ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραιτήθηκε ο αρχηγός Ναυτικού

Ο αντιναύαρχος Γ. Θεοδωρουλάκης υπέβαλε χτες βράδυ την παραίτησή του με αφορμή τη διαφωνία του με τον Γ. Παπαντωνίου για τις κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού

H κρίση που ξέσπασε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας μεταξύ του υπουργού, Γ. Παπαντωνίου, και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναυάρχου Γ. Θεοδωρουλάκη, με αφορμή τις τακτικές ετήσιες κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών, κορυφώθηκε χτες με την παραίτηση του αρχηγού ΓΕΝ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Αμυνας και σήμερα το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να ορίσει τον νέο αρχηγό.

Παρότι η παραίτηση αυτή επεκρέματο ως απειλή από προχτές, ξάφνιασε, γιατί χτες όλες οι πλευρές διαβεβαίωναν ότι το θέμα έκλεισε με «συμβιβασμό». Εικόνα που δινόταν ακόμα και χτες το βράδυ, στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑΓΕ (Συμβούλιο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων), το οποίο έκανε τις κρίσεις, διατηρώντας ή αποστρατεύοντας ανωτάτους αξιωματικούς και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Προηγήθηκαν διαψεύσεις τόσο από τον υπουργό Αμυνας όσο και από τον υπουργό Τύπου. Σύμφωνα με τον Χρ. Πρωτόπαππα, «ουδεμία παρέμβαση του υπουργού Αμυνας υπήρξε. Δεν υπάρχει παραίτηση του αρχηγού ΓΕΝ. Οι προαγωγές γίνονται αυστηρά με βάση τον κανονισμό». Ο δε Γ. Παπαντωνίου είχε δηλώσει: «Υπάρχει εκνευρισμός. Θα έλεγα να μην παρασυρόμαστε και να μην παρεμβαίνουμε σε διαδικασίες οι οποίες προσδιορίζονται από το Σύνταγμα».

Η κρίση ξεκίνησε την Τρίτη, με αφορμή τις ετήσιες τακτικές κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Αμυνας παρέδωσε στον αρχηγό ΓΕΝ λίστα με ονόματα αξιωματικών που επιθυμεί είτε να αποστρατευτούν είτε να προαχθούν στο βαθμό του υποναυάρχου και του αντιναυάρχου. Η τακτική της υπόδειξης αυτού του είδους από την πολιτική ηγεσία θεωρείται ως συνήθης αλλά η πρακτική της γραπτής λίστας δεν είναι και τόσο συνηθισμένη.

Ο αρχηγός ΓΕΝ φέρεται να επέστρεψε τη λίστα αυτή ως απαράδεκτη κι έκανε γνωστή την πρόθεσή του να παραιτηθεί, σε περίπτωση που ο υπουργός επιμείνει στις απόψεις του. Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας επισημαίνεται, ανεπίσημα, ότι με την τακτική αυτή η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού ουσιαστικά θέτει σε αμφισβήτηση το δικαίωμά της πολιτικής ηγεσίας να επιλέγει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Να σημειωθεί ότι η παραίτηση του αντιναυάρχου Γ. Θεοδωρουλάκη από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού είναι η πρώτη παραίτηση αρχηγού, που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια σε περίοδο μη κυβερνητικής μετάβασης. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός φέρεται ως προσκείμενος στη ΝΔ, ενώ έχει συγγενικούς δεσμούς με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, αλλά και με τον υποναύαρχο Ι. Μανουσογιαννάκη, ο οποίος ήταν στη λίστα των αποστρατευομένων και τελικά το ΣΑΓΕ τον αποστράτευσε. Πάντως, προχτές ο Β. Βαρδινογιάννης είχε συνάντηση με τον Κ. Σημίτη αλλά από κυβερνητικούς παράγοντες δε συνδέεται η συνάντηση αυτή με την υπόθεση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, που κυκλοφόρησαν αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν, ο πρωθυπουργός σε χτεσινή επικοινωνία του με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας τον ρώτησε αν υπάρχει λόγος γι' αυτή την κρίση, καλώντας έτσι έμμεσα να μη δοθεί συνέχεια.

Οι ίδιοι παράγοντες κάνουν λόγο για «στημένο σκηνικό» και «ηρωική έξοδο» του Γ. Θεοδωρουλάκη, ο οποίος ούτως ή άλλως σε ένα χρόνο θα αποστρατευόταν με τη συμπλήρωση δύο ετών στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Ενώ τώρα, όπως αναφέρουν, κερδίζει πόντους και, αν η ΝΔ κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα γίνει αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Σημειώνουν ακόμα ότι κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΣΑΓΕ ο Γ. Θεοδωρουλάκης «μπλόφαρε» εμφανιζόμενος να συγκατατίθεται στις επιλογές του Γ. Παπαντωνίου.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καμιά αποζημίωση στο Δίστομο

Με παλιά και νέα επιχειρήματα η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ απαντάει άλλη μια φορά στα θύματα του Διστόμου: Καμιά αποζημίωση. Το νέο επιχείρημα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα επικυρώσει την ευρωπαϊκή συμφωνία του 1972 για την ασυλία των κρατών, σύμφωνα με την οποία δικαστικές αποφάσεις ενός κράτους - στην περίπτωση του Διστόμου, ελληνικού δικαστηρίου - εναντίον ενός άλλου κράτους του γερμανικού - πρέπει να αναγνωρίζονται από το δεύτερο αυτό κράτος.

Για την είδηση για τη νέα άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης δημοσιεύει η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (23/24 Φλεβάρη) που πληροφορεί ότι αποτελεί τη θέση που πήρε απέναντι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Στρασβούργο (ECHR) στο οποίο έχουν κάνει προσφυγή οι συνήγοροι των θυμάτων του Διστόμου.

Κατά την «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» η κυβέρνηση Σρέντερ απαντάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι η καταβολή αποζημιώσεων στο Δίστομο θα αποτελούσε διεθνές προηγούμενο με «απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες για κάθε κράτος». Θα ήταν δυνατό να ακολουθήσουν πολυάριθμες ατομικές αγωγές εναντίον του γερμανικού δημοσίου, υποστηρίζει η γερμανική κυβέρνηση.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στη συνέχεια στις δικαστικές διαδικασίες στην Ελλάδα μέχρι την απόφαση για την κατάσχεση της γερμανικής περιουσίας στην Αθήνα και συνεχίζει: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αιτιολογεί απέναντι στο ECHR την άρνηση πληρωμής με το ότι οι ενάγοντες δεν εξάντλησαν ακόμη τον ενδοκρατικό (ελληνικό) νομικό δρόμο. Σύμφωνα με την άποψή της οι ενάγοντες θα όφειλαν πρώτα να απευθυνθούν σε γερμανικά δικαστήρια, πράγμα που δε συνέβη ως τώρα». Στη γερμανική απάντηση στο δικαστήριο του Στρασβούργου προστίθεται: «Η όλη διαδικαστική στάση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας αποτελεί νόμιμη υπεράσπιση απέναντι σε μια διαρκή παραβίαση της ασυλίας κρατών εκ μέρους της Ελλάδας».

Το όλο ειδησεογραφικό ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας καταλήγει με το γερμανικό επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εγκρίνει την ευρωπαϊκή συμφωνία του 1972 για την ασυλία των κρατών.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

Ενημερώνουν τον πολιτικό κόσμο

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντήθηκε αντιπροσωπεία της Παγκαλλιτεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό και ενάντια στον Πόλεμο

Αντιπροσωπεία της Παγκαλλιτεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό και ενάντια στον Πόλεμο επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Η συνάντηση κράτησε περισσότερο από μισή ώρα και έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης του πολιτικού κόσμου για τους σκοπούς και τους στόχους. Σκοποί και στόχοι που γνωστοποιήθηκαν τον περασμένο Γενάρη με τη Διακήρυξη, με την οποία καλούν όλο τον πνευματικό κόσμο σε μια κοινή δράση ενάντια σε ό,τι μας πληγώνει. Είκοσι περίπου φορείς, αρνούμενοι να αποδεχτούν τη λογική που επιβάλλει τον επεκτατικό πόλεμο σαν μέσο επίλυσης τοπικών και παγκόσμιων διαφορών, πιστεύοντας πως καμιά επίκληση της τρομοκρατίας και καμιά σκοπιμότητα δε δικαιολογεί τον εφιάλτη του επιθετικού πολέμου, αυτήν την αποτρόπαια προσβολή του ανθρώπου και της ανθρωπότητας, ενώνουν τις δυνάμεις τους και επιχειρούν να αγωνιστούν ενάντια στον πόλεμο, δημιουργώντας ένα δυναμικό πανελλήνιο κίνημα υπεράσπισης της ειρήνης και προστασίας του πολιτισμού.

Την αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε τον Πρόεδρο αποτελούσαν οι Βασίλης Κολοβός, Μιχάλης Παπαδάκης, Θέκλα Κίττου, Νίκος Αντωνάκος. Ο Πρόεδρος τόνισε πως είναι θετικό που οι καλλιτέχνες του τόπου μας για μια ακόμη φορά δείχνουν την ευαισθησία τους στα μεγάλα ζητήματα, όπως ο πολιτισμός και ο πόλεμος.

Η Παγκαλλιτεχνική Επιτροπή θα συνεχίσει τις επαφές της επισκεπτόμενη τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον πρόεδρο της Βουλής. Στο μεταξύ έχουν σταλεί επιστολές στα Πανεπιστήμια και την Ακαδημία, ζητώντας από τα πνευματικά ιδρύματα να βοηθήσουν ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κίνημα για τον πολιτισμό και ενάντια στον πόλεμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ