Κυριακή 17 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
«Σφυροκόπημα» της Χάγης από Μιλόσεβιτς

Associated Press

Αρχισε την περασμένη Τρίτη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η δίκη του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Την πρώτη μέρα, αναγνώστηκε το κατηγορητήριο, που συντάχθηκε από την εισαγγελέα του δικαστηρίου Κάρλα Ντελ Πόντε, σύμφωνα με το οποίο ο Μιλόσεβιτς κατηγορείται για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, ενώ οι κατηγορίες ξεπερνούν τις 60. Την ίδια μέρα, ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας επανέλαβε την άποψη, που διατύπωσε εξ αρχής για τη σύνθεση του δικαστηρίου (το χαρακτήρισε παράνομο) και για το χαρακτήρα της δίκης.

Τις επόμενες μέρες, ο Σλ. Μιλόσεβιτς, με μια καταιγιστική ομιλία, αναφέρθηκε στα εγκλήματα που διέπραξε το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία και την επιδρομή στο Κοσσυφοπέδιο, το 1999. Παρουσιάζοντας στοιχεία από τις επιδρομές των ΝΑΤΟικών και τις «παράπλευρες απώλειες» με τις εκατόμβες των νεκρών αμάχων, ο Μιλόσεβιτς κατήγγειλε την ηγεσία του ΝΑΤΟ για έγκλημα εις βάρος της Γιουγκοσλαβίας και του λαού της.

Από την αρθρογραφία στις μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εφημερίδες, προκύπτει ότι ο βασικός στόχος των ΑμερικανοΝΑΤΟικών αρχιτεκτόνων της δίκης Μιλόσεβιτς είναι ο παραδειγματισμός για λαούς και πολιτικούς ηγέτες, που θα επιχειρήσουν να αντισταθούν στα σχέδια της Νέας Τάξης. Οπως έγινε γνωστό, η δίκη θα διαρκέσει για δύο περίπου χρόνια, ενώ ο Μιλόσεβιτς κάλεσε για να καταθέσουν στο δικαστήριο τους Κλίντον, Μπλερ, Σιράκ, Ολμπράιτ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ