εάν δικαστεί στο Πακιστάν θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επιβολής θανατικής ποινής.

Οι αρχές του Πακιστάν αναζητούν ακόμη τη σορό του Περλ, ενώ συνεχίζουν το κύμα συλλήψεων που είχε αρχίσει με το άγγελμα της είδησης της απαγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ