ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Απειλές για αποπομπή της ΔΑΣ!

Απαράδεκτη απαίτηση της πλειοψηφίας να συμμορφωθούν οι ταξικές δυνάμεις με τη γραμμή της υποταγής!

Με αποπομπή των ταξικών δυνάμεων της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας από το προεδρείο και τη θέση του γενικού γραμματέα της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, απείλησαν χτες ενιαία και με τα ίδια επιχειρήματα, στελέχη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Γρ. Φελώνης, τίναξε στον αέρα τη συνεδρίαση, εμφανίζοντας σαν διαδικαστικό ζήτημα την απόλυτα δικαιολογημένη άρνηση του Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, να υπογράφει αποφάσεις της πλειοψηφίας που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Κι αυτό την ώρα που η χτεσινή συνεδρίαση γινόταν μετά από αναβολή, ώστε να συζητηθούν συγκεκριμένα θέματα, που έθεσε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία, συλλογικές συμβάσεις, Υγιεινή και Ασφάλεια, Παιδεία), ώστε να παρθούν αποφάσεις. Η κίνηση αυτή του προέδρου του ΕΚΑ που έδωσε το σύνθημα για ένα αντικομμουνιστικό ντελίριο από τους εκπροσώπους των άλλων δυνάμεων, μόνο ως πρόφαση μπορεί να θεωρηθεί.

Οι σύμβουλοι της ΔΑΣ έκαναν σαφές ότι καμία λειτουργία του ΕΚΑ δεν μπλοκάρεται από τη μη υπογραφή των αποφάσεων από τον γραμματέα, καθώς οι αποφάσεις της πλειοψηφίας μπορούν να υλοποιούνται είτε με τη σφραγίδα της διοίκησης είτε με την υπογραφή του αναπληρωτή γραμματέα και το μόνο που κρύβει αυτή η κίνηση είναι σκοπιμότητες. Οπως σημείωσε και ο Γ. Πέρρος στην τοποθέτησή του, η διαφωνία της ΔΑΣ είναι επί της ουσίας και η μη υπογραφή δεν εμποδίζει το ΕΚΑ, αν θέλει, να παλέψει με την εργατική τάξη για την επίλυση των προβλημάτων της.

Η ΔΑΣ

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία, σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τα στελέχη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, και Αυτόνομη Παρέμβαση, για τις απειλές και την «απαράδεκτη απαίτηση να συμμορφωθούμε με τη γραμμή της υποταγής, του ξεπουλήματος των εργατικών δικαιωμάτων και της στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής, που ακολουθεί η πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΑ».

Καταγγέλλει, επίσης, «αυτή την αντιδημοκρατική μεθόδευση των αντιπροσώπων του Εργοδοτικού - Κυβερνητικού Συνδικαλισμού που έχουν θορυβηθεί από την τεκμηριωμένη, ασυμβίβαστη αντίθεση που εκφράζει η ΔΑΣ στην τακτική της πλειοψηφίας της Διοίκησης του ΕΚΑ για μια σειρά κρίσιμα προβλήματα (Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία, εργασιακές σχέσεις, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) και στην πλούσια δράση της ΔΑΣ και του ΠΑΜΕ για την υπεράσπιση και διευκρίνιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Τονίζουμε, υπογραμμίζει, ότι στα όργανα του Συνδικαλιστικού Κινήματος η ΔΑΣ αναδείχτηκε με την ψήφο των εργαζομένων και μοναδική δέσμευση έχει την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

Η ΔΑΣ ενημερώνει τους εργαζόμενους της Αθήνας ότι «η προκλητική στάση των στελεχών του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού συνδέεται με την ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και τη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου υποταγής, ενόψει των νέων αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης για την Κοινωνική Ασφάλιση. Καλεί την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα ν' αντιδράσουν αποφασιστικά και να καταδικάσουν τη νέα αυτή αντιδημοκρατική πρόκληση, να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τα στηρίγματά της στο συνδικαλιστικό κίνημα».

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Διαμαρτυρία εργαζομένων για τις ελλείψεις

Αμεσα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και νοσηλείας στο νοσοκομείο, για να σταματήσει η αθλιότητα της νοσηλείας ασθενών στα ράντζα, η υπερεντατικοποίηση της δουλιάς τους, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου, απαίτησαν χθες οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού», με δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου.

Κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης τρίωρης στάσης εργασίας τους, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στα Επείγοντα του νοσοκομείου και διαμαρτυρήθηκαν για την αναλγησία των αρμοδίων για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. «Οι υποσχέσεις που μας έδωσαν ο διοικητής του νοσοκομείου, η διοίκηση του Α` ΠεΣΥ είναι ελάχιστες μπροστά στις ανάγκες μας, τις ανάγκες του νοσοκομείου», επισήμανε στη συγκέντρωση ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού».

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν για μια ακόμα φορά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αφού στο νοσοκομείο υπάρχουν 1.288 κενές οργανικές θέσεις, την καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών που τους οφείλονται από το Δεκέμβρη του 2001, τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Διαμαρτυρήθηκαν, για το απαράδεκτο φαινόμενο των ράντζων, την εντατικοποίηση της δουλιάς τους, τη λειτουργία απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στο νοσοκομείο, για τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας να κατασκευάσει πολυτελείς νοσηλευτικές κλίνες για λίγους και εκλεκτούς που θα κοστίσουν 1 δισ. δραχμές, για τον αυταρχισμό της διοίκησης του νοσοκομείου.


Οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ

Στη μάχη για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ καλεί τους φίλους και τα στελέχη του η Γραμματεία του. Καλεί όλες τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις να κάνουν άμεση υπόθεσή τους τη νέα οικονομική εξόρμηση που θα διαρκέσει το τρίμηνο Μάρτη, Απρίλη, Μάη και να την αναδείξουν ως μέρος της συνολικής τους μαζικής και ταξικής δράσης τους.

Ηδη έχουν κυκλοφορήσει και άρχισε η διακίνηση των λαχνών σε όλη την Ελλάδα. Στην κληρωτίδα έχει μπει ένα αυτοκίνητο μάρκας Passat 1600 cc και ο λαχνός που κερδίζει θα πρέπει να αντιστοιχεί στον 1ο αριθμό του Λαϊκού Λαχείου της κλήρωσης της 4ης Ιουνίου του 2002.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Ευθύνες και οικονομικά βάρη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τη μετάθεση ευθυνών και των οικονομικών βαρών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προβλέπει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο όπως είπε χτες βράδυ ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος στο χαιρετισμό του στο Συνέδριο για τη Δημόσια Υγεία που οργανώνει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Η μετάθεση ευθυνών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε ρητά απ' τον Αλ. Παπαδόπουλο, ενώ η μετάθεση των οικονομικών βαρών προκύπτει απ' το σημείο που αναφέρθηκε στην «καθιέρωση εγγυήσεων για την εξασφάλιση των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας».

Αν και ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να «αποκτήσει η χώρα ολοκληρωμένες και καλά δομημένες υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο», εντούτοις πουθενά δε μίλησε για τη χρηματοδότηση αυτής της οργάνωσης.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου όπως τα περιέγραψε ο Αλ. Παπαδόπουλος είναι:

  • Οι υπηρεσίες της Δημόσιας Υγείας οργανώνονται σε (αυτοτελές) περιφερειακό επίπεδο και ο ρόλος του υπουργείου Υγείας περιορίζεται σε επιτελικός μέσω της λειτουργίας μιας επιτελικής Περιφερειακής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας σε κάθε περιφέρεια.
  • Η ενιαία οργάνωση των νομαρχιακών υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, η ενίσχυση του ρόλου τους και της αποτελεσματικότητάς τους, ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας τους και η εξασφάλιση της μεταξύ τους συνεργασίας και του περιφερειακού συντονισμού.
  • Η νομοθετική απόδοση αρμοδιοτήτων αλλά και ευθυνών Δημόσιας Υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που ασκεί δραστηριότητες σημαντικές για τη Δημόσια Υγεία και η καθιέρωση μηχανισμών ελέγχου από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, μέσω της Περιφερειακής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δεν είναι μόνες τους

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργατριών της βιοτεχνίας LEADER ART FASHION στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης θα εκφράσουν σήμερα μέσα από μαζική παράσταση συμπαράστασης οι φορείς της περιοχής. Εδώ και δύο μήνες οι εργάτριες είναι απλήρωτες, η επιχείρηση οδηγείται σε κλείσιμο και ετοιμάζεται να τις πετάξει στο δρόμο. Ετσι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στις εργάτριες της βιοτεχνίας, που βρίσκεται επί της οδού 28ης Οκτωβρίου 118, θα εκφράσουν σήμερα στις 6 το απόγευμα συνάδελφοί τους οικοδόμοι μέλη του Παραρτήματος Αμπελοκήπων, αλλά και εκπρόσωποι τοπικών φορέων του δήμου.

Θυμίζουμε ότι η επιχείρηση οφείλει μισθούς 2 μηνών, επιδόματα και υπερωρίες. Η εργοδότης, Λυδία Σεκούρη, έχει σταματήσει τις πληρωμές σε τρίτους, πιθανά σαν το πρώτο στάδιο της κήρυξης πτώχευσης και συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση και την προσπάθεια υπονόμευσης του αγώνα των εργαζομένων. Επιμένει στην προσπάθεια να μεταφέρει μηχανήματα ή άλλα χρήσιμα είδη από τις εγκαταστάσεις της βιοτεχνίας, πράγμα που έχει μέχρι τώρα αποτραπεί από την περιφρούρηση των εργατριών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ