ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
«Σφυροκόπημα» της Χάγης από Μιλόσεβιτς

Associated Press

Αρχισε την περασμένη Τρίτη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η δίκη του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Την πρώτη μέρα, αναγνώστηκε το κατηγορητήριο, που συντάχθηκε από την εισαγγελέα του δικαστηρίου Κάρλα Ντελ Πόντε, σύμφωνα με το οποίο ο Μιλόσεβιτς κατηγορείται για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, ενώ οι κατηγορίες ξεπερνούν τις 60. Την ίδια μέρα, ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας επανέλαβε την άποψη, που διατύπωσε εξ αρχής για τη σύνθεση του δικαστηρίου (το χαρακτήρισε παράνομο) και για το χαρακτήρα της δίκης.

Τις επόμενες μέρες, ο Σλ. Μιλόσεβιτς, με μια καταιγιστική ομιλία, αναφέρθηκε στα εγκλήματα που διέπραξε το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία και την επιδρομή στο Κοσσυφοπέδιο, το 1999. Παρουσιάζοντας στοιχεία από τις επιδρομές των ΝΑΤΟικών και τις «παράπλευρες απώλειες» με τις εκατόμβες των νεκρών αμάχων, ο Μιλόσεβιτς κατήγγειλε την ηγεσία του ΝΑΤΟ για έγκλημα εις βάρος της Γιουγκοσλαβίας και του λαού της.

Από την αρθρογραφία στις μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εφημερίδες, προκύπτει ότι ο βασικός στόχος των ΑμερικανοΝΑΤΟικών αρχιτεκτόνων της δίκης Μιλόσεβιτς είναι ο παραδειγματισμός για λαούς και πολιτικούς ηγέτες, που θα επιχειρήσουν να αντισταθούν στα σχέδια της Νέας Τάξης. Οπως έγινε γνωστό, η δίκη θα διαρκέσει για δύο περίπου χρόνια, ενώ ο Μιλόσεβιτς κάλεσε για να καταθέσουν στο δικαστήριο τους Κλίντον, Μπλερ, Σιράκ, Ολμπράιτ κ.ά.

Αλήθεια, πού αποσκοπεί η δίωξη του Δ. Βάγια; Αν πράγματι αποδεχτεί κανείς την άποψη περί «γραφειοκρατίας» σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, ακόμη και αυτή η εκδοχή δεν αναιρεί στο ελάχιστο την πολιτική ευθύνη για το συγκεκριμένο, μάλλον όχι τυχαίο, γεγονός (σελίδα 5)

Οπως προκύπτει από το σχετικό πίνακα που παραθέτει ο «Ρ» και στηρίζεται σε στοιχεία της εταιρίας ICAP για το έτος 1998, σε ένα σύνολο 4.404 βιομηχανικών επιχειρήσεων με τη νομική μορφή της Ανώνυμης Εταιρίας ή της ΕΠΕ, ο έλεγχος της παραγωγής και, κατά συνέπεια, των τιμών βρίσκεται στα χέρια 155 μονοπωλιακών επιχειρήσεων ή στο 3,5% του συνολικού δείγματος (σελίδες 12-13)

Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνήλθε την περασμένη Τρίτη και επιβεβαιώθηκε ξανά ότι όλα τα κράτη - μέλη δεν είναι ίσα. Οι δεκαπέντε υπουργοί αποφάσισαν να μην απευθύνουν σύσταση στη Γερμανία για τον περιορισμό του ελλείμματός της (2,7%), παρά το γεγονός ότι η σύσταση προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας (σελίδα 14)

Ευρείας έκτασης επιχείρηση συγχώνευσης σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα, με πολλαπλές επιπτώσεις στην εκπαίδευση. Το υπουργείο Παιδείας με έγγραφα απευθύνεται στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τις καλεί να καταρτίσουν τις εισηγήσεις τους για ιδρύσεις, καταργήσεις, συγχωνεύσεις, υποβιβασμούς κλπ. σχολικών μονάδων(σελίδα 24)

Συνέντευξη με τον Μοχάμεντ Τζάσιμ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων του Ιρακινού Κομμουνιστικού Κόμματος και τον Ιμπραχίμ Μαχμούντ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Κουρδιστάν - Ιράκ (σελίδες 28-29)

Μέσα σε δύσκολες και ταπεινωτικές συνθήκες, δεμένοι χειροπόδαρα, απροστάτευτοι από το κρύο και χωρίς φαγητό και νερό για πάνω από 12 ώρες, πέντε φυλακισμένοι Κουβανοί στις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας (σελίδα 30)

Στόχος των ΗΠΑ το Ιράκ

Πριν από δέκα μέρες, μιλώντας στο Κογκρέσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζ. Μπους αναφέρθηκε στον «άξονα του κακού», στον οποίο περιέλαβε το Ιράν, το Ιράκ και τη Βόρεια Κορέα, κατηγορώντας αυτές τις χώρες για υπόθαλψη της τρομοκρατίας. Ουσιαστικά, με την αναφορά στον «άξονα του κακού», ο Μπους προσδιόρισε τους επόμενους στόχους της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας». Αυτή τη βδομάδα, είχαμε από πολλές αμερικανικές και ευρωπαϊκές εφημερίδες σειρά δημοσιευμάτων, περί προετοιμασιών των ΗΠΑ για επέμβαση στο Ιράκ εντός των επομένων μηνών. Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε, ουσιαστικά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν αντιμετωπίζεται επί του παρόντος επίθεση κατά του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Η εφημερίδα «Γκάρντιαν», σε αποκλειστικό ρεπορτάζ, ανέφερε ότι οι προετοιμασίες έχουν προχωρήσει αρκετά και ότι το σχέδιο προβλέπει την επέμβαση δύναμης περίπου 200.000 ανδρών κατά του Ιράκ από τις βάσεις που είναι εγκαταστημένες στο Κουβέιτ. Ωστόσο, γίνεται λόγος για μια συνδυασμένη επιχείρηση, με στόχο την υπονόμευση του Σαντάμ Χουσεΐν από το εσωτερικό του Ιράκ και την παράλληλη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων.

Με στόχο την προσέλκυση συμμάχων για τη νέα επιδρομή κατά του Ιράκ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσέινι, θα πραγματοποιήσει εντός των επομένων ημερών ταξίδι σε ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή τη βδομάδα σημειώθηκαν νέες αντιδράσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους ευρωπαϊκών κρατών για τις δηλώσεις Μπους και τις νέες πολεμικές προετοιμασίες. Πιο εντυπωσιακή ήταν η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ.

Για μαχητική - διεκδικητική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δε χαρίζουμε ούτε μια ψήφο σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αριστερά αγκαλιάσματα δε δεχόμαστε. Πρωτοστατούμε να υπάρξουν συνεπείς συνεργασίες και συμμαχίες και με δυνάμεις, που έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά που, τουλάχιστον, οραματιζόμαστε την ενίσχυση του λαϊκού κινήματος. Αυτό ξεκαθάρισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας την Τετάρτη στην εκδήλωση - συζήτηση, που οργάνωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ, με θέμα «Για μια Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μαχητική - διεκδικητική».

Ακολούθως, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως «η απορριπτική θέση μας για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση δε μας οδηγεί στο μηδενισμό» κι αυτό γιατί, όπως τόνισε, «όποιο και αν είναι το θεσμικό πλαίσιο, όσες ιδιωτικοποιήσεις να επιβάλει, υπάρχει ρεαλιστική δυνατότητα μέσα από την εκλογική διαδικασία να αναδειχτούν αγωνιστικές και διεκδικητικές τοπικές αρχές και όχι καλοί διαχειριστές, υπάλληλοι και μεσίτες της κεντρικής εξουσίας».

«Επομένως - συμπλήρωσε - το ζήτημα δεν είναι αν ο ένας ή ο άλλος συνδυασμός έχει ένα ωραίο τοπικό πρόγραμμα, αλλά αν οι νέες τοπικές αρχές που θα προκύψουν είναι διατεθειμένες να αντισταθούν, να απειθαρχήσουν, να συμβάλουν στην οργάνωση και μαχητικοποίηση των λαϊκών στρωμάτων, για να μπει φρένο, κάποιος ή κάποιοι φραγμοί, στη λαίλαπα των αντιλαϊκών επιλογών. Μόνο σ' αυτήν τη βάση μπορεί να υπάρξουν και ορισμένες τοπικές κατακτήσεις».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση - κυρίως οι δήμοι - έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια. Μόνο που έχει αναβαθμιστεί σε αντιλαϊκή κατεύθυνση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ